Biga’da Kolon Kanserine Dikkat Çekildi

Biga Devlet Hastanesi tarafından Mart Ayı Kolon Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle stantlar açılarak vatandaşlar bilgilendirildi.

1113

Biga Devlet Hastanesi’nde Mart Ayı Kolon Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında stant açıldı. Açılan stantlarda, farkındalık oluşturmak hedeflendi. Stantta, kalın bağırsak kanseri ile ilgili önemli bilgilerin yer aldığı broşürler ve üzerinde uyarıcı notların bulunduğu hediyeler dağıtıldı.

Kolon kanseri hakkında bilgi verildi

Biga Devlet Hastanesi tarafından Mart Ayı Kolon Kanseri Farkındalık Ayına dair yapılan bilgilendirme mesajında; “Ülkemizde kanser taramalarının yapılması ve dolayısıyla kanser vakalarına bağlı ölümleri azaltmak amacıyla Kolorektal Kanser Taraması Ulusal Standartları belirlenmiştir. 50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak tarama yapılmaktadır. 50-70 yaş arasında her 10 yılda bir de kolonoskopi ile tarama önerilmektedir. Akabinde GGT pozitif olan kişiler uygun standartlarda kalite kriterlerine göre teşhis merkezlerimize yönlendirilmektedir.

Kolorektal (Kalın Bağırsak) kanserlerinde en sık görülen belirtiler şunlardır; Bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişikliklerin meydana gelmesi ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi, bağırsakta tam boşalmama hissi, hışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı), veya dışkı renginde koyulaşma, karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikâyeti, bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı, güçsüzlük ve yorgunluk. Tanı; Diğer kanserlerde olduğu gibi kolon kanserleri de iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Bu nedenle amaç, daha kanser belirti vermezken tümörü ortaya koymak olmalıdır. Belirtiler gelişmeden önce bir kişinin kanser için taranması poliplerin ve kanserin erken tanınmasında yardımcı olur. Poliplerin erkenden tanınıp çıkartılması, kolorektal kanser gelişimini önleyebilir” ifadeleri kullanıldı.

Kalın bağırsak kanserini önlemek için önemli adımlara yer verildi

Tedaviye dair detaylar bulunan mesajda “Tedavi; Kolorektal (Kalın Bağırsak) kanserinde cerrahi, ilaç tedavisi (kemoterapi) ve ışın tedavisi (radyoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Kalın bağırsak kanserini önlemek için atılması gereken en önemli adımlardan biri tarama programı olmakla birlikte, aşağıdaki sağlıklı yaşam davranışlarını uygulamak da diğer birçok kanserden olduğu gibi kolorektal kanserlerden korunmada önemlidir; sağlıklı kiloda olmak ve bunu sürdürmek, kırmızı ve işlenmiş et tüketimini sınırlandırmak ve daha fazla taze sebze, meyve ve tam tahıl ürünü tüketmek, posa içeriği yüksek besinlerin tüketimini artırmak. (Posa içeriği en yüksek besinler sırasıyla; kuru baklagiller, tahıllar ve sebze-meyvelerdir.), günde 30-60 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapmak (tempolu yürüyüş, bisiklete binmek gibi) ve sigara ve alkol kullanmamak. Erken Teşhis Hayat Kurtarır!” sözlerine yer verildi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş