"Bölge insanı zararı karşılayamaz"

954
Çanakkale`nin en önemli turizm bölgelerinden Assos Behramkale Köyü , "Assos Antik Liman" bölgesi kayaların dökülmesi tehlikesi nedeni ile 500 gün kapatıldı. Gölgede faaliyet gösteren turizm sektörünü büyük darbe vuran kararla ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekilli Muharrem Erkek ile CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Meclis Araştırması istediler. Bölgenin 500 gün kapalı olacağı haberinin bölge insanını tedirgin ettiği belirtilen açıklamada, durumun bölgede ekonomik yıkım yaratacağı ifade edildi. Açıklamada; "Çanakkale ilimizin Ayvacık ilçesi sınırları içerisinde bulunan Behramkale köyünde, "Assos Antik Liman" bölgesinde, günübirlik ya da konaklamalı tatil için gelen yerli ve yabancı turistler, ziyaret süresince bölge halkının geçimine büyük ekonomik katkı sağlamaktadır. Yerleşimin antik çağlardan beri devam ettiği Assos Antik Liman bölgesinin, yamaç yoldaki kayaların bertaraf edilmesi için yapılacak çalışmalar kapsamında işletmelerin 500 gün kapalı kalacağı yönünde gelen haberler bölge halkını ve işletmecileri tedirgin etmiştir. Bölgede işletmecilik yapan ve geçimini buradaki yoğun turizm potansiyelinden sağlayan hemşehrilerimiz, yeni sezona başlamak için gerekli hazırlıkları yapmış fakat pandemi salgınının ülkemizde görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden itibaren 355 gündür düzenli faaliyet gösteremedikleri için bölgede ekonomik yıkım yaşanmışken, karar doğrultusunda alınacak coğrafi tedbirler sonucu otel, pansiyon, kamp, restoran, büfe, çay bahçesi ve dondurmacı olmak üzere toplamda 19 tesisin 500 gün daha kapalı kalacağı haberi bölge sakinleri için yeni bir yıkım etkisi yaratmıştır. Öte yandan, bölgedeki balıkçılara da herhangi bir yer gösterilmeden başka bir balıkçı barınağına taşınması söylenmiştir" denildi. 
"Bölge insanı kapanışı maddi manevi karşılayacak güçte değil"
Planlanan coğrafi tedbirler tek başına yetersiz kalacağı ifade edilen açıklamada; "Şüphesiz bölgedeki afet riskinin bir an önce giderilmesi adına yapılacak olan çalışmalar son derece gerekliyken, bu çalışmalar doğrultusunda alınması planlanan coğrafi tedbirler tek başına yetersiz kalacaktır. Tek umudu bölgenin turizm potansiyeli olan hemşehrilerimiz, gerekli olan yatırım ve bakımları dahi yapmışken; bu denli bir kapanışı ne maddi ne de manevi olarak karşılayacak güçte değildir. Öte yandan hem tarihi hem de ekonomik yönüyle dikkate alındığında bölgede adı geçen çalışma kararı ile birlikte; bu kararın alınması aşamasında yapılan çalışmaların ne olduğu ve bu çalışmada yer alan kurum-kuruluş ve kişilerin kimliği, çalışmaya ayrılan bütçe miktarı, projenin ödenek tahsisi ve ihale süreci, projeye başlangıç tarihi, hazırlanan çalışma raporunun içeriği, geçimini bölgenin turizm potansiyelinden sağlayan işletmelerin akıbeti, bölge insanının geçimini nereden sağlayacağı, bölgede balıkçılık yapan vatandaşların teknelerini nereye çekeceği, bölgenin doğal ve tarihi değerlerinin korunup korunmayacağı gibi pek çok soru gündeme gelmiştir" denildi. 
"Maddi kayıpların önüne geçilmesi son derece önem arz etmektedir"
Açıklamada; "Assos Antik Liman bölgesinin turizm potansiyeli göz önüne alındığında; yapılacak olan çalışmaların 500 gün boyunca sürmesi ile oluşacak maddi kayıpların önüne geçilmesi son derece önem arz etmektedir. Bölgenin turizm sezonunun dışında olan Ekim-Mart aralığında birkaç yıla yayılarak bu çalışmanın yapılması, özellikle bölgede yaşan hemşehrilerimizin taleplerinin başında gelmektedir. Tüm bu hususlar dikkate alınarak, yapılacak olan çalışmaların turizm sektörü açısından sürdürülebilir politikalar doğrultusunda gerçekleşmesi, içinde gerçekleştiği doğal ortam ve ev sahibi olan yurttaşlar açısından oluşabilecek maliyetlerin minimize, faydanın ise maksimize edilerek, uzun bir dönemi kapsayacağı ifade edilen bu çalışmanın hem turizme can veren kaynaklara zarar verilmeksizin hem de turizmin hayat verdiği bölge insanının karşılaşması muhtemel sorunlarının ortadan kaldırılmasına yönelik uygulamalar üzerinde görüş birliği sağlanması, bahse konu çalışmada alternatif yol ve yöntemlerin belirlenmesi, gerekli önlemlerin alınması ve söz sahibi olarak bölge insanının taleplerinin etkin bir şekilde tespit edilmesi ve muhtemel sorunların çözümü olabilecek tedbirlerin alınması amacıyla Anayasa`nın 98. ve TBMM iç Tüzüğü`nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz" ifadelerine yer verildi.
(Haber Merkezi)
Paylaş