havadurum

Boşanmak üzere olduğu eşini iki kez kaçıran muhtara iyi hal indirimi!

499
Çanakkale`nin Çan ilçesinin Şerbetli Köyü`nde eşini kaçırarak şiddet uygulayan Köy Muhtarı İlker Mustafa Kuloğlu`nun, yargılaması yapıldı. 8 Haziran`da eşini kaçırarak şiddet uygulayan Muhtar Kuloğlu, "iyi hal" indiriminden yararlandı. Davanın Avukatı Ümran Aydın, mahkemenin kararına tepki göstererek, İstanbul Sözleşmesi`nden çıkışın bu tür olaylara zemin hazırladığını ifade etti. 
 
"Öldürmekle tehdit etmişti"
Kendisinden boşanmak isteyen eşini geçen yıl Nisan ve Haziran aylarında kaçırarak, tehdit ve işkence uygulayan Şerbetli Köyü Muhtarı İlker Mustafa Kuloğlu, eşini öldürmekle tehdit etmiş ve dövmüştü. Haziran ayında 4 gün kaçarak saklanan muhtar İlker Mustafa Kuloğlu, emniyete gelerek teslim olmuştu. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Kuloğlu, savcının, darp, kasten yaralama, eşe karşı cinsel istismar ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlamalarıyla nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanmıştı. 
En alt sınırdan cezaya iyi hal indirimi
Haziran ayında tutuklanarak Çanakkale Cezaevi`ne gönderilen Muhtar Kuloğlu, 1 Mart Çarşamba günü hakim karşısına çıktı. Kuloğlu, "Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" suçundan, en alt sınırdan 2 yıl ceza alan Kuloğlu, bu suçu eşine karşı işlediği için bir kat artırılarak 4 yıl ceza aldı. Kuloğlu`nun sabıkasız olması ve cezanın geleceği üzerindeki olası etkileri dikkate alınarak 6`da 1 oranında "iyi hal indirimi" yapıldı. 
 
Kasten yaralama suçundan ceza almadı!
Kuloğlu, "kasten yaralama" suçundan ise 120 gün adli para cezası ile cezalandırıldı, bu suçu eşine karşı işlediği için ise cezası 180 gün oldu. Sanık burada da iyi hal indirimi aldı. "Sosyal ilişkileri" ve "cezanın geleceği üzerindeki etkisi" düşünülerek bu ceza da 6`da 1 oranında düşürüldü. Toplam 6 bin lira tutan para ceza, uygulanmayarak, 5 yıl içinde başka bir suç işlediği takdirde tahsil edilmesine kadar verilerek rafa kalktı. 
 
"Aldığı ceza madalya oldu!"
Dava dosyasında, bütün suçların ispatlı ve belgeli olduğunu dile getiren davanın Avukatı Ümran Aydın, "Maalesef, sanık lehine olabilecek tüm imkanlar zorlandı ve tüm indirimler uygulandı. Sanık hürriyetten yoksun bırakma suçundan alt sınırdan aldığı cezaya, mahkemece inanılmaz bir biçimde iyi hal indimi uygulandı. Maruz kaldığı darp, işkence ve eziyet ise, bir tokat atmak cezası ile eşdeğer şekilde değerlendirildi ve yine en alt sınırdan verilen cezaya önce iyi hal indirimi uygulandı, sonra para cezasına çevrildi ve üstüne madalya olarak ertelendi" dedi. "iyi hal indirimi" olarak da bilinen Türk Ceza Kanunu`nun 62. maddesinde düzenlenen "takdiri indirimin" değişikliğe uğradığını da ifade eden Aydın, "bu davada iyi hal uygulanmasını anlamadık" dedi 
 
"Kadına karşı şiddet suçtur, indirimi olmaz"
Sanığın daha önce kasten yaralama suçundan tutuklanması istenmesine rağmen tutuklanmadığını, tüm itirazlara rağmen reddedildiğini dile getiren Avukat Aydın, ayrıca koruma kararını ihlal eden sanık hakkında takibi nedeniyle yapılan şikayetlerin de dinlenmediğini söyledi. Aydın, "Yargı, eril sanıkla el ele kol kola girmekten bir an bile tereddüt etmedi ve sanık, aldığı cesaretle kadına ısrarlı takibini sürdürdü. Ve mağduru tekrar kaçırarak 3 gün boyunca dağda darp etti, işkence ve eziyette bulundu. Geldiğimiz noktada şunu söyleyebilirim ki, öldürülmediğiniz sürece erkek şiddetine tüm yargı makamlarının ve kolluğun önünde maruz kalsanız dahi, kadınları korumak isteyen bir irade mevcut olmayacak" dedi.
(Seçkin Sağlam) 
 
Paylaş