havadurum

"Biz Atatürk'ün Afet İnan'larıyız"

1127

 CHP’nin Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 83’üncü yıl dönümü nedeni ile Ankara Arena Spor Salonu’nda düzenlediği “Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması” 50 bini aşkın kadının katılımı ile gerçekleşti. Buluşmaya Çanakkale’den de çok sayıda kadın katıldı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve CHP’li yöneticiler tarafından Cumhuriyet Meydanı’ndan yolcu edilen kadınlar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra çok sayıda aydın, yazar, sanatçı, gazeteci, akademisyen, sendikacı ve siyasetçi ile bir araya geldi. Çanakkaleli kadınların da yoğun katılım gösterdiği buluşmada, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar da konuşmacılar arasında yerini aldı. Konuşmasına buluşmaya katılanları 18 Mart’ta Çanakkale’ye davet ederek başlayan Ünüvar; “Sevgili kadın arkadaşlarım, sizleri, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk`ün diyarı, özgürlüklerin ve barışın kenti Çanakkaleli kadınlar adına selamlıyorum. Ve hepinizi özgürlüğü solumaya, barışla kucaklaşmaya 18 Mart`ta Adalet Kurultay`ının ev sahibi Çanakkale’ye gelmeye davet ediyorum. Bugün bize siz kimsiniz diye sorarlarsa, biz şu cevabı vereceğiz: Biz, köklerini memleketin her yanına salmış ulu çınarın yaprakları, Mustafa Kemal Atatürk’ün Afet İnan’larıyız” dedi. 

 
“Tecavüzcüyü korumadık, kollamadık”
Dayatılan erkek egemen anlayıştan korkmadıklarını dile getiren Ünüvar; “Sevgili kadın arkadaşlarım, bizler, erkek egemen anlayıştan, korku imparatorluğu kuranlardan, korkmadık, korkmayacağız. Çünkü asıl korkak onlardır.  Onlar korktukları için korkuturlar. Biz korkacak hiçbir vebalin altına girmedik. Tacizciyi, tecavüzcüyü korumadık, kollamadık. Biz hiçbir şartta bir kereden bir şey olmaz demedik. Vergi cennetlerine tüyü bitmemiş yetimin hakkını kaçırmadık, çalmadık, çırpmadık, kumpas kurmadık, rüşvet alıp vermedik, kanmadık, kandırılmadık. Biz sadece ve sadece liyakati, ahlaklı olmayı, huzuru, refahı, barışı ve kardeşliği, insan haklarını, kısacası hak, hukuk, adaleti savunduk” dedi. 
 
“Direneceğiz”
Cumhuriyet için kadınlar olarak direneceklerini belirten Ünüvar; “Değerli Kadınlar, Cumhuriyet kadınları olarak, ne pahasına olursa olsun iki şeyden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Birincisi Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı kalmak, ikincisi tüm haksızlık ve hukuksuzluklara karşı direnmek. Sevgili kadın arkadaşlarım, direneceğiz. Çünkü, Atatürk Cumhuriyetine bir borcumuz var. Bu borcu çaresizliğe düşerek değil ben güçlü bir kadınım ve ben varım diyerek ödeyeceğiz” dedi. 
 
“Örgütlü her mücadelenin destekçisi olacağız”
Kadınlar olarak örgütlü her mücadelenin destekçisi olacaklarını ifade eden Ünüvar; “Bugünden tezi yok bir derneğe, bir STK’ya üye olacağız ve başkanlığına talip olacağız. Evinde oturup çocuk büyüten değil, ne olursa olsun çalışma yaşamanın içinde olacağız. Ülkeleri siyasetçiler yönetiyor… Öyleyse siyasete gireceğiz… Bizleri erkeklerin görevlere layık görmesini beklemeyip, biz talip olacağız. Mağdur olan her kimse yanına koşacağız, örgütlü her mücadelenin destekçisi olacağız. Biz bu ülkede 39 milyon kadınız. Bundan böyle gücümüzün farkına varacağız. Toplumun yarısını oluşturan kadınlar olarak 550 milletvekilinin sadece 80’inin, 27 bakanın sadece 2’sinin, her 100 çalışanın sadece 27’sinin kadın olmasına itiraz edeceğiz” dedi. 
 
“Hakkımız olanı alacağız. Biz seçeceğiz, biz seçileceğiz”
Kadınların hakları olanı kimseden lütuf beklemeden alacaklarını belirten Ünüvar; “Değerli Arkadaşlar, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk diyor ki, ‘dünyada hiçbir millet kadını,  Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez’. O halde ben de seçilmiş bir kadın olarak diyorum ki, bu tarihi emeğin ve fedakarlığın karşılığını kimseden beklemeyeceğiz. Bize hakkı lütfetmeyecekler, hakkımız olanı alacağız. Biz seçeceğiz, biz seçileceğiz” dedi. 
 
“Eyleme geçelim, örgütlenelim”
Ülkenin tek kurtuluş yolunun bilimsel ve laik eğitim olduğunun altını çizen Ünüvar; “Anadolu’nun cefakar kadınları, ülkemizin kurtuluşunun tek bir yolu var. O da bilimsel, çağdaş ve laik eğitim. Bu tarihi sorumluğu almayanlara boyun eğmeyelim. Gelin kadınlar olarak kendi eğitim seferberliğimizi ilan edelim. Cahil bırakılmış, eğitimsiz insanların ferasetine inanlara inat, en yakın okul en iyi okul diyenlere inat, kendi eğitim seferberliğimizi başlatalım. Hemen şimdi; Kendi evimizden başlayarak çocuklarımıza, torunlarımıza eğitimlerin en değerlisi olan anaokulu eğitimini aldıralım. Yemeyelim, içmeyelim ama kız çocuklarımızı okutalım. Gezmeyelim, uyumayalım ama çocuklarımızın bilimsel, çağdaş eğitim almaları için eyleme geçelim, örgütlenelim” dedi. 
 
“Nene Hatunlar, Kara Fatmalar, Kılavuz Haticeler gibi cesur olacağız
Kadınların biat etmeyerek cesur olmaları gerektiğini belirten Ünüvar; “Anadolu’nun fedakar kadınları, son sözler olarak şunu vurgulamak istiyorum. Bugün her zamankinden daha güçlü bir şekilde ben varım demek zorundayız. Çaresizlik içinde sızlanmayacağız. Dönüp şöyle bir tarihimize bakacağız.  Ben varım diyen kadınların azim, kararlılık ve cesareti ile yürekleneceğiz. Onlar hiç kimseden emir almadılar. Onlar biat etmediler.  Onlar ben yaparım,  ben varım dediler… O halde, kurtuluşa bakıp Nene Hatunlar, Kara Fatmalar, Kılavuz Haticeler gibi cesur olacağız. Yönetmeye talip olacaksak, Nezihe Muhiddinler, Behice Boranlar kadar yürekli olacağız. Haksızlık karşısında Halide Edipler kadar isyankar. Tutuculuk karşısında Muazzez İlmiye Çığlar gibi bilimsel olacağız. Kardelenler misali Türkan Saylan gibi gençler yetiştireceğiz. Ufka bakarak Sabiha Gökçe’ni görüp özgürlüğe kanat açacağız.  Zübeyde Anaya bakıp onun gibi evlatlar yetiştireceğiz. Ve emeğin, ekmeğin, onurun örneği,  direnişin çiçeği Nuriye Gülmen ile cesaret bulacağız. Evet arkadaşlarım; bugün her zamankinden daha fazla cesaretli, yürekli, dirençli ve direnişçi olma zamanı. Omuzlarımızı dik tutup, başımızı kaldırma zamanı. Korkmayalım, yılmayalım… Cesaretinizi ve azminizi kaybetmeyelim. Ne zaman dara düşsek… Ufka bakalım. O ufukta, çakmak çakmak,  masmavi gözleriyle Mustafa Kemal Atatürk’ü göreceğiz” dedi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş