Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale`nin coğrafi itibarıyla göz önünde bulundurulduğunda çok stratejik bir yerde olduğunu söyledi. “Üç kıtanın kesiştiği bir noktadaki Türkiye`nin batı tarafından gerçekten deniz ve hava ulaşımıyla bağlantılı ve en fazla dış ticari ilişkilerimizin olduğu, Avrupa`ya açılan ilk kapılarımızından bir tanesi” diyen Yazıcı, kentin bu yönüyle de ekonomik, stratejik bakımdan son derece önemli illerden biri olduğunu bildirdi.
İçdaş`ın da Türkiye`nin 500 büyük sanayi tesisi içinde 9. sırada yer alan büyük bir tesis ve sanayi kuruluşu olduğunu vurgulayan Yazıcı; “Türkiye`nin, 2002 yılında 36 milyar dolar olan dış ticaretini, ihracatını dikkate alıp 2011`de 135 milyar seviyesine ulaştığı gerçeğinden hareket ettiğimizde, İçdaş`ın ihracatı 1,3 milyar dolar. İçdaş`ın 2011 rakamları itibarıyla ülkenin toplam ihracatında neredeyse yüzde 1 seviyesinde payı oduğu ortaya çıkıyor” diye konuştu. Hükümet ve Bakanlık olarak, müteşebbisin önündeki engelleri kaldırmak, hizmet ünitelerinin, yaptıkları iş ve hizmetler itibarıyla zaman kaybına yol açmadan, maliyetlerine ilave yük getirmeden en kısa zamanda bitirmelerini sağlamak olduğunu dile getiren Yazıcı; “Onun için gümrük müdürlüğünü burada açıyoruz. Birkaç yıl evvel de gedim, o zaman mobil olarak hizmete açmıştık. Artık sabitledik, Biga Gümrük Müdürlüğü olarak faaliyetini sürekli olarak sürdürecek” diye konuştu.
“Türkiye her alanda yürüyüşünü sürdürüyor”
Yazıcı, Türkiye`nin her alanda muazzam adamlarla ileriye ve geleceğe doğru yürüyüşünü sürdürdüğünü söyledi. “Bu yürüyüş sürecinde hep `ileri demokrasi` dedik. Anayasa değişikliği yaparak parlamentoda daha çok hak ve özgürlükleri güvence altına alan yasaları çıkarmak suretiyle ileri demokrasi hedefimiz noktasında yürüyüşümüzü sürdürüyoruz” diyen Yazıcı, şöyle devam etti: “(Büyük ekonomi) dedik. Türkiye bugün dünyanın 16, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında 6. büyük ekonomisiyse bunu, müteşebbisi, tüccarı, sanayicisi, esnafı, sanatkarıyla tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak harcadığımız, akıttığımız alın teriyle hep birlikte sağladık.” Yazıcı, hedeflerinin daha büyük bir Türkiye oluşturmak olduğunu belirterek, yaptıkları hizmetler hakkında bilgi verdi.
“Hedefimiz Türkiye`yi ticaretin en kolay yapıldığı ülke haline getirmek”
Bakan Yazıcı, Bakanlık olarak Türk müteşebbisinin, tüccarının, sanayicisinin, esnaf ve sanatkarın hayatını kolaylaştırmak için bir dizi projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti. Yazıcı, şunları söyledi: “Gümrük hizmetinin üretildiği yerlerde azami bekleme sürelerini azaltmak ve kolaylaştırmak. Vatandaşın beyanını almak suretiyle gümrük işlemlerini gerçekleştirmek. Hedefimiz, Türkiye`yi ticaretin en kolay yapıldığı ülke haline getirmek. Bu konuda elbette ki ekonomik güvenlik dediğimiz herkesin yürüttüğü faaliyet dolayısıyla muhatap olacağı mevzuatı, yanlış yapması halinde karşılaşacağı yaptırımların neler olduğunu bileceği bir ekonomik güvenlik ortamı oluşturmak. Yeni yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu`nun ve Türk Borçlar Kanunu`nun hedefi budur. Türkiye`yi, ticaretin en kolay yapıldığı ülke haline getirirken, aynı zamanda ticaretin en güvenli yapıldığı ülke haline getirmek de ana hedeflerimizden biridir. Dolayısıyla gümrüklü yer ve sahalardan, kapılardan, ticaret erbabının satmak istediği, satışa sunduğu ürünlerin çok kısa zamanda geçişi de hedeflense, aynı zamanda kaçağın her türünü önlemek de kamu görevlisinin önemli görevidir.” “Bu konuda da `tek pencere sistemi` önemli projelerden biridir. Bu proje, gümrük işlerinin iç gümrük alanlarında, tek yerde yapıldığı bir uygulamadır” diyen Yazıcı, konuşmasını şöyle tamamladı: “Vatandaş, özellikle ithalatında değişik kamu kurum ve kuruluşlarında dolaşmak yerine, işlemlerin elektronik ortamda, bir noktada toplanmasıdır. Müteşebbis, o noktadan işlemlerini tamamlayıp yoluna devam edecek. Bir projemiz de `tek duvar`dır. Bu da gümrüklü sahalardan birçok kamu otoritesini bir yere toplamak suretiyle gümrükten giriş, çıkış yapan vatandaşların, gümrüklü sahada değişik yerlere koşmasına mahal bırakmadan bir yerde bu işlemleri tamamlayacağı bir sistem. Bu gümrük müdürlüğünün, daha çok mal satana, daha çok üretim satana hizmet vermek için hayırlı olmasını diliyorum.” Yazıcı, daha sonra Vali Güngör Azim Tuna, AKP Milletvekilleri Mehmet Daniş, İsmail Kaşdemir, Faruk Nafiz Özak, İçdaş Genel Müdürü ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin ile birlikte kurdeleyi keserek, gümrük müdürlüğünü hizmete açtı. Müdürlüğü gezen Yazıcı, daha sonra ilk ihracat beyannamesini onaylamak istedi. Gümrük Müdür Vekili Nurten Yıldız tarafından, muayene memuru tanımlanmadığı için sistem onay vermeyince Bakan Yazıcı, ilk işlemi yapamadı.