Bir Porsiyon Kitap Söyleyişisi yayınlandı

Yazar, çevirmen ve eleştirmen Sevin Okyay ile yemek sosyolojisi üzerine çalışan akademisyen Prof. Dr. Zafer Yenal'ın, Düşbaz Kitaplar'dan çıkan Bir Porsiyon Sanat kitabı üzerine gerçekleştirdikleri söyleşi, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi'nin YouTube kanalında yayınlandı.

591

Bir Porsiyon Sanat kitabı üzerine yapılan söyleşinin moderatörlüğünü Ayşen Güven`in üstlendi. Ayşen Güven`in düzenlediği söyleşi Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi`nin YouTube kanalında yayınlandı. Kendilerinin de bir parçası oldukları kitaptan yola çıkan Okyay ve Yenal, yemek olgusunu farklı yönlerden ele alan, yiyeceklerin çok yönlülüklerine odaklanan lezzetli ve eğlenceli bir sohbete imza atıyorlar.

Fatma Berber ile Sümeyra Gümrah Teltik`in hazırladığı ve Düşbaz Kitaplar`ın yayımladığı Bir Porsiyon Sanat kitabı, yemek ve sanat ilişkisine dair incelemeler ve söyleşilerden oluşuyor. Zeynep Oral, Erhan Altunay, Cem Mansur, Aslı Perker, Hakan Bıçakcı, Osman Serim, Deniz Güvensoy, Ümit Ünal, İsmail Acar, Temür Köran, Sinan Büdeyri, Berat Çokal`a (Mösyö Şokola), Eren Noyan, Emre Kartarı, Okay Temiz, Günseli Kato, Özlem Kumrular, Gülçin Anmaç, Alin Taşçıyan, Refik Hakan Talu, Murat Güllü, Semih Kaplanoğlu, Sevin Okyay, Ahmet Ümit, Simge Günsan, Zafer Yenal, Rafet Arslan ve Serhan Bali`nin röportajlarının yer aldığı kitap, yemeğin kültürel ve sosyolojik bir malzeme olduğunu ortaya koyuyor.

Bir Porsiyon Sanat`ta Zafer Yenal, yeni kıtayı keşfeden Avrupa kapitalizminin hem siyasi hem de ekonomik olarak dünyayı şekillendirdiği 16. yüzyılda kahve ve şeker plantasyonlarında başlayan üretim-tüketim zincirinden toplumsal hiyerarşilerin ve eşitsizliklerin yemekte yansıma biçimlerine kadar birçok yemek olgusunu çeşitli açılardan ele alıyor. Harry Potter serisinin çevirmeni Sevin Okyay ise, seride yer alan büyük, şaşaalı ziyafetleri aktarıp büyülü gerçekçilik temasını yemekler üzerinden anlatıyor; cadılar ve balkabakları, aşçılar ve büyücülerle onların iksirleri gibi eşleşmelerle yiyeceklerin çok yönlülüklerini gözler önüne seriyor. Sevin Okyay ve Zafer Yenal`ın Ayşen Güven moderatörlüğünde gerçekleştirdiği "Bir Porsiyon Sanat" söyleşisi, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi`nin YouTube kanalında izlenebilir.
(Damla Şener Okdaş)

Paylaş