Bu kış ekonomide de çok zorlu geçecek

Bütçe açığını dolaylı vergilerle kapatmayı planlayan hükümet, 10 milyar liralık zam paketiyle kışı ekonomik olarak da kış etmeye hazırlanıyor. Tüketim mallarından tutun da, alım satımlara kadar her şeye yeni vergiler yüklenecek.

649
Çanakkaleli işadamları, 2013 yılı kış sezonunun iş dünyası açısından zor bir süreç olacağını söyledi. Kış sezonunun çok parlak olmadığını belirten işadamları, bu çerçevede en küçük işletmeci dahil herkesin gerekli tedbirleri alması konusunda uyardı. Konu ile ilgili açıklama yapan işadamları Salih Yıldız, Nevzat Üzen ve Kaya Üzen, iş dünyası açısından Türkiye’yi zor bir kış sezonu beklediğini dile getirerek; “Önümüzdeki dönem sıkıntılı olacak ama tedbirimizi almak zorundayız” dediler. Hükümete de bütçe için tasarruf tedbirleri almasını öneren işadamları, zamların ardından yaşanacak olan talep düşüklüğünün iş hayatını olumsuz yönde etkileyeceğini kaydettiler.
 
“Kış sezonu çok parlak değil”
Önümüzdeki kış sezonunun çok parlak olmadığına dikkat çeken ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız; “Türkiye’nin dünyada gelişen bir çok krize rağmen ayakta durması ve mücadele vermesi inanılmaz bir takdire şayandır. Ama, ister istemez bunun da bedelleri olacaktır. Bu çerçevede önümüzdeki kış sezonu, çok parlak olmamakla beraber, herkes tedbirini alırsa bir sorun yaşanmaz diye düşünüyorum. Bütçe açığının artması ve ister istemez bunu dengelemek için Başbakanında zaten zorlandığı noktalardan biri. Dengeleri korumak, özellikle bir yerel seçim dönemine de giriliyor. Bununla birlikte sigara, alkol ve akaryakıta ciddi bir zam düşünülüyor. Bunlar tabi hükümetin tasarrufunda ama vatandaşlarında bir kapasiteleri var. Nereye kadar bu zamları kaldırabilirler ve dayanabilirler bilinmez ama çok rahat bir dönem bizi beklemiyor” dedi.
 
“Herkes kemerleri sıkacak”
Zor bir döneme girecek olan Türkiye’de herkesin tedbir alması gerektiğini ifade eden Yıldız; “Bu zor döneme girerken de herkes kemerleri sıkacak. Lüksten ve fuzülü masraflardan kaçınacağız. Artık, 1 kazanıp 3 harcayacak bir yapımız yok. Bu çerçevede herkes en küçük işletmeci dahil, giderlerini çok iyi dengelemek zorundadır. Ciddi sıkıntılar bekliyor. Ülkenin düzelmesi de hep zamlarla olmaz. Zam yapmadan çözümlenebiliyorsa bazı konular çözmek gerekir. Aksi takdirde zamlarla giden ekonomiler, sonunda çöker. Ticaret ve yatırı olmazsa, hiçbir şey iyi gitmez. Önümüzdeki dönem sıkıntılı olacak ama tedbirimizi almak zorundayız diye düşünüyorum” diye konuştu.
 
“Artan fiyatlar talebi düşürür”
Devletin bütçe açığını kapatması için bazı tedbirler alması gerektiğini kaydeden Kale Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Üzen, zamlarla birlikte artan fiyatların talebi düşüreceğini belirterek; “Hükümetin gerek son zamanlarda yaptığı bir sürü yatırımların özellikle İstanbul Belediyesi’nin metro yapımlarındaki harcamaları genel bütçeden karşılanması nedeniyle bütçe açık verdi. Bütçenin açık vermesi tabi ekonomide sorun yaratacak bir unsurdur. Özellikle enflasyonu kamçılaması bakımından da önemli. Devletin bütçe açığını kapatması için bazı tedbirler alması gerekiyor. Öncelikle akla ÖTV vergileri geliyor. Tapu harçlarının artması söz konusu. Bütçe açığını kapatmak için belli kaynaklar bulacaklar. Motorin çok yüksek olduğu için ona dokunmayacaklar gibi gözüküyor” şeklinde konuştu.
 
“Talep düşüklüğü iş hayatını etkileyecek”
Hükümetin bu zamlardan ziyade, kendi bütçesi için de tasarruf tedbirleri almasını öneren Üzen, talebin düşmesiyle birlikte iş hayatının da olumsuz etkileneceğini vurgulayarak; “Bu zamlar tüketiciyi etkileyecek unsurlar. Haliyle artan fiyatlarda talep düşüklüğü sağlayabilir. Halkın büyük bir çoğunluğu bütçelerini dengeleyemiyorlar. Bir de bu zamlar geldiğinde halk büyük bir sıkıntı çekeceği bir gerçek. Talebin düşmesi, iş hayatını da az da olsa etkileyecektir. Ama bütçenin denk olmasının getireceği artılar da var. Bunu da göz ardı etmemek lazım. Denk bütçeli ekonomi, sağlıklı ekonomi demektir. Hükümetin tabi bu zamlardan ziyade, kendi bütçesi için de tasarruf tedbirleri almasını öneririm” dedi.
 
“Zor günler bekliyor”
Dünya da yaşanan bazı gelişmeler nedeniyle Türkiye ekonomisini 2013 yılında zor günler beklediğinin altını çizen Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen; “Uluslararası baktığımız zaman Avrupa’daki kriz süreci devam ediyor. Amerika yeni başkanını seçecek. 2013 yılında Amerika’nın stratejisinin ne olacağının netliği yok. Bu da bilinmiyor. Yani bir belirsizlik var. Çünkü, Amerika dünyanın en büyük ekonomisi. Amerika’nın alacağı kararlar, dünyanın diğer ülke ekonomilerini olumlu veya olumsuz yönde etkileyecektir. Bulunan çözümler günlük çözümler. Uzun soluklu kimse çözüm üretmiyor. Güven ortamıyla ilgili de sıkıntılar var. Ülkeler arası güven ortamı da tam yaratılmış değil. O yüzden 2013 yılında ülke ekonomisini zor günler bekliyor. Bu ülkede iş yapan işadamları olarak bizi de zor günler bekliyor” dedi.
 
“Gelen zamlar kaçınılmaz”
Bütçe açığı ile birlikte gelen zamların kaçınılmaz olduğunu belirten Kaya Üzen şu şekilde konuştu: “Çünkü, Türkiye açık olan bütçeyi düzeltmesi lazım. Bütçe açığının düzeltilmesindeki en etkin yöntem dolaylı vergiler. Sigara, petrol ve alkol gibi ürünlerden alınan vergilerdir. Piyasalarda zaten ciddi bir rahatlama yok. Sıkışıklık var. Bu sıkışıklıkta etkilenecektir. Ama Merkez Bankası, son dönemlerde çok önemli aldığı kararlar var. Bu süreçte de ekonomiyi rahatlatmak için bir takım kararların arka arkaya alınacağını da inanıyorum.”
Paylaş