havadurum

Bir madenci yaralı

311
Yenice`de kurulu bulunan ve ilçeye 17 kilometre uzaklıktaki NESKO Madenciliğe ait bakır-kurşun madeninde göçük meydana geldi. Sabah vardiyası sırasında yerin 120 metre altında meydana geldiği öğrenilen göçükte, bir işçi kıl payı kurtulurken, isminin İbrahim Cengiz olduğu öğrenilen bir işçi ağır yaralandı. Göçük altındaki işçinin saatler sonra çıkarıldığı ileri sürülürken, kaburgasında 6 kırık olduğu bilgisine ulaştığımız işçi İbrahim Cengiz`in hayati tehlikesi bulunmazken, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi`nde tedavi altına alındığı öğrenildi. 
 
İşçiler, iş güvenliği için eylem yapmışlardı 
NESKO Madenciliğe ait söz konusu maden ocağında, 2020 yılı şubat ayında işçiler eylem yapmış ve haklarını elde edinceye kadar da kendilerini maden ocağına kapatmışlardı. 2020 yılındaki eylemlerinde işçiler, sendikal ve ekonomik haklarının yanı sıra "iş güvenliği ve işçi sağlığı" konularında da taleplerde bulunmuşlardı. Ambulansın yetersiz olduğu dile getirilen eylem 7`inci gününde son bulmuştu. 
 
"Ambulans bile bizim girişimlerimiz sonucu alınmıştı"
DİSK`e bağlı Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, işçinin durumu ve söz konusu maden ocağı ile ilgili bilgiler verdi. Görgün, "Şu anda, işçi arkadaşımızın hayatini tehlikesi olduğuna dair bir olumsuzluk olmaması sevindirici bir durumdur. Ancak biz, buradaki eksiklikleri daha önce Çalışma Bakanlığına bildirdik. Buradaki ambulans faal durumda değildi. Defalarca başvuruda bulunduk ve bizim girişimlerimiz sonucunda ambulans faal duruma geldi. Bugün de o ambulansın faydasını gördük. 2020 yılındaki işçi arkadaşlarımızın direnişinde de bu işçi sağlığı ve iş güvenliği gibi konular gündeme gelmişti" dedi
 
"Önlemler ya alınmıyor ya da çok yetersiz"
Göçük sonrası süreci ve işçi İbrahim Cengiz`in durumunu yakından takip ettiklerini dile getirdi. Maden ocaklarındaki iş güvenliği tedbirlerinin denetimlerinin artırılması gerektiğini söyledi. iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda ya eksik tedbirler alındığını ya da güvencesiz çalışma ortamı olduğunu söyleyen Görgün, örgütlü olmanın önemine değindi. Görgün, "Bu iş yerlerinde, tepeden tırnağa işçi sağlığı-iş güvenliği önlemleri ya alınmıyor ya da çok yetersiz. İşverenler, kanunen alınması gereken önlemleri de bir gider kalemi olarak gördükleri için kaçınmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla ilgili bakanlıklar ve kamu kurumlarınca maden ocaklarının sık sık denetlenmesi gerekiyor" dedi. 
 
"İşçiler ölümlü burun buruna"
Bakır ve kurşun gibi maden işletmelerinin çok karlı işletmeler olduğuna dikkat çeken Görgün, bu karlı işletmelerde üretimi sağlayan işçilerin ise, asgari ücretle ve iş güvenliği tedbirlerinden yoksun bir şekilde ölümle burun buruna çalıştıklarını söyledi. Görgün, "Bu durumun en önemli sebepleri ise kamu kurumlarının denetim eksikliği ve işçilerin örgütlenmemeleri olduğunu söyledi. İşçiler ekonomik, sosyal ve iş güvenliği gibi haklarını, ancak örgütlü mücadeleyle, sendikal mücadele ile elde edebilirler" dedi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş