havadurum

"Böyle giderse İcra Dosyaları arşivlere sığmayacak..."

707
Son dönemde döviz kurlarındaki artışla birlikte derinleşen ekonomik kriz yaşamın her alanında olumsuz etkisini sürdürüyor. Pandemi ile birlikte kredi ile hayatta kalama mücadelesi veren birçok küçük esnaf kepenk kapatmak zorunda kalırken, çiftçi ise artan maliyetler ve kredilerdeki faiz artışı nedeni ile toprağından oluyor. Vatandaşlar kredilerini ödeyemez hale gelirken, Çanakkale`de icra dosyalarındaki artış ise dikkat çekti. Konuyla ilgili Avukat Çağrı Çinte Gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulundu. Güncel verilere göre Çanakkale İcra Müdürlüğü`nde 55 Bine yakın aktif dosya bulunduğunu belirten Çinte, bu sayının son yıllarda artış göstermeye devam ettiğini belirtti. İcraya gidilen vatandaşların durumunun içler acısı olduğunu ifade eden Çinte, birçok vatandaşın borcundan dolayı emeği ile yaptığı evlerinin dahi yok pahasına ellerinden alındığını belirtti. Çinte; "Çiftçi, esnaf ve vatandaşlarımız kan ağlıyor. Aldıkları kredileri ödeyemeyen çiftçi ve esnafların borçlarının üzerine faiz biniyor. Bunun sonucunda da vatandaşlarımızın evi, tarlası, malı, mülkü yok pahasına satılıyor" dedi. 
 
"55 Bine yakın aktif dosya mevcut"
Çanakkale`deki icra dosya sayıları hakkında bilgilendirmede bulunana Çinte; "2020 yılı itibari ile 40 bin dosya var. 2021 itibari ile bu dosyalara 14 bin dosya daha eklenmiş. Bunların Bin 500`ü talimat, yani başka şehirlerde açılmış ancak hacze burada geliyorlar. Güncel verilere göre Çanakkale İcra Müdürlüğünde toplamda 55 bine yakın aktif dosya mevcut... Bu sayı son yıllarda daha da artış göstermekte... Çanakkale gibi refah seviyesinin yüksek olduğu bir kentte sayıların bu denli artması kentimiz ve ülkemiz adına endişe verici bir durum... Süreç böyle devam ederse İcra Müdürlüklerinin arşiv odasına dosyalar sığmayacak..." dedi. 
 
"İnsanların evleri yok pahasına ellerinden alınıyor"
Binlerce vatandaşın durumunun icralar nedeni ile içler acısı olduğunu belirten Çinte; "Bizler eskiden hacze çıkıyorduk, mal varlığı tapu taşınmaz sorgusu yapıyorduk. Şu anda insanların bankalarında dahi paraları yok. Şu anda 50-100 bin TL borcu olan bir insana gittiğimizde hiçbir şeyi olmadığını görüyoruz. Adam bizlere `canımızı alacaksınız` diyor. Bizde tabi dönüyoruz. İhaleler arttı artık her hafta ihaleler gerçekleşiyor. Bir insan emeği ile bir köy evi yapmış. Ancak borcundan dolayı yok pahasına evi elinden alınıyor. İş adamları müteahhitler, durumu olanlar evini hemen alıyor" dedi.
 
"Çiftçi, esnaf ve vatandaşlar kan ağlıyor"
Çinte açıklamasında son olarak; "Çiftçi, esnaf ve vatandaşlarımız kan ağlıyor. Aldıkları kredileri ödeyemeyen çiftçi ve esnafların borçlarının üzerine faiz biniyor. Bunun sonucunda da vatandaşlarımızın evi, tarlası, malı, mülkü yok pahasına satılıyor. Ekonomik kriz gün be gün katlanarak artıyor. Maalesef iktidarın yanlış ekonomi politikaları gelinen bu sürece zemin hazırladı. Bu durum ülkede telafisi mümkün olmayan yaraların açılmasına neden oldu ve olmaya da devam ediyor. Bu süreçte büyük firmalar, müteahhitler, esnaflar ve birçok iş kolu büyük darbe aldı. Sosyal devlet anlayışı tesis edilemiyor..." ifadelerini kullandı.
Paylaş