Biz hastalarımıza nasıl faydalı olacağız?

Tüm Türkiye`de olduğu gibi Çanakkale`de de dün Aile Hekimleri Derneği iş bıraktı. Özlük haklarının kaybolması, 16 saate varan nöbet uygulaması ve daha birçok konuda angarya altında kaldıklarını dile getiren Aile Hekimleri, “Biz çalışanlar dinlemedikten sonra, ertesi günkü motivasyonumuz nasıl olacak? Ertesi gün biz hastalarımıza, gebelerimize, yaşlılarımıza nasıl faydalı olabileceğiz?” dediler.

923
 
Çanakkale Aile Hekimleri Derneği, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu`nun aldığı karar doğrultusunda dün bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Yeni çıkacak torba yasadaki özlük haklarının kaybolması ve ayda en az 16 saat nöbet zorunluluğunun aile hekimlerine getirilmesi nedeni ile yapılan bir günlük iş bırakma eyleminde konuşan Çanakkale Aile Hekimleri Derneği Başkanı Cumhur Sayın, “Biz Aile Sağlığı Merkezlerimizde 5258 sayılı Aile Hekimliği kanunu`na göre çalışan aile hekimleriyiz. Kanun çıktığında bizim başka bir yükümlüğümüz yoktu. Yükümlülüğümüz neydi? Koruyucu sağlık hizmetleriydi. Yani kişiye yönelik, tanı, tedavi ve rehabilitite edici hizmetlerden sorumluyduk. 5 yıldır `Sağlıkta dönüşüm` adı altında pek çok şey yapıldı. En son acillerdeki tıkanıklığı gidermek üzere aile hekimlerinin görevi olmamasına rağmen, nöbet girişimleri oldu. Biz hiçbir zaman ikinci basamağın nöbet görevlisi olamayız” dedi. “Bugün tüm Türkiye`de işi bırakma eylemi yapıyoruz” diyen Sayın, “Hepimiz sesimizi yasa koyuculara duyurmak, halkımızın bizi anlamasını sağlamak için bu eylemi yapıyoruz. Nöbet konusunun dışında, 16 saat nöbetten sonra iznimiz yok. Dolayısıyla bu performans ile bunu nasıl yapacağız? Biz çalışanlar dinlemedikten sonra, ertesi günkü motivasyonumuz nasıl olacak? Ertesi gün biz hastalarımıza, gebelerimize, yaşlılarımıza nasıl faydalı olabileceğiz? Onun için biz bunları devletimize duyurmak istiyoruz. Özellikle bu nöbet konusunun torba yasadan çıkarılmasını talep ediyoruz. Ayrıca son 5 yıldır Aile Hekimliği Kanunu çerçevesinde, sürekli her yönetmelikle maaşlarımızdan bir kısmı etkiliyor. Son 5 yıldır Türkiye`de maaşında eksilme yaşayan tek grup aile hekimleridir. Çünkü şöyle bir algı vardır; `Aile hekimleri çok para alıyor` gibi. Oysa sizler de biliyorsunuz ki aile hekimleri çalıştıkları yerlerin kiralarını kendileri veriyorlar, çalıştığı hizmetlinin parasını kendileri verirler, bilgisayarı bozulur kendi ceplerinden öderler. Kısaca tüm giderleri kendileri yapıyorlar. Bugün toplum sağlığında çalışan bir hekim ile bizim aramızda bir fark yok. Aksine, bizim aldığımız riskler ve çalışma tempomuz onlardan çok daha fazla. Bunun üzerine yeni çıkarılacak torba yasadaki nöbet ve özlük haklarımızdaki gerilemeden dolayı böyle bir eylemi gerçekleştiriyoruz. Bu hiçbir zaman halkımıza sağlık konusunda çok daha yakın olma, anların bizi anlamaları ve sesimizi duymaları için yaptığımız bir eylemdir. Kesinlikle biz her zaman halkımızın yanındayız, onların sağlıklı ilgili tüm sorunlarında yanlarındayız” ifadelerini kullandı.
 
 
Tabip Odası`ndan destek
Çanakkale Tabip Odası Başkanı Naci Hasanefendi, “Tabiki Aile Hekimlerinin gerçekten büyük sorunları var” dedi. “Cumartesi günü Ankara`daydım, Türk Tabipler Birliği`ndeydim, Sağlık Bakanlığı önünde bu olumsuzlukları protesto eden tüm Tabip Odası başkanlarının katıldığı eylemler yapıldı” diyen Hasanefendi, “Eylemden sonra Merkez Konseyi`nde toplandık ve bu son gelişmeleri masaya yatırdık. Burada tabi ki diğer tüm olumsuzlukları da aile hekimlerimizin haklı taleplerini destekleme noktasında karar çıktı. Yarın (bugün) tüm Türkiye`de, öğlen saatlerinde tüm emek örgütlerinin katılacağı bir eylem yapılacak ve orada da daha ayrıntılı bir açıklama yapacağız. Sizlerin çalışma koşullarını biliyoruz. Türk Tabipler Birliği sizleri çok açık bir şekilde destekliyor. Hekimler, çok önemli bir mesleğin mensuplarıdır. Bizler hastalarımızı, yıllardır takip ettiğimiz yaşlımızı, bebeğimizi, gencimizi bırakıp da eylem yapmak için sokaklara çıkmayız. Eğer ocaklarımızı, sağlık merkezlerinizi kapatıp eyleme geldiyseniz bunun çok haklı nedenleri olduğunu düşünüyoruz. Buradan Ankara`ya tekrar bir uyarı mesajı gönderiyoruz; Lütfen sağlık sisteminizi baştan gözden geçirmenizi diliyoruz. Hep birlikte daha fazla örgütlü olmamız gerektiğini düşünüyorum. Başka hiçbir çaresi yok, dünyada sorunlarımıza çözüm bulmanın başka bir yolu yok” şeklinde konuştu.
Paylaş