havadurum

Bıçakla saldırdı, ölümle tehdit etti!

591
Çanakkale Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş, önceki gün (1 Nisan Cumartesi) Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde, bir yıl önce boşandığı erkek Dr. Niyazi Akay tarafından bıçaklı saldırıya uğradı. Hastane Acil Servisi önünde Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Çanakkale Şubesi`nin çağrısı ile bir araya gelen sağlık emekçileri, kadınların hayatın her alanında erkek şiddeti ile karşı karşıya kaldıklarını dile getirerek tepki gösterdiler. Çanakkale Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde bir araya gelen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri adına açıklamayı Sendika Şube Eş Başkanı Canan Coşan ile Kadın Sekreteri Saadet Yılmaz yaptılar. Coşan ve Yılmaz, saldırıya ilişkin bilgiler paylaşarak, olayı anlattılar. Buna göre; saldırı, Tabip Odası Başkanı Güneş`in, müşterek kız çocuklarını babalarına teslim etmek için aracıyla Çanakkale Devlet Hastanesi`ne geldiği sırada yaşandı. Hastane Acil Servisi önünde, elinde bıçakla boşandığı erkek Dr. Niyazi Akay`ın kızlarının gözü önünde üzerine geldiğini gören Dr. Güneş, saldırıdan kendi çabalarıyla yara almadan kurtuldu. Acil Serviste uzman hekim olarak çalışan Dr. Niyazi Akay`ın saldırısı sırasında araç içerisinde bulunan Dr. Güneş, aracın camlarını ve kapılarını kilitleyerek kendisini korumaya çalışırken, saldırgan Dr. Güneş`in kaçmasını engellemek için lastikleri bıçakla yardı. Yapılan açıklamada, "Ölümle burun buruna gelen ve aracını güçlükle çalıştırarak yarık lastiklerle suç mahallinden kaçabilen üyemiz, hemen 112 Acil Çağrı Hattını arayarak polis yardımı istemiştir. Kepez Polis Merkezi Amirliğine varamadan aracı yolda kalan üyemiz, bir süre daha aracında korku ve panik içerisinde beklerken devriye polis ekibi gelmiştir" dendi. 
 
"Polisler olayı ciddiye almadı"
Saldırı sırasında aracında kitli kalan Dr. Güneş, bu sırada polis ekibine, babasının ve kızlarının hastane bahçesinde olduğunu, eski eşinin elinde bıçakla onlara da zarar verebileceğini, suç halinin sürdüğünü, hastane polisinin ve güvenliklerinin çevrede olmadığını bildirdiği ifade edildi. Yapılan açıklamada; "Polisler durumu ciddiye almayarak ve üstüne `daha çok işlerinin olduğunu` belirterek, üyemizi ifadesini almak üzere Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği`ne götürmüşlerdir. Kelimenin tam anlamıyla; zanlı serbest kalmış, mağdur gözaltına alınmıştır! Üyemizin ifadesinin alınması işlemi 4 saate yakın sürmüştür. İfadeyi alan polis memurlarının `eski eşin mesleğinden olabileceği, şikayetçi olması halinde vaziyetin daha da büyüyebileceği` gibi tanıdık, bildik(!) yönlendirmelerine de maruz kalmıştır" denildi. 
 
"Adalet mekanizması yine sınıfta kaldı"
Saldırıya tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eş Başkanı Canan Coşan ile Kadın Sekreteri Saadet Yılmaz, yıllardır sağlıkta şiddetle hız kesmeden mücadele ettiklerini söylediler. Kadına yönelik şiddetin hayatın her alanında artarak devam ettiğini ifade eden Yılmaz ve Coşan, "Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri hemen her gün hasta ve hasta yakınlarının şiddetine maruz kalıyor. Bu kez üyemiz; bir sağlık çalışanının, kutsal hekimlik mesleğini icra eden ve insan hayatını koruması gereken birinin, hem de çalıştığı, hayatları kurtardığı hastanede öldürme teşebbüsüyle burun buruna geldi. Yaşanan bu olay, kadına yönelik erkek şiddetinin her alanda, her meslek grubunda kesintisiz sürdüğünün kanıtıdır. Kolluk kuvvetlerinin, acil yardım hatlarının ve caydırıcı olması gereken adalet mekanizmasının, yine nasıl sınıfta kaldığının da göstergesidir" denildi. 
 
"Elektronik kelepçe uygulaması yapılmalı"
Saldırının faili Dr. Niyazi Akay`ın serbest olduğunu hatırlatan Coşan ve Yılmaz, Akay`ın Güneş`in canına tekrar kast etmeyeceğinin garantisi olmadığını söylediler. Açıklamada son olarak, "6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümleri tamamıyla işletilerek, acilen yakalanmalı ve tutuklanmalıdır. Aksi takdirde, geçici koruma tedbiri olarak elektronik kelepçe uygulaması yapılmalı ve bir daha üyemize yaklaşmaması sağlanmalıdır. Etkin, hızlı, adil bir soruşturma ve kovuşturma neticesinde hak ettiği en ağır cezayı almalıdır. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ve Devlet Hastanesi tarafından hızlı, etkin ve adil bir disiplin soruşturması yapılmalıdır. Eski eşin gecikmeksizin başka bir ile naklen tayin kararı alınmalıdır" ifadelerine yer verildi.
(Seçkin Sağlam)
 
Paylaş