Bu torbadan kentlerin yağması çıkacak...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı torba yasa kent yağması konusunda son adımları atıyor. Sahiller yapılaşmaya açılacak, evinin değeri artan devlete ödeyecek, site ve AVM’lere mescit zorunlu olacak, kıyılar doldurulacak santral yapılabilecek, TSK arazileri maliyeye devredilecek. Yerel yöneticiler bu yasaya tepki gösteriyorlar.

509
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 68 maddelik torba yasa ile getirilen yeni düzenlemelerle Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisinin genişletilmesi, kıyılara yeni bir imar affı getirilmesi, 92’den önce yapılan kaçak yapılara af getirilmesi, yeni santrallerin kurulmasına alt yapı oluşturulması ve merasal alanların kentsel dönüşüme açılmasına siyasilerden tepki yağıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan torba yasanın talan yasası olduğunu dikkat çeken siyasiler, konunun meclise gelmeden yeniden irdelenmesi gerektiğini dile getirdiler. Kıyı konusunda ise bazı siyasiler olumlu yaklaştı.
 
Yasa teklifini, talana yol açacak bir yasa olarak nitelendiren Erenköy Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 68 maddelik yasa teklifi hoş değil. Rant sağlanması ve birilerine bir peşkeş çekme olayı var. Hoş bir teklif değil diye düşünüyorum. Yasa teklifine tepkiliyiz. Kıyıların yağmalanması olayı başka bir şey değil. Kıyıların yağmalanması yasası olarak değerlendiriyorum. Belediyeler de kapanacak ve hepsi tamamen tek elde toplanacak” dedi.
 
Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan ise; “Yasanın içinde hem doğrular hem de yanlışlar olabilir. Şöyle ki, 92’deki kıyı kenar yönetmeliği çerçevesinde öncesinde ve sonrasında yapılmış bir sürü yapı var. Yasanın ötesinde yapılmış da olabilir. Kıyı Kenar Kanunu özellikle meskun mahallerde süreç içerisinde aklı başında yönetmeliklerle desteklenmemiş. Bir çok da mağduriyet yaratılmış. İşin bu tarafından bakarsanız kıyı kenarla ilgili olumlu bakabilirim. Kendi adıma konuşuyorum. Ama diğer konularla ilgili önümüzdeki günlerde açıklama yaparız. Yasa taslağı meclisin gündemine gelsin. Bir değerlendirme yaparız” diye konuştu.
Paylaş