Boğaz feribot geçişine "Köprü zammı"

840
Ocak ayında yüzde 30`luk zammın ardından Nisan ayında da tarifelerinde zamma giden GESTAŞ, kentte tepkiyle karşılanıyor. Ocak ayında yapılan zamla 95 lira olan araç geçişi, 135 liraya, 6,50 olan yaya geçişi ise 10 liraya yükseltildi. 
 
Çanakkale`de, hem Eceabat ve Geliboluluların Çanakkale`ye hem de Çanakkale`den Eceabat ve Gelibolu`ya geçişte, günlük kullandıkları feribot geçişlerinin zamlanması her iki yakada yaşayan vatandaşları olumsuz etkiliyor. Aynı şekilde Gökçeada ve Bozcaada`da yaşayan vatandaşların da olumsuz etkilendiği zamlar, özellikle hem Gökçeada-Kabatepe arasında hem de Eceabat-Çanakkale arasında iki sefer feribot kullanmak zorunda olan Gökçeadalılar, söz konusu zamlara tepki gösteriyor. 
Ne kadar oldu? 
GESTAŞ A.Ş.`nin gece yarısı gelen zammından sonra; 6.50 TL olan yolcu ücreti 10 TL`ye yükselirken, 25 TL olan motosiklet ücreti 40 TL`ye ve 95 TL olan otomobil geçiş ücreti 135 TL`ye yükseltildi. Bunların dışında, kamyon geçiş ücreti 136 TL`den 295 TL`ye, TIR geçiş ücreti ise 265 TL`den. 400 TL`ye yükseldi. 
 
Üç yılda yüzde 300`e yakın zam!
2019 yılında otomobil geçiş ücretinin 47.50 lira olduğu GESTAŞ`ta, bir otomobil için artık 1350 lira ödenecek. Günü birlik geçişler için ise 202 lira ücret ödemesi yapılacak. Tüketiciyi Koruma Derneği Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, GESTAŞ`ın zam yapacağının kent kamuoyunda zaten beklenen bir şey olduğunu ifade ederek, bir süredir devam eden "Durdurun şu zamları" sloganlı kampanyayı hatırlattı. Berkit, "Artık gerçekten yeter. Bu zamları durdurun. GESTAŞ tam bir kamu kurumu olmasa da, yarı kamu kurumu bir şirkettir. Sadece KDV`nin yüzde 1`e düşmesiyle bu iş olmuyor, bunu gördük. Bu zamlarla ne yapılmak isteniyor? Fiyat skalasını köprü fiyatlarına yaklaştırmak mı istiyorlar? Bu doğru değil, ekonomik durumuna bakılmaksızın, feribot zamları, herkesi etkiliyor. Çanakkalelileri, Eceabat ve köylerinde yaşayan, üretim yapan, çalışan insanları etkiliyor. Bu zamların durdurulmasını, tekrar gözden geçirilmesini bekliyoruz" dedi. 
Eceabatlılar tepkili 
Eceabat Belediye Meclis üyesi Timur Koşal, Eceabat`ta yaşayan vatandaşların, Çanakkale merkezde çok sık gidip gelmek zorunda olduklarını ifade ederek, ilçede hastane ve adliyenin olmadığını, bu işler için vatandaşların feribot geçişini kullanmak zorunda olduklarını söyledi. Eceabat`ta oturup Çanakkale`de, Çanakkale`de oturup Eceabat`ta çalışan insanlar olduğunu da hatırlatan Koşal, "Bu zamların durmayacağını düşünüyorum. Birkaç ay sonra köprü fiyatıyla eşitlenecektir boğaz geçiş ücretleri. Eceabatlılar olarak, bu zamlar nedeni ile gerçekten çok mağdur bir durumdayız. Bir Eceabatlı, günübirlik Çanakkale`de hastaneye ve adliyeye gitse, 202 lira ödeyecek. Bunların dışında kamu çalışanlarımız var. Kaymakamlıkta, maliyede, milli eğitimde görevli olanlar, öğretmenlerimiz hepsi Çanakkale`den gidip geliyor. Eceabat merkezde veya köylerinde yaşayan insanların Çanakkale`de işleri oluyor, veya Çanakkale`den Eceabat`a iş için gidip gelinler oluyor. Çoğu zaman da bu insanların araçla geçiş yapmaları gerekiyor" dedi. 
Gökçeadalılar yaya geçişinde mağdur
Konuyla ilgili görüş belirten Ada Dayanışması`ndan bir yetkili, Gökçeada`nın yapılan zamlarla mağdur olduğunu söyledi. Bir süredir nitelikli ulaşım için eylemler yapıldığını hatırlatan Ada Dayanışması yetkilisi, araç geçişinde Ada-Kart uygulamasıyla bir kolaylık sağlansa da, yine de araçla Çanakkale`ye ulaşmanın maliyetinin en az 200 lira olduğunu dile getirdi. Gökçeada`da yayaların daha mağdur olduğu ifade edilen açıklamada, "17 lira oldu Gökçeada-Kabatepe arasındaki feribot. Kabatepe`den Eceabat`a ulaşmak için kullanılan minibüs ücreti 15 lira, oradan da Çanakkale`ye 10 liraya geçiyor. Gidiş geliş bir kişinin yaya ücreti 80 lirayı aşıyor. Bu zamlar kabul edilemez. Ada Dayanışması olarak geçtiğimiz günlerde yaptığımız eylemin ne kadar haklı olduğunu gördük. GESTAŞ, adayı, adalıları düşünmeden kararlar alıyor" denildi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş