Geleneksel hale gelen Ahilik Haftası’nın bu yıl 24’üncüsü kutlanıyor. Esnaf Odası Başkanları, Ahilik Haftası kapsamında ilk olarak Vali Orhan Tavlı’yı makamında ziyaret ettiler. Ziyarette, esnafın durumu hakkında fikir alışverişi yapıldı. Ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ziyaret edildi. Ziyaretin ardından Ahilik Haftası’nın açılış programının yapıldığı Cumhuriyet Meydanı’nda yürüyüş gerçekleşti. Belediye Başkanı Gökhan’ın da katıldığı yürüyüşe Mehter Takımı da eşlik etti. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda tamamlandı. Daha sonra çelenk sunma törenine geçildi. Törene Vali Orhan Tavlı, AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, AKP İl Başkanı Gültekin Yıldız, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Belediye Başkanları, İl Müdürleri, Oda Başkanları, esnaflar ve vatandaşlar katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Ahilik Haftası’nın açılış töreni kapsamında Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu. Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, çelenk sunma töreninin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Özcan, konuşmasında yerel esnafa sonuna kadar sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Daha sonra kürsüye çıkan Belediye Başkanı Gökhan, Çanakkale esnafı için önemli çalışmalarda bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini söyledi. AKP Milletvekili İskenderoğlu da esnaf ve sanatkara önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Vali Orhan Tavlı, ahiliğin, millet olmanın tüm özelliklerini içinde barındıran Türk milletine özgü sosyoekonomik bir düzen olduğunu söyledi.
“Esnaf ve sanatkarlar bulunduğu yere değerine değer katan kesimdir”
Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan; “Türkiye genelinde 2,5 milyon esnaf ve sanatkar var. Çanakkale il genelinde 21 bin 136 faal kayıtlı esnaf ve sanatkarımız var. Bu esnaf ve sanatkarlar bulunduğu yere değerine değer katan, hizmet üreten, onların her daim ihtiyaçlarını karşılayan kesimdir. Vergisini bu topraklara verir, işgaliyesini bu topraklara verir, zamanını bu insanlara verir. Biz esnaf teşkilatı olarak ahde vefayı bilen insanlarız. Eğer esnaf ve sanatkarla ilgili bugüne kadar yerel yönetimlerde, genel yönetimlerde neler yapılmışsa biz her daim teşekkür etmişizdir” dedi.
“Ekonomik sıkıntıyı en çok hisseden esnaf ve sanatkar oldu”
Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan; “8-10 aylık bir dilim içerisinde ülkemiz ekonomik anlamda büyük bir sıkıntı çekiyor. Bunu en çok hisseden de esnaf ve sanatkar oldu. Bunların nedenleri bellidir. Dış kaynaklı baskılarla bir anda dövizin ve faiz oranlarının artması, temel gıda maddelerindeki, akaryakıttaki artışlar, bağ-kur primlerinin artışı ve özellikle cezalar var. İşletmelere uygulanan işlemlerde işyeri kapatmaya kadar varan ve özellikle işyeri sermayesinin üç katına varan cezalar başlatıldı. Bunları hep yaşadık hep de yaşıyoruz” dedi.
“Yerel esnafınıza sahip çıkın”
Oda Başkanı Özcan; “Üretimden uzaklaştık, her yerde israf var. Buna bağlı olarak zaman içerisinde üretimden uzaklaşan toplumların yaşadığı sıkıntıları yaşadık. Türkiye’de tüm iller dahil şehrin merkezine AVM’ler zinciri kuruldu. Yalnızca bir firmanın 12 binin üzerinde zincir mağazası var. Bunlar esnaf ve sanatkarı bitirdi. Bunlar, o bölgedeki halka da zarar verdi. Müthiş derecede tüketici toplumu oldu. Biz, şehrin merkezine AVM açtık, yetmedi öteki tarafına da AVM açtık. Bu yabancı sermayeye dünyada 60 yıl önde ‘dur’ denildi. Çanakkale’de AVM’lerin yerine Yalı Caddesi’nden başlayarak Cuma Pazarı’na kadar olan bölgeyi esnafıyla birlikte düzenleyerek, alışveriş ve sosyal yaşam alanı şeklinde yapamaz mıydık? Yerel esnafınıza sahip çıkın. Esnaf ve sanatkar biterse yarın halkta psikolojik sıkıntılar, problemler başlar. Kredi kartınızda paranız varsa, size her yer açık ama cebinizde paranız yoksa size yalnızca mahallenin bakkalı, manavı açık. Biz, yerel esnafa sahip çıkılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Esnaf olmazsa hayat durur”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Çanakkale’deki birliğimizi kutlamak istiyorum. 2008 yılından beri bütün illerimizde kutlanan Ahilik Haftası, Çanakkale’de 24’üncü yılını kutluyor. Dolayısıyla Çanakkale’deki esnafımız bu ahlakı özümsemiş, benimsemiş ve 24 yıldır da bu haftayı kutlamaktadır. Esnaf, bir kentin olmazsa olmazıdır, vazgeçilmez unsurudur. Esnafın olmadığını varsayarsak; hayat durur. Esnaf, aynı zamanda bir kentin sigortasıdır. Çünkü esnaf, kentteki barışı ve huzuru sağlayan önemli bir unsurdur. Dolayısıyla esnafa çok önem vermemiz gerekiyor ve esnafı desteklemek zorundayız. İlk göreve geldiğim zaman ‘Bir AVM veya bir marka bir yerde açılmışsa ona bir kilometre yarıçapında başka bir markanın açılmaması’ konusunda meclis kararı aldık. Bunu iki yıl boyunca uyguladık ve sonuçta Çanakkale’de birçok firma ortaya çıktı. Fakat iki yıl sonra idare mahkemesi bu kararı iptal etti. Şimdi neredeyse her sokak başında bir marka dükkanı var” dedi.
“Türkiye’nin varoluşu esnafların sırtındadır”
AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu; “Ahilik geleneği, geleceğe yönelttiğimiz ve her şeyden önce dürüstlüğün, doğruluğun, kardeşliğin ve paylaşmanın sembolüdür. Geleceğine sahip çıkan toplumlar, geleneğine sahip çıkan toplumlardan oluşuyor. Bizler de 13’üncü yüzyılda başlayan Ahilik geleneğine bugün, esnaf odalarımızla sahip çıkıyoruz. Çanakkale’nin değil, Türkiye’nin varoluşu esnafların sırtındadır” dedi.
“Ahilik, Türk milletine özgü sosyoekonomik bir düzendir”
Vali Orhan Tavlı; “Ahilik, sosyal hayatın düzenlenmesinden iktisadi hayata ve vatan savunmasına kadar millet olmanın tüm özelliklerini içinde barındıran Türk milletine özgü sosyoekonomik bir düzendir. Esnaf ve sanatkarlığı, meslek ahlakı, olgun kişilik, doğruluk ve tevazu ile harmanlayan Ahilik Kültürü, Selçuklu ve Osmanlı Devletlerinin sosyal ve ekonomik hayatında da etkili rol oynamıştır” dedi.
(Baykal Sağlam)