Bu nasıl demokrasi?...

Suç işleyenlerin kayıtlarının tutulduğu Adli Sicil Arşivi ve UYAP Bilgi Sistemi dışında, emniyet teşkilatı ve jandarmanın yıllardır kendilerine özgü oluşturduğu ikinci bir fişleme sistemi ile kayıtları sakladığının ortaya çıkmasına sert tepki geldi. Sivil toplum kuruluşları ve CHP Çanakkale Milletvekilleri durumun utanç verici olduğunu kaydederek bu durumun AKP iktidarının gitmesi ile son bulacağını bildirdiler.

659
Suç işleyenlerin kayıtlarının tutulduğu Adli Sicil Arşivi ve UYAP Bilgi Sistemi dışında, emniyet ve jandarmanın yıllardır kendilerine özgü oluşturduğu ikinci bir fişleme sistemi ile kayıtları sakladığı iki vatandaşın yaşadıkları olaylar sonrası ortaya çıktı. TBMM’ye yapılan başvurular, “ömür boyu ve öldükten sonra fişlemeyi” açığa çıkarttı. CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan, çözümün AKP’nin iktidardan gitmesi ile oluşacağını bildirdiler.
 
 
“Demokrasi ortadan kalktı”
AKP iktidarı döneminde demokrasi ve özgürlüklerin ortadan kalktığını bildiren CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Bu süreç bu ülkede AKP iktidardan düşünceye kadar devam eder. Çünkü bu dönemde demokrasi, özgürlükler ortadan kalmıştır. Bu dönemde insanlar fişleniyor, dinleniyor. İnsanlar önceden bir suç bulunup hapse atılabiliyor. Bu süreç AKP hükümeti ile futursuzlaşmıştır. Yoğunlaşan bu hak ihlalleri AKP Hükümeti’nin son bulması ile biter” dedi.
 
 
“İktidarın özel fişlemesi var”
AKP iktidarda oldukça anti demokratik uygulamaların süreceğini kaydeden CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “Bu ülkede 12 Eylül de bir fişleme vardı. Bu fişlemeler Özal döneminde çıkarılan yasa ile kaldırıldı. AKP hükümeti ile birlikte, önceki dönemlerden daha kötü bir uygulama söz konusu. Bu fişlemelerin, bundan önceki faşist dönemlerde dahil olmak üzere bundan daha kötü uygulandığı görülmemiştir” dedi. Sarıbaş şunları söyledi; “Demokratik olarak yönetildiğini söyleyen Avrupa da demokrasiyi savunduğunu ifade eden ama tam bir post modern diktatörlüğü uygulayan AKP iktidarı bugün kendisinin özel fişlemeleri olduğu gibi emniyet, jandarma fişlemeleri de devam ediyor. Bütün insanlar dinleniyor ve fişleniyor. Bu ülkede demokrasi vardır demek çok yanlış. İktidar MİT yasasını çıkararak kendini koruma altına almaya başladı. Çünkü kendine karşı da girişimler başladı. Bunun kalkması AKP’nin gitmesi ile olacaktır. AKP oldukça anti demokratik uygulamalar olacaktır.”
 
 
“Ben şaşırmadım”
Gelişmeler karşısında şaşırmadığını ifade eden 78’liler Girişimi üyesi Hayrettin Pişkin; “Bu tür kayıtlar zaten 12 Eylül’den beri fişleme olarak bildiğimiz kayıtlar. Özal döneminde bu kayıtların silindiği bildirilmişti. Bir daha tutulmayacak denmişti. Aradan30 yıl geçti biz 12 Eylül mağdurları kayıtların devam ettiğini biliyorduk. Ortaya çıkmış oldu. Beni şaşırtan bir şey yok. Kesinlikle son verilmesi gerekiyor” dedi.
 
“Buna son verilsin”
İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şube Başkanı Serpil Bayar da; “Bu kabul edilemez bir uygulamadır. Demokratik uygulama değildir. Halkın bu şekilde fişlenmesini doğru bulmuyoruz. Bizde savcılık, emniyet ziyaretlerin de bunu dile getireceğiz. Buna son verilmesini istiyoruz” dedi.
Paylaş