Bu “adaleti” kim dağıtıyor?

Çanakkale-Kilitbahir deniz ulaşımı liman ihalelerinin Gestaş tarafından alınmasından sonra Kilitbahir- Çanakkale hattında çalışacak motor hatlarının sahiplerinin belirlenmesi tartışma yarattı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın katılmadığı bir toplantıda bu hatta çalışacak motor sayısı 4 olarak belirlendi. 4 hattın ikisi “Erdemler” adlı firmaya, diğer ikisi Deniz Nakliyat Turizm Şirketi olarak hali hazırda bu hatta 5 motorla çalışan firmaya verildi.

1707
• Çanakkale-Kilitbahir hattında çalışacak motor sahiplerinin belirlenmesi noktasında nasıl bir kriter ile hareket edildi?
• Bu hatların belirlenmesi için neden bir ihale yapılmadı?
• Bu belirleme neden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın katılmadığı bir toplantıda yapıldı?
 
Bu sorular beraberinde bir çok soruyu daha gündeme getiriyor. “Erdemler” şirketi olarak daha evvel bu hatta çalışıp, daha sonra bu hattan ayrılan firma şimdi nasıl bir mülkiyet ilişkisi ile tekrar bu hattın  % 50 sahibi oldu? Erdemler adına faaliyet gösterecek motorların gerçek mülkiyet sahipleri kimler?
 
Böylesi önemli bir konuda hukuki olan, aynı zamanda vicdani olanın hatlar için ihale’nin olması gerekirken, ihaleye çıkılmadan belirlenen bu hat dağıtımı bir çok soru işaretine yol açtı. Bu hatta çalışan 5 motorun kazanılmış haklarının bir çırpıda yok sayıldığı bu uygulama o tekne sahiplerini de mağdur ettiği kadar, bu teknelerde çalışan onlarca insanı da mağdur edecek. Böylesi olumsuzlukları beraberinde getirecek bu karar; ‘bu adalet nasıl adalet’ dedirtecek cinsten Çanakkale gündemine oturdu. Yetkili firmanın bu konuda Çanakkale kamuoyunu aydınlatması bekleniyor.
Paylaş