havadurum

"Birlik olacağız, anneler ölmeyecek, çocuklar ağlamayacak!"

637

 Son yıllarda artan kadına şiddet olayları, gün geçtikçe artarak devam ediyor. Erkek şiddetinin hakim olduğu bugünlerde kadınlar, canice, hunharca katlediliyor. Önceki gün katledilen Emine Bulut’un çığlıkları, yine erkek eliyle katledilen diğer kadınların haykırışı oldu. Kızının gözü önünden boğazı kesilerek katledilen Emine Bulut’un videosu sosyal medyada herkes tarafından paylaşıldı. Emine Bulut’un ve kızının feryatları yürekleri dağladı. Olayın ardından ülke genelinde erkek şiddetini kınayan açıklamalar yapıldı. Emine Bulut cinayetine Çanakkale’den de ses geldi. CHP Çanakkale İl Kadın Kolları, Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve Eğitim Sen Şube Başkanı Filiz Savaş, yaptıkları açıklamalarla ‘Erkek Şiddeti’ne tepki gösterdiler. CHP Çanakkale İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol, basın toplantısı düzenleyerek, kadına yönelik şiddetin karşısında herhangi bir önlem alınmadığını ve aksine erkeği koruyan politikaların uygulandığını ifade etti. İl Kadın Kolları Başkanı Erol; “Türkiye eğitim sistemini, yargı sistemini sıfırlayıp, yok ettikten sonra, insanların kültür seviyelerini düşürdükten ve kadını Arap zihniyeti ölçüsünde mal gibi gördükten sonra doğal olarak kadın cinayetlerinin önlenmesini bekleyemeyiz. Kadın cinayetleri, aslında bunun bir soncudur. Biz, oluşumuna ve duruma bakacak olursak, önce eğitim, adalet ve sosyal hayatın düzenlenmesi ve bu Arap zihniyetinden kurtulmamız gerektiğini topluma anlatmalı, hepimizin bunun için birer temsilci olarak, çevremizdeki insanlara bunu duyurmalı ve göstermemiz gerektiğine inanıyorum” dedi. 


“Kimse bu cinayetten kendini aklayamaz”
CHP Çanakkale İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol; “‘Ölmek istemiyorum’ diyen bir anne ve ‘Anne lütfen ölme’ diyen bir evlat. Bir cümle ne kadar can yakabilirse o kadar yaktı canımızı. Kahrolduk, mahvolduk... Yine bir kadın, eski eşi tarafından öldürüldü, hem de çocuğunun gözleri önünde. ‘Ölmek istemiyorum’ diye feryat eden Emine Bulut, eski eşi tarafından öldürüldü! Türkiye`de kadın olmanın ne kadar zor olduğuna her gün onlarca korkunç örnekle tanık oluyoruz. Her gün onlarca kız kardeşimiz, erkek şiddetine maruz kalıyor. Yetmiyor, katilin ceza alması için mücadele etmemiz gerekiyor! Çünkü bu ülkede kadın katili erkeklerin ceza alması için mücadele etmek gerekiyor! Çünkü bu ülkede adalet de erkek! Bilinsin ki, kimse bu cinayetten kendini aklayamaz. Kadın düşmanı politikalarla her gün karşımıza çıkanlar, hâkim karşısına jilet gibi takım elbisesiyle çıktığı için kadın katillerine iyi hal indirimi uygulayanlar, 4 yıldır yürürlükte olan ancak uygulanmayan İstanbul Sözleşmesi’nin gereğini yerine getirmeyenler, kadınları bu erkek şiddetinden korumaya odaklanmak yerine, ‘ne yapar ne ederiz de boşanmaları engelleriz’ diye meclis komisyonları kuranlar, boşanmayı tabulaştıranlar, nafaka hakkına saldıranlar, yıllar süren mücadelelerle kazandığımız her bir hakkımızı elimizden almaya çalışanlar, kadınları korumayan, haklarımıza saldıranlar bu cinayete ortaktır” dedi. 

“2019`da 223 kadın da ‘ölmek istemiyorum’ diye haykırdı”
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Erol; “Yetmedi mi artık bu kadar kadının ölmesi? Yetmedi mi bu kadar çocuğun annesiz kalması? Biz bu ülkenin erkek adaletine dayanamıyoruz. ‘Bir kişi daha eksilmeyeceğiz’ dedikçe onlarca eksiliyoruz. Dün sadece Emine Bulut`un haykırışını izledik ama 2019`da erkekler tarafından katledilen 223 kadın da ölmek istemiyorum diye haykırdı. Neden kadın cinayetlerine, kadına şiddete son veremiyoruz? Caydırıcı ve uygulanabilir cezalar gelmediği sürece, kadın cinayetlerini önlemek üzere konulan 6284 sayılı Koruma Kanunu ve İstanbul Sözleşmesi tam olarak uygulanmadığı, katil erkeklere ödül gibi dağıtılan indirimlere bir son verilmediği sürece BİT-ME-YE-CEK! Emine Bulut, bir tane değil, bir kerelik değil, tesadüfi değil. Üzülürken de öfkelenirken de bunu aklımızda tutmalıyız. Biz iyi hal indirimi istemiyoruz, tahrik indirimi istemiyoruz, ölmek istemiyoruz. Bu vahşete karşı sessiz kalmıyoruz! Kalmayacağız! Alışmayacağız, susmayacağız! Bizler kadınlar ölmesin diye mücadele etmeye devam edeceğiz! Bu zalimlere, ve bu zalimleri koruyanlara karşı birlik olacağız. Bu ülkede anneler ölmeyecek, çocuklar ağlamayacak!” dedi. 
 
“Emine Bulut, erkek şiddetine maruz kalarak katledilen kadınların haykıran sesi oldu”
CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan; “Şuanda sözün bittiği bir yerdeyiz. Sadece 2019 yılında 223 kadınımız, katledildi. Her ölümden sonra erkekler olarak toplanıyoruz ama sonuç itibariyle hiç bir şey ortaya çıkmıyor. Türkiye, maalesef ucuz can pazarıdır. Kadınlarımız ölüyor, çocuklarımız ölüyor, cinsel tacize uğruyorlar, ormanlarımız yok ediliyor, sincaplar ölüyor, kuşlar ölüyor. İnsan ve canlı hayatının bu kadar ucuz olduğu bir ülke görmedim. Cumartesi Anneleri, her hafta toplanıyorlar ve sadece yıllardır haber alamadıkları çocuklarının akıbetini öğrenmektir. Fakat Cumartesi Anneleri’ne bile devlet coplarla, gazlarlar kontrolsüz bir güç uyguluyor. Emine Bulut, erkek şiddetine maruz kalarak katledilen kadınların haykıran sesi oldu. Bunun son olması için Cumhuriyet Halk Partisi olarak, elimizden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Fakat bu iktidarın birincil görevidir. Bir kısa örnek vermek istiyorum erkek şiddetine yönelik. İzmir’de yaşanan yangında bir kuş uçup yangından kaçabilecekken, yumurtalarının üzerine oturmuş, onları korumaya çalışırken can verdiğini gördük. Kuş bile eşine, ailesine canı pahasına sahip çıkabiliyorken bizim insanlarımız gözlerini kırpmadan eşlerine, çocuklarına kıyabiliyorlar” dedi.  
 
“Bir çocuğumuzun ‘anne lütfen ölme’ demeyeceği, yarınlara ulaşmak gayesi ile”
Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu; “Kırıkkale’de eski eşi tarafından 10 yaşındaki kızının gözleri önünde ve ‘ölmek istemiyorum’ feryatları arasında bir kadın daha vahşice katledildi. Emine Bulut`un feryatları aslında ülkemizde tüm kadınların attığı çığlık olmuş ve şiddetin toplumda geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne sermiştir. Her kadına şiddet olayında ve cinayetinde kadını suçlamaya yönelik sanık beyanlarını ise anlamak mümkün değildir. Defalarca dediğimiz gibi kadına karşı şiddetin herhangi bir haklı gerekçesi veya dayanağı olamaz. Yasaların kadına karşı şiddeti önleme veya durdurma noktasında uygulamada ne kadar yetersiz kaldığı apaçık ortada iken ‘mağdur baba’ ‘yuva yıkan yasa’ gibi söylemler ile şiddeti destekleyen tüm söylemleri de kınıyoruz. Çanakkale barosu olarak davaya müdahil olacağımızı ve dün olduğu gibi bugün de cinayete kurban edilen ve şiddete maruz kalan tüm kadınların sesi olmaya ve hukuk mücadelelerinde yanlarında olmaya devam edeceğimizi, bir çocuğumuzun ‘anne lütfen ölme’ demeyeceği, başka bir kadınımızın ‘ben ölmek istemiyorum’ demeyeceği, yarınlara ulaşmak gayesi, mücadelesi ile kamuoyuna saygıyla bildiririz” dedi. 
 
“Katillere ağırlaştırılmış, caydırıcı kanunların uygulanmasını istiyoruz”
Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Filiz Savaş; “Gün geçmiyor ki, bir kadınımız katledilmediği. 10 yaşındaki kızının gözleri önünde katledilen Emine Bulut ve nice kadınımız için bir an önce kadınlarımızı koruyan kanunların çıkarılmasını istiyoruz. Katillere ağırlaştırılmış, caydırıcı kanunların uygulanmasını istiyoruz. Kadınlarımız öldürülmesin. Emine Bulut’un ailesinin acısını paylaştığımızı belirtmek isterim” dedi.  
(Baykal Sağlam)
Paylaş