havadurum

Bu da CHP’nin “ileri demokrasisi”

2015 seçimleri yaklaşırken, CHP Çanakkale`de, “Fikret Hoca” olarak bilinen, Fikret Özben`in (71) partiden ihracını konuşuyor. 30 Mart yerel seçimleri sırasında İl Genel Meclisi adaylarının belirlenmesi sürecine kadar dayanan olayla ilgili olarak, Fikret Hoca`nın partiden ihraç edilmesi, başta Biga olmak üzere, birçok partilinin tepkisini çekti.

621
30 Mart yerel seçimleri sırasında Biga`da İl Genel Meclisi adaylarının belirlenmesi sürecinde yaşanan tartışmalar nedeni ile partiden ihraç edilen 71 yaşındaki Fikret Özben -CHP`lilerin Fikret Hocası- CHP tabanında şok etkisi yarattı. CHP Milletvekili Serdar Soydan ve mevcut il yönetimi ile ters düştüğü ileri sürülen Özben`in partiden atılması için neredeyse her yol denendi. 30 yıl öğretmenlik hayatından sonra emekli olmasının hemen sonrasında 1991 yılında SHP`ye üye olan ardından da SHP-CHP birleşmesinden sonra CHP`de siyaset yapan, özellikle Biga`da sadece partililerin değil, birçok vatandaş tarafından çok sevilen Fikret Özben, Yüksek Disiplin Kurulu kararı ile partiden ihraç edildi.
 
İl başkanlığının gayreti büyük!
CHP İl Disiplin Kurulu`nun 9 Aralık 2014 tarihli “Ceza verilmesine gerek yoktur” kararına itiraz eden İl Başkanı Hamza Karagöz ve İl yönetiminin konuyu Yüksek Disiplin Kurulu`na taşımaları Fikret Hoca`nın partiden atılması noktasında büyük bir gayret olarak nitelendiriliyor. CHP il örgütüne yönelik eleştirileri nedeni ile Fikret Özben`in partiden ihraç edildiğinin bilinmesi ise, CHP il örgütünün eleştirilere yönelik tahammülsüzlüğü olarak değerlendiriliyor.
 
Peki Fikret Özben il örgütünü neden eleştirdi?
30 Mart seçimleri öncesinde Biga`da il yönetim kurulu üyeleri aralarında oylama yaparak 1`inci, 2`nci ve 3`üncü sıra adaylarını belirleyip İl Yönetimine göndermesine rağmen, il yönetimi Biga örgütünün kararını hiçe sayarak başka bir isim ataması üzerine olaylar patlak veriyor. Halen İl Genel Meclisi üyesi olan Rıdvan İpek isminin ise, Karabiga`da organize edilen bir yemekte açıklanmış olması üzerine parti yönetimini eleştiren Fikret Özben de hedef tahtasına konuluyor. Örgüt kararına saygı duyulması gerektiği Biga kamuoyunda ifade edilirken, bu eleştirilerin haklılığı ise seçim sonuçlarında oya yansıdığı bildirildi. CHP`nin Biga`da bir önceki seçimlere göre 2 bin 300 kadar oy kaybı yaşadığı, Biga ilçe yönetiminin belirlediği sıralamaya uyulması halinde ise 2 değil, 3 il genel meclis üyesi çıkarılacağı ileri sürüldü.
 
Ne derece etik?
İl Yönetim Kurulu üyesi Turan Karakoyun`un Karabiga`daki yemek sonrası “Benim birinci sıra adayım Rıdvan İpek`tir” dediği iddiaları Biga`da geniş yankı uyandırırken, Bigalıların ve kendisini tanıyan partililerin “Fikret Hocası”, Fikret Özben, bu ve bundan sonraki sürecin ne kadar etik olduğunu sordu. İl Disiplin Kurulu Başkanlığı`na savunmasını yapan Fikret Özben, “Bütün bu olaylar değerlendirildiğinde, aday belirlemeye birkaç gün kala il başkanı, milletvekili, il yönetim kurulu üyesi, il genel meclisi adayı ve onu destekleyen üyelerle beraber bir yemek yenmesi, yemek ücretinin söz konusu aday tarafından ödenmesi, yemek sonundaki Turan Karakoyun`un beyanları, Biga ilçe yönetiminin seçimle belirlediği sıralamayı, il yönetiminin değiştirmesi ne kadar etik bir durumdur?” sözleri ile kendisini savundu.
 
Tahammülsüzlük ve “ileri demokrasi”
Kitle partisi, sosyal demokrat ilkelerin Türkiye`deki en önemli temsilcisi olarak kendisini ifade eden, bu ilkeler çerçevesinde parti program ve politikalarını oluşturan CHP, il yönetimine yönelik eleştirileri nedeni ile 30 yıl öğretmenlik yapan, 25 yıla gibi ciddi bir süre içinde de partide aktif görevler alan bir partilisini partiden atarak tepkilerin odağı oldu. Özben`in partiden atılma kararının alınmasında İl Başkanı Hamza Karagöz ve Milletvekili Serdar Soydan`ın etkili oldukları ileri sürüldü.
Paylaş