havadurum

Bilimsel Eczacılık'ın 184'üncü yıl dönümü kutlandı

405
Türk Eczacıları Birliği 36. Bölge Çanakkale Eczacı Odası, Cumhuriyet Meydanı'nda 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü'nde "Bilimin Işığında, Toplumun Kalbinde, İlacın Olduğu Her Yerde Eczacı" nedeniyle bir araya geldi. Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu törenin ardından eczacılar hatıra fotoğrafları çekti.

"184 yıldan bu yana bilginin ve şifanın adresi olduk"
14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü nedeniyle yapılan yazılı basın açıklamasında ise, "Ülkemizde bilimsel eczacılığın temellerini oluşturan ilk eczacılık sınıfının kurulduğu ve ilk eczacılık dersinin verildiği tarih olan 14 Mayıs 1839'dan bugüne tam 184 yıl geçti. Biz eczacılar,184 yıldan bu yana bilginin ve şifanın adresi olduk. Toplumun bütün kesimlerine, bilimin ışığında, Her türlü koşulda kesintisiz şifa dağıtmayı görev bildik. Biz Eczacılar, en kolay erişilebilen birinci basamak sağlık danışmanları olarak; ihtiyaç duyulan her anda, mesleki sorumlulukla hastalarımızın yanında olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz" denildi.

"Deprem bölgesinde 4 bin 500 gönüllü meslektaşımızla sağlık nöbeti tuttuk"
6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta başlayan depremlerin ardından hızla organize oldukları kaydedeilen açıklamada, "Gezici TIR eczanemiz ve 28 adet sahra eczanemizle depremin ilk gününden itibaren 74 gün boyunca kesintisiz ve ücretsiz olarak deprem bölgesinde ilaç eczacılık hizmeti sunduk. Deprem bölgesindeki ilaç ve tıbbi malzemelerin tedarikinin sağlanması için Birliğimizce başlatılan Afet Yardım Kampanyamız meslektaşlarımızdan gelen bağışlarla büyüdü ve bölgedeki vatandaşlarımız ihtiyaçları olan ilaç ve tıbbi malzemelere ücretsiz erişebildi. Bölge Eczacı Odalarımız ile birlikte koordine ettiğimiz Türkiye'nin dört bir yanından gelen yaklaşık 4 bin 500 gönüllü meslektaşımızla deprem bölgesinde 74 gün boyunca sağlık nöbeti tuttuk.Öyle ki depremden etkilenen Bölge Eczacı Odalarımızın Başkanları ve meslektaşlarımız kendilerini dâhi unuttular, vatandaşlarımıza canla başla sağlık hizmeti sundular" ifadelerine yer verildi.

"Meslektaşlarımızın fedakârlığı karşılıksız kalmadı"
Covid-19 pandemisinin en ağır koşullarında görev yerlerini terk etmedikleri belirtilen açıklamada, "İçinden geçtiğimiz zorlu süreçlerde çok sayıda meslektaşımızı da yitirdik. Pandeminin o çetin sağlık mücadelesinde 77 meslektaşımızı 24 Eczane Teknisyenimizi 2 Eczacı Odası çalışanımızı görevleri başında kaybettik. 44 meslektaşımızı, 21 eczacılık fakültesi öğrencimizi ve eczane teknisyenlerimizi depremde yitirdik. Her birini saygı, minnet, rahmet ve özlemle bir kere daha anıyoruz. Toplum sağlığı açısından üstlendiğimiz kritik roller, pandemi ve afetler gibi acı tecrübeler ışığında kamuoyu tarafından daha fazla görünür hale geldi. Meslektaşlarımızın her koşulda gösterdiği bu fedakârlık karşılıksız kalmadı, eczacıyı toplumun kalbine yerleştirdi" diye belirtildi.

"Şiddet olaylarının önüne geçilmelidir"Toplum sağlığının korunması için eczacıların taleplerinin yerine getirilmesinin önemine değinilen açıklamada, "Hastalarımızın ilaca erişiminin önündeki engellerin kaldırılması ve ilaç yokluklarının kalıcı bir şekilde son bulması için tüm paydaşların içinde bulunduğu yeni bir modelin kurgulanması gerekmektedir. Bu politikaların yeniden tanımlanması, hastalarımızın yenilikçi tedavilere erişimi açısından da kritiktir. Kamuda görev yapan eczacılarımızın uğradıkları hak kayıplarının giderilmesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi için yaptığımız girişimlerin takipçisiyiz. Sağlık ve tedavi hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan kamudaki meslektaşlarımız hak ettikleri değeri görene kadar da mücadelemiz devam edecektir. Son dönemde meslektaşlarımıza yönelik şiddet olaylarında ne yazık ki ciddi bir artış bulunmaktadır. Eczanelerimizde yaşanan şiddet olaylarının durdurulması için gereken önlemlerin acilen alınması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.(Nevin Yüksel)
Paylaş