Biz yandık siz yanmayın!

Meksika`dan gelen bir grup, Kazdağları`nda röportajlar yaparak belgesel çekti. Meksika`nın altın madenleri tarafından talan edildiğini ifade eden grup, böyle seslendi; “Biz yandık, siz yanmayın!”

1923
Çanakkale`ye geçtiğimiz aylarda gelerek köylülerle buluşan Prof. Dr. Beyza Üstün`ün aracılığı ile kente gelen Meksikalı konuklar, çalışmalarını tamamladı. Meksika`da madencilik çalışmaları nedeni ile doğal değerlerin tahrip edilmesi, altın madenciliği çalışmaları çerçevesinde halkın olumsuz yönde etkilenmesi üzerine, Türkiye`de altın madeni çalışmalarından etkilenmesi muhtemel en önemli alanlardan biri olan Kazdağları, yurtdışındaki ziyaretçilerini ağırladı. 3 çeşitli mesleklerden üç Meskikalı konuk, hafta sonu Aaltın madeni çalışmalarının yapıldığı köylere giderek bir dizi incelemede bulundu. Kentin doğal güzellikleri, su havzaları, bitki ve hayvan çeşitliliği üzerine bölge halkı ile röportajlar yapan ekip, altın madeni çalışmalarını da inceledi.
 
 
“Maden çalışmalarına izin vermeyin”
Beraberlerinde bir de Türk akademisyenin bulunduğu Meksikalı üç kişi, Muratlar, Etili, Söğütalan, Bardakçılar Ilıcası, Kızılelma ve Karaköy`e gittiler. Bölgede maden çalışmalarından etkilenin çevreyi görüntüleyen ve vatandaşlarla görüşen Meksikalılar, Meksika`daki madencilik faaliyetleri ile ilgili bilgiler vererek, yarattığı doğal tahribata dikkat çektiler. Meksikalılar, “Biz yandık, siz yanmayın. Bölgenizde altın madeni çalışmalarına kesinlikle izin vermeyin” dediler.
 
 
Bölge hakkında bilgi aldılar
Çanakkale ve bölgesinde madencilik faliyetleri ile ilgili bilgiler alan Meksikalı grup, bazı köylerde suların şimdiden bulanık akmaya başladığını öğrendiklerinde halka; “Dikkatli olun” uyarısında bulundular. Çanakkale`de çok sayıda maden şirketinin altın arama çalışmaları yaptığını ve engel olunmadığı takdirde bir süre sonra siyanürle altın aramasına başlanacağını öğrenen Meksikalı konuklar, “Meksika`da olanları sizlere anlattık. Dikkatli olun, doğanızı ve yaşam alanlarını talan etmelerine izin vermeyin” dediler. Çanakkale`de 40`a yakın bölge sakini ile görüşen Meksikalı konuklar, hafta sonu ziyaretlerinin ardından kentten ayrıldılar.
Paylaş