Bir bilim kurumunda, soruşturmanın böylesi…

Türkiye’nin en özgür üniversitesi olma hedefi ile yola çıkan ÇOMÜ’de son zamanlarda öğretim üyeleri için açılan soruşturmalar tepki topluyor. Öğretim üyelerini açılan soruşturmalar ile baskı altına almaya çalışan ÇOMÜ’de her geçen gün garip bir uygulamaya tanıklık edilmekte.

834
Kendilerine bir takım garip sorular ile soruşturmanın tarafı yapılmak istenen öğrenciler bu konudaki uygulamalara tepki gösterdiler. Yönetimin, “Hocanız size hangi kitapları okumanızı tavsiye ediyor, derslerde siyasi propaganda yapıyor mu, sınav notlarına itirazınız var mı” (yönetmeliklere göre öğrenciler sınav notlarına, notların ilanını takiben bir hafta içinde itiraz eder. İtiraz edilmeyen not kesinleşir. Şimdi kesinleşmiş notlar üzerinden öğrencilere soru sorulmaktadır.) gibi sorular dışında ayrıca “hocanız hakkındaki düşünceleriniz, dile getirmek istediğiniz şikayetleriniz” gibi ucu açık bir soruya maruz kaldıklarını belirterek böylesi bir soruşturmanın tarafı olmaktan rahatsız olduklarını belirttiler.
 
Öğretim üyelerini açılan soruşturmalar ile baskı altına almaya çalışan ÇOMÜ’de her geçen gün garip bir uygulamaya tanıklık edilmekte.
 
Suç yaratma girişimleri
Soruşturma açılmak için; şimdide öğretim üyeleri, öğrenciler üzerinden soruşturuluyor. Hakkında, öğrencilerine çeşitli sorular sorularak adeta suç yaratılmak istercesine sürdürülen girişim, öğretim üyesine herhangi bir soruşturma duyurusu yapılmadan sürdürülüyor. Öğrencilerine bir takım garip sorular ile bir nevi suçlu yaratılmak çabası bize son günlerde sürdürülen bazı siyasi davaları hatırlatıyor. Yapılan uygulamalar için gizli tanık uygulamasının bir başka versiyonu şeklinde yorumlar yapıldı.
 
Öğrenciler tepkili
Kendilerine bir takım garip sorular ile soruşturmanın tarafı yapılmak istenen öğrenciler bu konudaki uygulamalara tepki gösterdiler. Yönetimin, “Hocanız size hangi kitapları okumanızı tavsiye ediyor, derslerde siyasi propaganda yapıyor mu, sınav notlarına itirazınız var mı” (yönetmeliklere göre öğrenciler sınav notlarına, notların ilanını takiben bir hafta içinde itiraz eder. İtiraz edilmeyen not kesinleşir. Şimdi kesinleşmiş notlar üzerinden öğrencilere soru sorulmaktadır.) gibi sorular dışında ayrıca “hocanız hakkındaki düşünceleriniz, dile getirmek istediğiniz şikayetleriniz” gibi ucu açık bir soruya maruz kaldıklarını belirterek böylesi bir soruşturmanın tarafı olmaktan rahatsız olduklarını belirttiler. Yönetimin açılacak soruşturma için öğretim üyesine hiçbir bildirimde bulunmadan sürdürülen bu uygulamanın hukuki ve etik olamadığı bir nevi suç yaratmak için yapılan girişimler olduğu yorumları yapıldı.
 
Kamuoyu yakından takip ediyor
ÇOMÜ’de öğretim üyeleri üzerindeki baskılar ile akademik ortamın tamamen huzursuz hale getirildiği koşullarda yaşanılan tüm gelişmeler Çanakkale Kamuoyu tarafından da yakından takip ediliyor. Bugüne kadar bu denli sorunlar ile anılan bir üniversite dönemine tanık olmadıklarını belirten Çanakkaleliler kendi içersinde böylesi bir iklim yaratanların “kent ile de barışık bir ortam yaratmaları zaten mümkün olamıyor” şeklinde yaptıkları yorumlar kent üniversite ilişkilerinin içersinde bulunduğu durum konusunda da fikir veriyor.
Paylaş