havadurum

Binlerce yıllık tarihin üzerinde iş makineleri!

626
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, antik çağın büyük düşünürü Aristoteles`in üç yıl yaşadığı ve burada Felsefe Okulu kurduğu bilinen Assos, büyük kamyonlar ve iş makineleri ile tahrip ediliyor. Mart ayında ihalesi yapılan ve 500 günlük çalışma süresi öngörülen Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü`nde bulunan Assos`ta, ortaya çıkan görüntüler, kısa sürede tepkilere neden oldu. "Kaya ıslahı" adı altında yapılan çalışmalarda, binlerce yıllık tarihin üzerinde büyük tahribatlar yaratıldığı ifade edilerek, çalışmaların durdurulması istendi.
 
AFAD raporu ile harekete geçildi!
Behramkale Köyü`nde "Assos Antik Limanı" olarak bilinen kıyı bölgesinin üzerindeki bir tepede bulunun Assos`ta, geçtiğimiz yıllarda, turistik tesislerin üzerin ve yollara düşen kaya parçaları ile başlayan süreç, bugün binlerce yıllık tahribat görüntüleri ile devam ediyor. Kaya parçalarının düştüğü alanda AFAD ekiplerinin yaptığı çalışmaların ardından hazırlanan rapor üzerine söz konusu alanda kaya ıslahının yapılması için çalışmalara başlandı. 
İhale 26 Mart`ta yapıldı
Söz konusu alan, AFAD raporu doğrultusunda Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği üzerinden 26 Mart 2021 tarihinde, hazırlanan şartname kapsamında ihale edildi. İhale kapsamında 500 günlük çalışma takvimi belirlendi. 
 
İhaleyi Dynamica şirketi aldı
26 Mart tarihinde gerçekleşen ihaleyi, Trabzon/Ortahisar adresli Dynamica şirketi aldı. şirket internet sayfası üzerinden, "Referanslarımız" başlığı altında "Çanakkale İli, Ayvacık İlçesi, Behramkale Köyü (Assos Antik Liman Mevkii) Kaya Islahı Projelendirme İşi"ne de yer verdi... Trabzon, Konya, Artvin, Bitlis, Sivas, Urfa ve Mersin gibi birçok ilde çalışmaları bulunuyor. Şirket, "İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Tünel 19 Doğu, Tünel 20 Doğu ve Batı ve Tünel 21 Batı Yamaçlarında Bulunan Riskli Kayaların Detaylı Islah Projelendirilmesi" işi de dahil olmak üzere toplam 27 "Kaya Islahı Projesi" ile 7 tane "Tarihi ve Ahşap Yapıların Projelendirmeleri" işlerini de referansları arasında gösteriyor. 
Turistik tesisler kapatıldı 
İhalenin ardından bölgede faaliyet gösteren birçok turistik tesis kapatıldı. Mart ayında ihalesi yapılan alan için Nisan ayı sonunda, özellikle turizm sezonunda bölgenin en hareketli alanlarından biri olan Assos Antik Limanında; otel, pansiyon, kamp, restoran, büfe, çay bahçesi ve benzeri toplam 19 tesis kapatılarak tahliye edildi. 
 
Mart ayındaki ihale sonucu, Şubat ayında biliniyor muydu? 
ÇOMÜ`den emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, geçtiğimiz Şubat ayında söz konusu çalışmalara ilişkin açıklamada bulunmuştu. 26 Mart tarihinde ihalesi yapılan projeyi Dynamica şirketinin aldığını Şubat ayında duyuran Perinçek, "Bu şirket Katarlı mı? diye sormuştu. "Dynamıca Mühendislik kimin şirketi?" diye de soran Prof. Dr. Perinçek, şirketin sadece üç mühendisinin bulunduğunu, mühendislerin ikisinin Arap, birinin Türk olduğunu, ancak şirket internet sitesinden Türk mühendisin bilgilerinin silindiğini, sadece iki Arap mühendisin bulunduğunu söylemişti. Perinçek`in açıklamalarının ihaleden bir ay önce olması şaşkınlık yaratmıştı... 
Arkeolojik kalıntılar yok edilmiş midir? 
"Assos antik kenti sit alanında neler oluyor?" diyen Prof. Dr. Doğan Perinçek, "Söz konusu alanları son bir yıl içinde özellikle olmak üzere, yıllarca jeoarkeoloji çalışması yapan ve jeoarkeoloji dersi anlatan bir kişi olarak gezdim. Soruyorum? Alanda gözlemlediğim arkeolojik kalıntılar (buluntular) hafriyat yapılan alan içinde kalmaktadır. Söz konusu arkeolojik buluntular kazı sırasında yok edilmiş midir? Bu hafriyat işlemi yapılırken Çanakkale Koruma Kurulundan bir arkeolog gözlemci olarak alanda bulunulmuş mudur? Ya da Assos sit alanında kazı yapan ÇOMÜ ekibinden bir kimse alana gözlemci olarak çağrılmış mıdır? Bölgede sınırlı bir kaya temizlemesi yapılması yeterli iken; neden çok geniş bir alanda hafriyat yapılıp, alanda yerleşime uygun sekiler oluşturulmuştur?" dedi. 
 
"Katliamı durdurun"
Ortaya çıkan tahribat görüntülerinin ardından KazDağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği sosyal medya hesabından yapılan "İnşaatı durdurun yapılan işi inceleyin" çağrısı geldi. Dernek açıklamasında, yapılan çalışmalar; "Assos Antik Kenti artık eski Assos değil...Islah değil, katliam!!!" olarak nitelendirilerek, "Assos Antik Kenti`nde yola ve tesislerin üstüne kayaların düşmesi nedeniyle AFAD`ın hazırladığı rapor doğrultusunda ziyarete kapatılmış, Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 26 Mart 2021`de `Ayvacık İlçesi Assos Kaya Islahı Yapım İşi` ihale edilmişti. İhale kapsamında yapılan iş ortada. Islah mı, katliam mı? Projeyi uygun bulan Koruma Kurulu bu duruma onay veriyor mu? Assos`un daha fazla katledilmemesi ve hasarın önlenmesi için Çanakkale Valiliği`ni ve Ayvacık Kaymakamlığı`nı ve Koruma Kurulunu bir an önce inşaatı durdurmaya ve projeyi ve yapılan işi incelemeye davet ediyoruz" denildi...
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş