havadurum

Bozcaada`ya destek çığ gibi

Bozcaada’da yapılan yeni Koruma İmar Planı ile ilgili olarak internet üzerinden başlatılan imza kampanyasına destek çığ gibi artıyor. “Bozcaada`nın Geleceği İçin Bir İmza” isimli kampanyada, “1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı bu şekliyle onaylanırsa kıyıların yapılaşması, bağların turizme ve yapılaşmaya kurban edilmesi sonucunu getirecektir” uyarısının altını 10 bine yakın imza atıldı.

832
Bozcaada için yapılan 1/25000`lik Çevre Düzeni Planı`nın durdurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`a yönelik başlatılan imza kampanyası devcam ediyor. İntirnet üzerinden üzerinden başlatılan imza kampanyasına bu güne kadar 10 bine yakın kişi katıldı. “Ben Tenedos Bozcaada” ifadesiyle başlayan imza kampanyası çağrısında “Ne zaman canınız sıkılsa ve özgürlüğü arasanız koşup bana geldiniz. Koylarımdan serin sularıma girdiniz. Kekik kokan bağların arasında dolaşıp, Polente Feneri`nde bir kadeh şarapla gün batımını izlediniz. Ürkek gözlerle kirpiler, tavşanlar da sizleri izledi. Bir sonbahar akşamında evlerin bacalarından sokaklara yayılan yanmış kütük kokularını çektiniz içinize. Yakamozlar, samanyolu ve mehtap aşkı anlattı yüzyıllar boyu. Ya şimdi! Üzerime yapılan bir imar planıyla yok edilmek üzereyim. Durdurun bunu! Bir ses verin! Bir imza verin” deniyor.
 
İmzaların Bakan Bayraktar`a ulaşacağı tahmin ediliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`a hitaben yazılan imza metninde amacı kısmında “Bozcaada İlçesi 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planının durdurulması” ifadeleri bulunuyor. “Bozcaada bir doğal ve kentsel sit, tarımsal niteliği korunacak alan olarak tescil edilmiştir” ifadeleri ile başlayan imza metni, “Son yıllarda uluslararası platformda da adını duyurarak dünyanın en güzel 4. adası ve Avrupa`nın en iyi adası ilan edilen Bozcaada`nın korunarak gelişmesi sağlanmalıdır. Ancak hazırlanan yeni 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planının bazı hükümleri koruma hedefi ile çelişmektedir. Yine genel hükümler içermesi gereken 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planında kişiye özel ayrıcalık sağlayan maddeler bulunmaktadır. Ayrıca yönetmeliğe göre Koruma Amaçlı İmar Planları ve Çevre Düzenleme Projeleri hazırlanırken idare tarafından, plan yapılacak alanda ilgili meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, üniversitelerin ilgili bölümleri yanında koruma alanı içinde yaşayan hane halkları ve faaliyet gösteren işyeri sahipleri ve etkilenen hemşehrilerin, plan oluşturulmadan önce ve sonra görüşlerinin alınması gerekirken, bu yapılmamıştır. 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı bu şekliyle onaylanırsa kıyıların yapılaşması, bağların turizme ve yapılaşmaya kurban edilmesi sonucunu getirecektir. Bu uzun vadede turizmin de göçmesine sebep olacaktır. Yukarıda belirtilen nedenlerle, Çanakkale İli Bozcaada İlçesi 2025 Yılı 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planının durdurulmasını ve özellikle de yapılanma koşullarının Bozcaada tabiat ve kültür varlıkları ve ada ölçeği gözönüne alınarak yeniden düzenlenmesini talep etmekteyim” şeklinde son bulurken, imza kampanyasının halen devam ettiği, imza vermek isteyenlerin www.change.org adlı siteye girmelerinin yeterli olacağı ifade ediliyor.
Paylaş