havadurum

Böyle olur Romanların tapu töreni

Atatürk Mahallesi’nde 30 Roman ailesi düzenlenen törenle tapularına kavuştu. Mahallede yaşayan 30 Roman ailesi tapularına kavuşmanın mutluluğunu yaşarken, tören sonunda Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibinin ardından sahneye çıkan Roman vatandaşlar milletvekilleri Daniş ile Kaşdemir’in yanı sıra Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’la birlikte Roman havası eşliğinde göbek attılar.

1378
 
 
Çanakkale Valiliği Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Çanakkale Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Çanakkale Belediyesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının işbirliği ile Atatürk Mahallesi’ndeki yaşayan 30 Roman ailesi törenle tapularına kavuştu. Roman konutlarının anahtar teslim töreni renkli görüntülere sahne olurken törende konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Çanakkale’nin en yoksul ve dar gelirli ailelerinin yaşadığı Arslanca Mahallesine bağlı yörede 43 konutun gecekondu önleme bölgesi kapsamında iyileştirmesinin yapıldığını belirterek, sonraki adımda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile işbirliği içinde 15 parselde 30 aileye daha konut yapım projesinde çalışmada son noktaya gelindiğini ve Roman ailelere anahtar teslimini gerçekleştirmekten dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. Bu arada kurada adı çıkmamış buruk Roman ailelere de müjde verdi. Gökhan kurada adı çıkmayan ve diğer ailelerin sevincini buruk bir şekilde izleyen Romanlara seslenerek: “Geride kalan hemşerilerimiz için de mevcut alanları değerlendirerek en kısa sürede sağlıklı yapıların yapılması için gereken her türlü çabayı göstereceğiz” dedi.
 
“İlave tesisler ve çocuklar için kreş yapacağız”
Başkan Gökhan, Romanlar’ın yaşadığı Atatürk Mahallesi’ndeki bölgenin tehlikeli ve çay yatağında yer alan riskli bir noktada olduğuna dikkati çekerek; “Yaptıklarımız yetmez, yerimiz var. Önümüzdeki süreçte yine vakıfla işbirliği yaparak ilave tesisler ve çocuklar için kreş yapacağız. Altyapısında da iyileştirmeye gideceğimiz bölgede süreç içinde adım adım sağlıklı yapılar inşa ederek, kötü koşullarda hiçbir yapı kalmayana kadar çalışmalarımıza devam edecek ve burayı yaşanılır bir hale getireceğiz” diye konuştu.
 
 
“Bu proje takdire değerdir”
AKP Milletvekili İsmail Kaşdemir de insana sırf insan olduğu için değer veren, daha insanca yaşam adına Roman vatandaşların geleceği adına atılan adımın umut verici olduğunu kaydederek: “Nerede sıkıntı içinde insanımız varsa onu arayıp bulmak bütün kamu kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin görevidir. Bu projede devlet, hükümet ve yerel yönetimin sergilediği işbirliği takdire değerdir. Daha insanca ve daha müreffeh bir yaşamın karşılığını bu toplum verecektir. Temennimiz bu evlerden bu sıcak yuvalardan artık öğretmenlerin, doktorların, hakimlerin ve savcıların çıkmasıdır. Bunun zamanı gelmiştir. Bu ülkeye katacağımız çok şey vardır” dedi.
 
“Bu sizin değil, bizim ayıbımız”
AKP Milletvekili Mehmet Daniş ise Ramazan ayında verilen bir iftar sırasında Roman aileler ile bir araya gelme fırsatı bulduklarını belirterek sıkıntılarını dinlediklerini ve ailelerin mevcut koşullarının zorluğuna tanık olduklarını belirterek; “Yağmurdan, soğuktan, haşerattan korunamadığınız çadırlarınızı gördük. Bu sizin ayıbınız değil, bizim ayıbımız. Yıllarda bu kentte sıcacık evlerinde, çocukları ile birlikte karınları tok olanların ve sizin sesinizi duymazdan gelen bizlerin ayıbı. Başkan Gökhan arsamız var dedi, o arsaları hemen tahsis ederse, biz de evlerinizi yaparız. Son yıllarda 81 ilde bu tür projeler hızlandı. AKP sessiz yığınların, kimsesizlerin sesi. AK Partinin çıkış noktası bu. Bu ülkenin nüfus kağıdını taşıyıp da hizmetlerinden eşit şartlarından faydalanamayanların sesini duymak zorundayız. Belki şimdi barınma ihtiyacınızı çözdük. Ama sizlerin eğitim, eğitimde uyum, ulaşım ve yol gibi sorunlarınızın devam ettiğini de biliyoruz. Bunların hepsi bizim de sorunumuz, bizim de derdimiz. Bizim derdimiz olmasa birlikte geleceği inşa edemeyiz. Kardeşlik söylemleri belli günlerde konuşmakla olmuyor. Bize makarna ve kömür dağıttığımız için eleştiride bulunuyorlar. Biz kömür dağıtmazsak, vakıf kömür yardımı yapmazsa burada kaç baca tüter? Bunun yanında bildiğimiz kadarıyla 8-10 konuta daha ihtiyacı olan aile var, onlara da en kısa sürede çözüm bulunmalı. Biz temel atılırken söyledik. Biz o konutları yaparız ama siz o barakaları boşaltınca yenisi gelirse, önünü alamayız dedik. Siz de rahat edemezsiniz dedik. Umarım yeni barakalar gelmemiştir, gelmez. Ayrıca anaokulu, kuran kursu ve mescit de yapacağız. Bu çocuklar hepimizin geleceği. Nihayetinde ulaşmak istediğimiz amaç burada yaşayacak evlatlarımızın arasından doktorlar, avukatlar, milletvekilleri çıkmasıdır. Çıkmaya başladı mı biz de görevimizi yapmışız demektir” diye konuştu.
 
“Bu projeyle her bir vatandaşımız 22.700 TL’lik konut yardımı yapılmış olup 30 vatandaşımızın barınma sorunu çözülerek sağlıklı, yaşanabilir bir ortama kavuşturulmuştur”
Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü de30 vatandaş için yaptırılmış olan konutların tapu dağıtım töreninde bir araya gelmekten dolayı memnuniyetini dile getirdi. Hükümetin hedeflediği sosyal devlet anlayışı içinde hiç kimseyi aç ve açıkta bırakmama anlayışı çerçevesinde Çanakkale Valiliği olarak sosyal sorumluluk projelerini uygulamaya devam ettiklerini kaydeden Kulözü, bu sosyal sorumluluk projelerinin en güzel örneklerinden biri olan 30 konut projesi sayesinde vatandaşların sıcak bir yuvaya ve yaşanabilir insanca bir ortama kavuştuklarını söyledi. Çanakkale Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından baraka ve çadır gibi elektriği ve suyu olmayan kötü ortamlarda yaşayan vatandaşlar tespit edilerek Haziran 2011 tarihinde projeye start veriliğini belirten Kulözü; “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca projelendirilerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğüne ödenek tahsisi için gönderilmiştir. Projemizin onaylanmasıyla Ocak 2012 ayında 30 vatandaşımız için konutların inşaatı başlatılmıştır” dedi. Toplam 635,595 TL maliyet ile 1+1 nitelikli 48 metre karelik konutların inşaatının bittiğini ve vatandaşların evlerine taşındığını vurgulayan Kulözü; “Ayrıca hibe şeklinde yapılmış bu konut yardımına ilave olarak elektrik ve su abonelikleri için her bir vatandaşımıza 1500 TL yardım yapılmıştır. Böylece bu projeyle her bir vatandaşımız 22.700 TL’lik konut yardımı yapılmış olup 30 vatandaşımızın barınma sorunu çözülerek sağlıklı, yaşanabilir bir ortama kavuşturulmuştur” şeklinde konuştu.
 
Tören sonunda tapu sahiplerine tapuları verilirken, Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibinin ardından sahneye çıkan Roman vatandaşlar milletvekilleri Kaşdemir, Daniş ve Başkan Gökhan’la Roman havası eşliğinde göbek attılar.
 
Paylaş