havadurum

Bozcaada'daki rüzgar türbinlerinin bakımı dronlarla gözler önüne serildi

Bozcaada'da 44 metre yükseklikteki rüzgar türbinlerinin rutin bakımları, özel eğitimli personel tarafından gerçekleştirilirken, bakım süreçleri FPV dronlarla gözlemlendi.

739

Bozcaada'da 23 yıl önce kurulan ve 10 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilen rüzgar enerji santralinin rutin bakımları, 44 metre yükseklikteki türbinlerde özel eğitimli personel tarafından titizlikle gerçekleştiriliyor. Elektrik Üretim Anonim Şirketi'ne (EÜAŞ) ait olan Bozcaada Rüzgar Enerji Santrali, 10,2 megavatlık üretim kapasitesine sahip ve yıllık 33 milyon kilovatsaat elektrik üreterek halkın kullanımına sunuyor. İklim değişikliğiyle mücadele ve cari açığın azaltılmasına önemli bir katkı sağlayan bu santralde, 17 rüzgar türbininin bakımı büyük bir özenle yapılıyor.

Türbinlerin bakımı için özel eğitimli personel, 44 metre yükseklikteki türbinlere çıkarak gözden geçiriyor. EÜAŞ Elektrik Mühendisi Günay Aydın, bakımların yapılma sıklığını açıklarken, "Elektrik bakımı, mekanik bakım, gözle bakım ve yağlama bakımı olmak üzere dört farklı kategoride bakım işlemleri gerçekleştiriyoruz. Bu iş için özel eğitim almış personel kullanıyoruz. Yüksekte çalışma eğitimi almaları gerekiyor. Bu belge olmayanlar çalıştırılmıyor." dedi. Rüzgar türbinlerinin bakımı, hava koşullarına bağlı olarak yapılıyor ve ekipmanlarla donatılmış personel, türbinlerin bakımını büyük bir özveriyle gerçekleştiriyor.

Ayrıca, santralde çalışan kardeşler Mustafa ve Bahtiyar Şaban, yükseklik korkusunu yenerek bu zorlu işi başarıyla sürdürdüklerini paylaştı.

(AA)

Paylaş