Biz ne olacağız?
Çan`a bağlı Yaya Köyü mevkiinde Çan Kömür ve İnşaat AŞ. tarafından yapılmak istenen Çan-2 Termik Santrali ve Kül Depolama Sahası Projesi köylülerden tepki çekiyor. Yaya Köyü, Karlı Köyü, Kulfal ve Bahadırlı köyleri başta olmak üzere çevredeki köylerden köylüler, “Bu termik santrali yapmayın. İlla ki yapacaksanız, köylerimizi tarımsal arazileri ile birlikte başka bir yere taşıyın” dediler.
ÇED toplantısı geçtiğimiz ay içinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bülent Yeğin başkanlığında yapılan Çan-2 Termik Santrali ve Kül Depolama Sahası Projesi, halkın tepkisini çekmeye devam ediyor. 18 Mart termik Santralinin ardından kurulacak ikinci termik santralin, geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılığı olumsuz yönde etkileyeceğini, hatta bitireceğini dile getiren köylüler, istemediklerini önce ÇED toplantısında ifade ettiler, sonra da köyde yapılan ve köy muhtarı, azalar ile köy imamının da katıldığı toplantıda kayıt altına alan köylüler, “Biz ne olacağız?” diyerek yetkililere sitem ettiler. Birinci termik santral ile birlikte hem geçim kaynaklarının etkilenmesi ile ekonomik hem de sağlık noktasında sıkıntı yaşadıklarını dile getiren köylüler, ikinci bir termik santralinin bölgenin sonu olacağını ifade ettiler.
“Köyümüzü taşıyın”
Aralarında Yaya, Kulfal, Karlı ve Bahadır gibi köyler bulunan, Çan-2 Termik Santrali ve Kül Depolama Sahası Projesi`nden direkt olarak etkilenecek 10`a yakın köy halkı, muhtarlar, azalar ve köy imamlarının da katıldığı toplantıda termik santrali istemediklerini karar altına aldı. “Köyümüz sınırları içinde, Taştepe Mevkii`ndeki tarım arazileri üzerine kurulacak olan Çan-2 Termik Santrali ve kül Depolama sahasının köyümüzdeki insan sağlığına birinci derecede etkileyeceğini tahmin ediyoruz” diyen köylüler, “Şuandaki 18 Mart Termik Santrali`nden dolayı, tarımda ve hayvancılıkta çok ciddi kayıplarımız olmuştur. İki termik santral arasında yaşamımız birinci derecede etkileneceğinden gerekli ÇED raporu verilip, söz konusu termik santralin kurulması halinde köyümüzün, (yaklaşık 90-95 hanedir) başka bir yerleşim alanına taşınması, yaşamını sürdürebilecek şekilde köyümüz yerleşim alanı ve mevcut tarım arazilerimiz ile birlikte satın alınması (kamulaştırılması) muhtar, azalar ve köy halkıyla yapılan toplantıda imza altına alınmıştır” dediler.