Bu işin iyice suyu çıktı!

Çevre talanına karşı yürütülen mücadele il sınırlarını aşarken, yeni yatırımlar halkı tedirgin etmeye devam ediyor. Lapseki-Karabiga arasında yapılmak istenin termik santrallerin ardından bu kez de Çan ve Yenice bölgesi hedef seçildi.

1521
Kömür ocakları ile kirlenen Çan`ın havası, şimdi termik santrallerle yok edilmek mi isteniyor? İkinci termik santral haberini özellikle Yaya, Kulfal ve Bahadırlı gibi köylerde infiale yol açarken, üçüncü ve dördüncü termik santral haberleri şok etkisi yarattı. Çan`da 1998 yılında yapılan sözleşmenin ardından, 2000 yılında temelleri atılan ve 2003 yılında ilk kömürün alınması ile faaliyete geçen 18 Mart Termik Santrali`nin ardından yeni yapılacağı iddia edilen santraller, artık Çan, Biga, Yenice ve tüm bölgesiyle Çanakkaleliler için yeni bir imtihan aracına dönüştü!
 
İşte yeni santrallerin yerleri
Mevcut termik santralin 4-5 kilometre uzağına yapılan ODAŞ Enerji tarafından ikinci termik santral geçtiğimiz haftalarda ÇED toplantısını düzenlemiş, ancak yoğun tepkiler nedeni ile bu toplantıyı yapamamıştı. MHP`li İl Genel Meclis üyesi Cahit Özer, gazetemize yaptığı açıklamada “Bu süreç devam ediyor ve şuanda rezerv tespiti ve sondajlarını sürdürüyor. Üçüncü termik santral de Çan`ın Çomaklı Köyü`nde Er Madenciliğe ait kömür havzaların-da sondaj çalışmalarını tamamlayarak ÇED müracaatını yaptı. Çan`da üç tane termik santral olarak ve bunun adı `Çan ölecek` demektir. Bunların dışında yine aynı bölgede sayılan Yenice`nın Çırpılar Köyü`nde de termik santral çalışmaları başladı, onlar da ÇED raporuna giden süreci başlattılar” ifadelerini kullandı.
 
Çanlılar nereye gidecek?
“Bu termik santraller olmadan önce de gerek sanayi yatırımları gerekse kömür ocakları ile Çan`ın havası kirlenmeye başlamıştı” diyen Özer, “Kömür ocakları zaten Çan`a kükürt ve karbon salıyor. Termik santralin de gelmesi ile Çan`da kanser vakaları 7 kat arttı. Özellikle de akciğer kanseri ve koah vakalarında da ciddi bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Çan zaten çukur bir bölgede kurulu. Üçüncü termik santral açıldığında Çanlıların Çan`a terk etmesi gerekir. Ben bu konuyu İl Genel Meclisi`nde de gündeme getiriyorum. Bu konudaki duyarlılığın ve hassasiyetin daha da artması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Paylaş