havadurum

Bir tarafta kapya biber diğer tarafta maden...

Çanakkale ile Balıkesir arasında Kazdağları`nın eteklerinde şirin bir Anadolu kasabası olan Yenice`de, halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Bu kaynakların belki de en önemlisi olan Kapya biber üreticisi ise yaşanan tarımsal sorunları aşmaya çalışıyor...

2233
Son yıllarda ürettiği ve önemli ölçüde ihraç ettiği Kapya biberi ile gündeme gelen Yenice ve Kalkım üretici köylüsü, yaşadığı tarımsal sorunları aşmaya çalışıyor. Yenice ve Kalkım’da Agonya ovasında tarım yapan kapya biber üreticisinin yaşadığı sorunları aktaran Yenice Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Özcan, “İlçemiz tarımda özellikle kapya biber üretiminde ülke genelinde hem miktar, hem kalite olarak kendini ispatlamıştır” dedi. “Bölgemizde 30 bin dekar üretim alanı 100 bin ton ürün miktarıyla kapya biber, bölge ekonomisine ciddi bir katkı sağlamaktadır” diyen Özcan, “Ancak ihracata gelen fileli çuval yasağı ile pazarlamada ve fiyatlarda sorun yaşanmaktadır. Bölge çiftçisi fileli çuval yasağının kalkmasını istemektedir. 2013 yılında gübre, ilaç ve mazot fiyatlarındaki yükselişe birde hava şartlarının olumsuz gitmesi (kırağı) gibi etkenler eklenince çiftçimiz mağdur olmuştur. 2013 yılında çiftçimiz esnaf ve banka borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir” ifadelerini kullandı.
 
Hayvancılık da dertli
Yöre halkının önemli geçim kaynaklarından birinin de hayvancılık olduğunu belirten Fahrettin Özcan, hayvancılıkta yaşanan sorunlara da dikkat çekerek, “Büyük baş hayvancılıkda bölge ekonomisine ciddi bir katkı sağlamaktadır.İlçemizde günlük 185 ton civarında çiğ süt üretilmekte, bu süt tarımsal kalkınma kooperatifleri aracılığı ile pazarlanmaktadır. Kooperatifçilik Yenice`de gelişmiştir. Süt pazarını Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri belirlemektedir. Hayvancılıktaki süt ve et fiyatları 2011 ve 2012 yıllarına göre biraz daha iyi düzeydedir. Ancak yem fiyatlarının yüksek olması ve yıllardır bu fiyatlara müdahale edilmemesi çiftçiyi mağdur etmektedir. Biz bölge insanı ve çiftçilerimizi temsil eden bir kurum olarak bu sıkıntıların giderilmesini ve çiftçimize daha rahat şartlarda üretim yapma imkanı sunulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Tarımsal kalkınma, Yenice-Gönen Ovası`nın korunması ile mümkün
Kalkım`a bağlı Karaaydın Köyü`nde bulunan iki adet maden firmasına ait zenginleştirme tesislerinin yörenin iki önemli deresi olan Döşemedere ve Handere’nin yer altı ve yer üstü sularını kullanmasıyla, bu suların madencilik faaliyetleriyle kirlettiği iddiasıyla gündeme gelmesi, aynı zamanda yörede halkının geçim kaynağı olan hayvancılık ve kapya biber üretiminde riskleri de beraberinde getiriyor. Kazdağları`ndan doğan ve Erdek körfezinde denize dökülen Gönen Çayı ve Yenice Kalkım derelerinin beslediği Yenice Gönen barajının da risk altında olduğu ileri sürülüyor. Agonya Ovası`yla Gönen Ovası`nı sulayan, Bandırma’nın da içme suyunu sağladığı Yenice Gönen barajının korunması yöre halkı için yaşamsal önem taşıyor.
Paylaş