havadurum

Bienal’e ilgi artıyor, prestiji büyüyor

3.Çanakkale Bienali Küratörü Seyhan Boztepe, Bienalin ayakları üstünde duran ve prestiji her geçen gün artan bir etkinlik olduğunu belirtti.

509
Çanakkale Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl 28 Eylül-3Kasım tarihleri arasında 3’sü düzenlenen ve çağdaş sanat çalışmalarının sergilendiği Uluslararası Çanakkale Bienali’nin yurt içinden, yurt dışından ve ulusal basından beklenen ilgiyi gördüğünü belirten Bienal Küratörlerinden Seyhan Boztepe Bienalin ayakları üstünde duran ve prestiji her geçen gün artan bir etkinlik olduğunu belirterek 4’cü Bienalin çizgisinin de bugünden belli olduğunu söyledi. 3.Bienalin etkinliklerinin kitaplaştırılarak dünyada saygın kütüphanelere dağıtılacağını ifade eden küratör Seyhan Boztepe Çanakkale Bienalin varlığını ve sürdürülebilirliğini garanti altına almış oldu” dedi. 3.Çanakkale Bienali Küretör Seyhan Boztepe Çanakkale’de devam eden Bienale ilgi olduğunu belirterek Bienalin sabah 8:00 akşam 22:00 arasında her gün Eski Otogar ve Deposu’nda ziyarete açık olduğunu ifade ederek Bienalin bayram süresi boyunca da açık olacağını belirtti. Boztepe sadece Çanakkale’den değil, Türkiye’nin değişik kentlerinden ve yurtdışından da misafirlerin geldiğini belirterek, turist kafilelerinin bir kısmının turizm acenteleri tarafından Bienale yönlendirildiklerini, onun dışında ya internet üzerinden de araştırmalar yaparak, ya da bilboardları takip ederek gelen yabancı turistlerin de olduğunu söyledi.
 
“Bienalin reklamını çocuklar yapıyor”
Boztepe Bienali Çanakkale merkezdeki ilköğretim okullarında okuyan öğrencilerin ziyaret ettiğini ve daha sonra tekrar aileleri ile birlikte sergi alanlarına geldiklerini belirterek, Bienalin reklamını çocukların yaptığını belirtti. Bienalde çocuklarla atölye çalışmalarının yapıldığını kaydeden Boztepe, Bienal Engelsiz’e de ilginin yüksek olduğunu belirterek, bunun büyük çapta sergilere örnek teşkil ettiğini ve etkinliklerin ulusal basında geniş yer bulduğunu ifade etti. Boztepe TRT başta olmak üzere, major kanalların hepsinde Bienal’in çıktığını belirterek, farklı fraksiyonlardaki basının da bienale geldiğini ve bienal dışında farklı konuların da işlenerek kentin gündemde tutulduğunu söyledi. En çok ilginin Kalliopi Lemos’un teknesine, Moataz Nasr’ın Duvar video projeksiyonuna, Nikita Alexeev’in fotoğraflarına ve Mustafa Okan’a gösterildiğini belirten Boztepe paralel etkinliklerin de verimli geçtiğini ifade etti. Boztepe Bienal paralel etkinliklere katılan kişilerin de kendilerini bienalle ilişkilendirdiklerini ve kendilerini bienale dahil hissettiklerini söyledi. Boztepe Bienal Paralel Etkinliklerine katılanların sanatla ilgili olduklarını ve çoğunun Güzel Sanatlar eğitimi alan kişiler olduğunu belirterek Sessizliğin Sesi gibi sergilerde üç ayrı kişinin atölye yaptığına dikkati çekerek bütünlükçü bir sanat anlayışı ile farkındalık yaratıldığını söyledi. Paralel etkinliklerin bienalin duyurulmasında önemli bir unsur teşkil ettiğini belirten Boztepe İstanbul’dan Doğa Koleji’nden bile Bienale ilgi gösterildiğini söyledi.
 
ÇOMÜ’nün ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Bienali her gün yaşadığını belirten Boztepe üniversitenin katılımıyla ve düzenlenen etkinliklerle bienalin güncel kalmasının sağlandığını söyledi. Boztepe Bienalde hem eğitim anlamında, hem sanatsal projelerin izleyicisi ile buluşması anlamında, hem de sanatsal doyum ve farklı konularda sanatın dönüştürülmesi anlamında çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, bunun kolektif bir bütüncül yapıya dönüştürüldüğünü söyledi.
 
Bienale gelen ziyaretçilerde de yeni fikirlerin oluştuğunu belirten Boztepe : “Ben de bunun içinde yer almak istiyorum” diyenler olduğunu ve yeni işbirlikçilerin oluştuğunu söyledi. Boztepe; “Bienal sayesinde yeni projeleri anlatma imkanı buluyoruz” dedi. Uluslar arası Çocuk Bienali 2 ile ilgili olarak çocuklarla atölye çalışmaları yapıldığını belirten Boztepe çocukların arzusu doğrultusunda Arkadaşım Bienal fikrinin doğduğunu söyledi. Uzun soluklu bir proje olan 3.Çanakkale Çocuk Bienali ile ilgili bir yıldır atölye hazırlıkları yapıldığını belirten Boztepe Bienale başka ülkelerden de çocukların geleceğini söyledi. Çocuk Bienaline dünyanın bir ucundan katılan bir çocuğun belki 7. Bienalde sanatçı olarak katılacağını belirten Boztepe çocukların rolünün önemli olduğunu kaydetti.
 
4. Bienalle ilgili fikir oluştuğunu da belirten Seyhan Boztepe ilk iki bienalin ardından üçüncü bienalin ivmesinin yüksek olduğunu, 3.Bienalin ayakları üstünde duran ve prestiji her geçen gün artan bir etkinlik olduğunu belirterek 4.Bienalin çizgisinin belli olduğunu söyledi. 3.Bienalin etkinliklerinin kitaplaştırılarak dünyada saygın kütüphanelere dağıtılacağını belirtti. Boztepe : “Bu anlamda Çanakkale Bienalin varlığını ve sürdürülebilirliğini garanti altına almış oldu” dedi.
Paylaş