Bunun neresi "temiz" enerji?

979

Lapseki Çamyurt - Dumanlı - Beyçayır köyleri ve Biga`nın Kazmalı Köyü sınırlarında bulunan, SONE Enerji`ye ait Gelibolu Rüzgar Enerji Santrali konusunda İl Genel Meclisi`nin Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Meclis Araştırma ve Hukuk Komisyonlarının raporu, Çanakkale`de bir enerji şirketinin, kentin siyasi ve bürokratik otoritesini nasıl yerle bir ettiğini gösterdi. Söz konusu komisyonların araştırma ve inceleme çalışmalarının ardından oluşturulan rapor, CHP`li İl Genel Meclis üyesi Nejat Önder tarafından açıklandı. Söz konusu şirketin, bölgede İmar değişikliği başvurusu yapmadan, kaçak inşaat yürüttüğü tespit edilirken, `kaçak inşaat` nedeni ile konulan mührün sökülerek çalışmalara devam ettiği ortaya çıktı. SONE Enerji isimli şirketin faaliyetlerinin Çanakkaleli bir kömür ocağı sahibi tarafından fark edildiğini ifade eden İl Genel Meclis üyesi Nejat Önder, bunun üzerine jandarmaya bildirilen konuya el koyan Lapseki Kaymakamlığı aracılığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`nden ve Çanakkale İl Özel İdaresi İmar Müdürlüğünden ekiplerinin, izinsiz çalışma yapılan alanla ilgili olarak Şalt Merkezi ve Tribün inşaatları için tutanak tutulduğu öğrenildi. Söz konusu RES Projesinin inşaat faaliyetlerinin `kaçak` olduğunu tespit eden yetkililerin çalışma alanını mühürlendikleri, fakat komisyonun bölgeye yaptığı ziyarette ise mühürlü olan çalışma alanında mühürlerin sökülerek çalışma faaliyetlerinin yürütüldüğü tespit edildi. 


"Biz kaçak çalışırız... Sonra Ankara`dan hallederiz" 
Şirketin proje müdürünün komisyon üyelerine yönelik söyledikleri ise "bu kadar da olmaz" dedirtti. Meclis raporunda; "Komisyonumuzun arazide yaptığı yerinde tespit çalışması sonucunda idaremizin notlarına ilave olarak firma proje müdürü ile temas edilmiş konu irdelenmiş ve can alıcı ayrıca devletin varlığını hiçe sayan yasalar ve kanunları görmezden gelen lakayt bir şekilde "Biz bütün işlerimizi böyle yapıyoruz kaçak bir şekilde işe başlayıp cezamızı yiyip evrak işlerini sonradan uyduruyoruz. Ankara`dan patronlarımız gerekli temasları EPDK ile yapmış siz işe başlayın gerisini biz hallederiz" diye cevap aldıklarını beyan etmiş. Resmi başvuruyu da 02.10.2020 de yaptıklarını ifade etmiş kurum görevlilerini ve komisyon üyelerini çileden çıkarmıştır..." ifadelerine yer verildi. 
 
Raporda yer alan "Tehdit ve baskı" iddiaları 
Meclis raporunda ayrıca, "119 ada, parselde kayıtlı şahıs arazisini 49 yıllığına usulsüz bir şekilde tehdit ve baskı ile kiraladıkları, temel kazıp beton attıkları sonrada üzerini kapattıkları tespit edilmiş, yapılan sorgulamada Enerji Sa firması ile çakışma yaşadıklarından arazi sahibinin bilgisi olmadan bu firmaya kiralama yaptıkları tespit edilmiştir. Kanunları, yasaları ve Devletin varlığını hiçe sayan firma komisyonlarımız tarafından kınanmaktadır. Çanakkale İl Genel Meclisi olarak Çanakkale`de ki yönetimin hukuki adil ve şeffaf olmasından ayrıca doğanın ve insanların haklarının savunulmasından yana olacağımıza ve idaremizin daha duyarlı olacağına inancımız tamdır" denildi...
(Haber Merkezi)
Paylaş