Bir yıl böyle geçti

866

 2017 son bulurken, biz de Çanakkale’de yıla damgasını vuran olayları derlemeye çalıştık. Çanakkale, 2017’ye tüm yurtta olduğu gibi İstanbul Reina Katliamı nedeni ile buruk bir şekilde girdi. Daha Reina Katliamının acısını dindiremeden, İzmir’deki bombalı saldırı yürekleri dağlarken, yeni yılın ilk günlerinde IŞİD çeteleri tarafından katledilen Astsubay Kıvanç Kaşıkçı’nın cenazesi Çanakkale’ye geldi. Kentte üzüntü yaratan Kaşıkçı’nın cenazesine binlerce Çanakkaleli katıldı. Uzun yıllar gazetemiz Çanakkale OLAY’da da çalışan gazeteci Orhan Mutay’ı elim bir trafik kazasında yitirdik. 

 
Deprem uyutmadı!
2017’nin ikinci ayında merkez üssü Ayvacık’a bağlı; Gülpınar, Tuzla ve çevre köyleri olan depremler silsilesi yöre halkını tedirgin etti, korkuttu. Birçok köylünün evinin yıkılmasına, bir çoğunun oturulamaz hale gelmesine neden olan deprem ile bütün bir yılı evsiz barksız geçirmek zorunda kalan yurttaşlar, hem kent halkının, demokratik kurumların hem de siyasetin gündemindeydi. 
 
FETÖ gündemden düşmedi
17-25 Aralık 2013’te başlayan ve 15 Temmuz 2016 kanlı darbe girişimi ile ülke tarihinin en karanlık sayfalarını oluşturan Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Çanakkale’nin de gündeminden düşmedi. FETÖ’ye karşı verilen mücadelenin yanında, hala FETÖ izlerini taşıyan çeşitli uygulamaların ve FETÖ operasyonlarının yoğunlukla yaşandığı bir yıl oldu 2017. 
 
Referandum hareketli geçti
16 Nisan’da yapılan referandum yılın ilk dört ayının hareketli geçmesine neden oldu. “Evet” ve “Hayır” cephesi olarak iki ayrı kanattan yürütülen çalışmalarla Anayasa değişikliğinin “Evetçiler” cephesinden olumlu, “Hayırcılar” cephesinden olumsuz yanları anlatıldı. Çanakkale’de büyük bir farkla sandıktan “Hayır” oyları çıkarken, ülke genelinde alınan “evet” oyları ile yeni anayasa kabul edilmiş oldu. 
 
Adalet Kurultayı 
Sonucu tartışmalı referandumun ardından ülke gündemi dur durak bilmedi. HDP’li vekillerin ve gazetecilerin ardından CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun da tutuklanmasıyla CHP’nin alanları çıktığı bir yıl olan 2017’ye Adalet Yürüyüşü ve ardından Çanakkale’de gerçekleştirilen Adalet Kurultayı damgasını vurdu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde başlatılan Adalet Yürüyüşü ve Kurultayı ülke genelinde gündemde kaldı. 
 
Boğaz Köprüsü 
Çanakkale için tarihi bir yıldı 2017. Yıllardır tartışılan her iktidarın seçim malzemesi olarak listesinde bulunan Boğaz Köprüsü, tartışmalara neden olsa da temellerinin atılması ile somut bir hal aldı. Boğaz Köprüsü’nün temeli 18 Mart 2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından atıldı. 
 
Yeni Hastane
Çanakkale’de 2017’ye damgasını vuran yatırımlardan biri de Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi idi. Çanakkale Devlet Hastanesi, hem fiziki olarak hem de verdiği hizmetle çok tartışıldı, tartışılmaya devam ediyor. En önemli sorunu olan ulaşım meselesi bir türlü çözülemezken, bu büyük yatırım ulaşım sorunu ile gölgede kaldı… 
 
Çevre 
Çanakkale yıllardır en önemli sorunu olarak gündemde tuttuğu, mücadeleyi her kesimine yayarak genişlettiği çevre konusu 2017 yılında da gündemdeydi. Gülpınar halkının zeytinlikleri için direnişinden, Kurşunlu Köyü’nde üç yıl sonra tekrar hortlayan feldspat madeni kent gündemindeki yerini alırken, yılın son çeyreğinde kentin tek içme ve kullanma suyu havzası olan Atikhisar Barajı üzerindeki altın madeni çalışmaları ve ormanlık alanların kesilmesi kent halkını ayağa kaldırdı. 
 
Troia Yılı 
2018’in, Troia’nın UNESCO listesine alınışının 20’nci yılı olması sebebiyle Troia yılı olarak ilan edildi. Çanakkale, 2017 yılını 2018 Troia Yılı hazırlıkları ile geçirdi. Bu süreç de kentte tartışmalara neden oldu. Ancak, Troia ve Troia yılı kentin gündemiydi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş