havadurum

Bitpazarı Esnafı ve Vatandaş Arasında Pazarlık Kavgası: "Bit"meyen "pazar"lık

Çanakkale’de bitpazarı esnafı ile vatandaş arasında ekonomik kriz nedeniyle pazarlık krizi yaşanıyor. Vatandaş, ucuz eşya ararken, esnaf ise kazanç sağlamak için indirim yapmaktan kaçınıyor. Bitpazarı, kış aylarında ve yağmurlu havalarda ise tenhalaşıyor.

1505

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de bitpazarına ilgi her geçen gün artıyor. Ekonomik kriz ağırlığını gösterdikçe, vatandaşın bitpazarına ilgisi artıyor. Bit pazarı esnafı, “Bir eşyaya 20 lira diyoruz. 20 lirayı indirmek istiyorlar. Bu devirde 20 liraya ne alınır? Hiçbir şey” diye indirim tekliflerine tepki gösterirken, vatandaş ise hayat pahalılığından şikayet ediyor.

Kış Aylarında Bitpazarı Tenhalaşıyor

Kış aylarının gelmesiyle birlikte, havanın sıcak olduğu saatlerde tezgah sayısı artarken; vatandaşlarda bu saatlerde pazar da yoğunluk gösteriyor. Yağmurlu havalarda ise; bit pazarı tenhalaşıyor. Bu hafta da öğle saatleri yine yoğun olurken; akşam saatlerine doğru sabaha karşı kurulan tezgahlar bir bir kapanıyor.

“Mal sınırsız değil ki”

Bitpazarı esnafından Emre Akdağ, kışın yağmur ve kar nedeniyle çıkamadıklarını, kapalı alanda açtıklarında ise olumsuzluklar yaşadıklarını söyledi. Akdağ, “Hava güzel olduğunda çıkacağız. Biraz daha düzgün düşünse doğruyu bulacaklar ama maalesef olmuyor. İnsanlar, uyguna mal istiyor. Mal sınırsız değil ki. Uyguna satıldığında da elimizde bir şey kalmıyor. Uyguna satıldığında fazla mal satıyor gibi gözüküyor ama az para getiriyor” dedi.

Esnaf Cuma Günü Açılmasını İstiyor

Ekonomik krizin kendilerini de derinden etkilediğini yineleyen Bitpazarı esnaflarından Akdağ, “Bir birikim sağlamıyor. Bin lira iki bin lira olsa ne olacak. Bir bebek bezi alıyoruz; sadece aylık bebek bezi masrafımız bin 200- bin 300 lira. Bu devirde birik yapılmaz” dedi. Akdağ, bitpazarının eskiden olduğu gibi cuma günü açılmasını istediklerini, cuma günü daha fazla müşteri geldiğini ve kazançlarının daha iyi olduğunu belirtti. (Damla Yeltekin)

Foto galeri için tıklayınız!

Paylaş