Binalar yenilenmeli...

Birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale’de yapıların sağlıklı ve depreme dayanıklı olup olmadığının tespiti için başlatılan zemin etüdü çalışmalarının ardından depreme dayanıksız olan yapıların yıkılıp yıkılmayacağı merak ediliyor. Çanakkale’de inşaat sektörü, depreme dayanıksız olan ve kentte tartışma yaratan yapıların yenilenmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardı. Jeoloji Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi Selçuk Başaran ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İlyas Acar, İstanbul da uygulanması düşünülen 6,5 büyüklüğündeki depreme dayanıksız yapıların yıkılması kararının Çanakkale içinde uygulanmasının olumlu olacağını belirtti.

954
Birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale’de yapıların sağlıklı ve depreme dayanıklı olup olmadığının tespiti için başlatılan zemin etüdü çalışmalarının ardından depreme dayanıksız olan yapıların yıkılıp yıkılmayacağı merak ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının açıkladığı İstanbul da 6,5 büyüklüğünde depreme dayanıksız yapıların yıkılacağı açıklaması Çanakkale`de merak uyandırdı. İkinci derece deprem bölgesi olduğu dönemde yapılan yapıların tartışma konusu olduğu Çanakkale de bu dönemde ve daha eski dönemde yapılan yapıların yıkılarak yenilenmesi fikri olumlu karşılandı. Çanakkale de yılsonuna kadara tamamlanması planlanan zemin etüdü çalışmalarının ardından bazı bölgelerdeki binaların yenilenmesi gündeme gelebilir.
 
 
“Olumlu buluyorum”
Çanakkale de 6.5 büyüklüğünde bir depreme dayanamayacak olan yapıların yıkılması yönündeki çalışmanın yapılabilirse iyi olacağını belirten Müteahhit İlyas Acar; “Olumlu buluyorum keşke yapılabilse” dedi.
 
Acar şunları söyledi; “Yapılabilirse iyi olur. Ama hukuki ekonomik boyutlat çok önemli. Onlarında çözülmesi gerekmektedir. Yapıların iyileştirilmesini kim istemez? Yeni yönetmeliğe göre yapılan binaları kim istemez? Çanakkale ikinci derece deprem bölgesiydi. Şimdi birinci derece deprem bölgesi oldu. Şimdi yapılanlar birinci derece yönetmeliğe göre yapılıyor. Daha önce yapılanların değişmesini kim istemez. Elbette olumlu buluyorum keşke yapılabilse.”
 
 
“Yapılırsa daha iyi olur”
Çanakkale’nin birinci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Jeoloji Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi Selçuk Başaran; “Çanakkale ikinci derece deprem bölgesinden birinci dereceye alındı. Ama o zaman da Çanakkale de evler o zamanın koşul ve yönetmeliklerine göre yapıldığı için. Beş altıda büyük bir yıkım olacağını zannetmiyorum. Ama daha fazla olursa onu bilemiyoruz” dedi. Zemin etüdü çalışmasının devam ettiğini bildiren Başaran; “Bu yılın sonuna kadar Çanakkale’nin jeolojik etütleri tamamlanmış olacak. Çanakkale de altı yedinin üzerinde deprem olursa ne kadar bina yıkılır onun bir çalışması şu anda yok. Çanakkale de eski yapıların yıkılması uygulaması kim nasıl yapar. Bu kadar maliyet altına kim girebilir. 1999’dan sonra yapılan binaların % 99’una güvenli denebilir” şeklinde konuştu.
 
Başaran şunları söyledi; “Zemin etütleri yapılıyor. Son yıllarda tam anlamı ile yapılıyor. İnşaat anlamındaki kısımda düzgün diye düşünürsek 99’dan sonra yapılan evlerin % 99’u zarar görmez. Ama 1999’dan önceki yapılanlar. Çanakkale ikinci derece deprem bölgesinden birinci dereceye alındı. Ama o zaman da Çanakkale de evler o zamanın koşul ve yönetmeliklerine göre yapıldığı için. Beş altıda büyük bir yıkım olacağını zannetmiyorum. Ama daha fazla olursa onu bilemiyoruz. Ama Çanakkale ve çevresinde canlı fay olmadığı için daha büyük depremlerde beklenmez. En yakın Saroz var. O da kuş uçuşu 60-70 kilometre. Yenice tarafı da aynı mesafede var. Orada 6 şiddetinde olursa buraya daha düşük gelir.  O nedenle yıkım beklemiyorum. Un ufak olacak bina beklemiyorum. Belki olabilir ama daha büyük hasar beklemiyorum. Çanakkale’ye yansıması olabilir, incelenebilir. Bina sahibi, kiracı nasıl bakar incelemek lazım ama yapılırsa daha iyi olur.”
Paylaş