havadurum

Bilimi emekliye ayıran üniversite!..

ÇOMÜ’de öğretim üyelerin rahatsızlığı, her geçen gün bir yenisinin eklendiği bir şekilde sürüyor. ÇOMÜ’de ötekileştirme adına sürdürülen bazı kişisel tasarrufların sonucu gündeme gelen uygulamalar komik bir hal almaya başladı.

Her fırsatta bilimsel çalışmaların geliştirilmesinden bahsedilen ÇOMÜ’de bir profesörün bilimsel çalışmalarının engellenmesi iddiası ve ÇOMÜ Rektörlüğünün sessiz kalması, dekanlığın gerekçe olarak sunduğu “emekliğinize 2 yıl kalmıştır” gerekçesi dikkatleri ÇOMÜ Rektörlüğüne çevirdi.

1472
Bir profesörün ziyaretçi profesör olarak Almanya Bonn Üniversitesinden aldığı davetin emekliliğine 2 yıl kalması gerekçesiyle ret edilmesi şaşkınlık yaratırken,’ bu nasıl üniversite’ yorumları yeniden gündeme geldi. Bu konuya ilişkin talebi ret edilen öğretim üyesinin üniversite rektörlüğüne müracaata bulunduğu iddia ediliyor. Ziyaretçi profesör olarak Almanya Bonn Üniversitesinden davet aldığı belirtilen ve bu sıfatla o üniversiteye gitmek için şartları yerine getirmiş olduğunu bildiren öğretim üyesinin bu amaçla Mühendislik Fakültesine defalarca dilekçe verdiği ortaya çıktı. Dekanlık makamının da içinde bulunduğu Fakülte Yönetim Kurulunun gerekçeli kararları, adeta şok etkisi yarattı. Öğretim üyesinin emekliliğine 2 yıl kaldığı gerekçesiyle talebinin yerine getirilmediği öğrenildi.
Bu karar ile ilgili olarak; ‘2547 sayılı Yüksek Öğrenim Kurumu yasasında, bu tip bir gerekçenin dayanağı olabilecek herhangi bir yönetmelik maddesi bulunmamaktadır. Karar keyfidir ve bilimsel etik ile çelişmektedir. Ayrıca bir bilim insanının özlük haklarını yok sayar bir konumdadır. Emeklilikten sonra benim gibi bir bilim insanının işinin bittiğini ima etmektedir. Çağdaş bilimsel anlayışa ve dünya standartlarına aykırıdır’ yorumları yapıldı.
 
Bir nevi mobbing
Bilimsel projelerin önlenmesinin bir nevi mobbing uygulaması olduğu belirtilirken bilimsel çalışmaların önündeki engellerin kaldırılması talep edildi.Rektörlüğe verilen dilekçede bu konuda yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi talebinde bulunulduğu öğrenildi.
 
Şimdi gözler Rektörlükte
Mühendislik Fakültesi Dekanlığının yasal olmayan aynı zamanda bilimsel etik ile ilgisi olmayan bir karar ile ziyaretçi profesör olarak Bonn Üniversitesinden gelen talebe karşılık ilgili öğretim üyesine izin verilemesi konusunda ÇOMÜ Rektörlüğünün nasıl yaklaşacağı şimdiden merak konusu oldu.Bilimsel çalışmaların geliştirilmesinden her fırsatta övünçle bahseden ÇOMÜ Yönetimi şimdi bir samimiyet sınavı verecek. Bilimsel kriterler mi , ötekileştirilmiş öğretim üyelerinin engellenmesi mi?
Paylaş