Berkit "Yüksek fiyatları şikayet edin"

954

 Dünyayı vuran koronavirüs ekonomiyi de olumsuz etkilemeye devam ediyor. Dünyada ve ülkede borsa düşerken, dolarda yükselişini sürdürüyor. Ülkede ve kentte, maske ve kolonya gibi ürünleri zamlanırken yine temel tüketim mallarına zamlar gelmeyi sürdürüyor. Konuyla ilgili Ticaret Bakanlığı denetimlerin artırılarak haksız zam yapanlara yüklü miktarda ceza kesileceği açıklanırken, TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İyi niyetli olmayan satıcı ve sağlayıcıların temel tüketim mallarına yüksek oranda zam yaparak tüketicileri zor durumda bıraktığını belirtti. Ticaret Bakanlığı’nın konuyla ilgili ciddi denetimleri olduğunu belirten Berkit, tüketicilerin bu tür durumlarla karşılaşmaları halinde internet üzerinden şikayetçi olabileceklerini söyledi. Berkit konuyla ilgili açıklamasında; “Korona virüsü hem ülkemizde hem de ilimizde olumsuz etkiler yaratmaya devam ediyor. Bazı iyi niyetli olmayan satıcılar ve sağlayıcılar temel tüketim malları ile ilgili piyasada ciddi bir şekilde gerçekten çok yüksek zam yaparak, tüketicileri zor durumda bırakmaya başlıyorlar” dedi.

 
“Maliyetler artmıyor ama fiyatlar zamlanıyor”
Tüketim mallarının maliyetleri artmamasına rağmen yüksek oranda zamlar yapıldığını ifade eden Berkit; “Korona virüsünün dışında birde piyasa koşulları virüs gibi olmaya başladı. Tavuk etinden tutunda makarnaya kadar maliyetleri artmamasına rağmen, sadece bazı kötü niyetli insanlar tarafından hızlı bir şekilde fiyatlar yükseltildi. Tüketici Koruma Derneği olarak bu niyetli olan firmaları da kişileri de kınıyoruz. Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda ciddi denetimleri var diye düşünüyorum. İlimizde de yapılabilir. İnternetten yine Bakanlık aracılığı ile vatandaşlar yüksek fiyatta satılan ürünlerle ilgili şikayetlerde bulunabilirler. Bu maske ile başlamıştı, şimdi temel tüketim mallarına doğru hızlı bir şekilde gidiyor…” dedi.
 
“Bu, piyasa koşullarını fırsat bilerek olumsuz bir şekilde kullanmaktır…”
Berkit; “Tüketicilere önerimiz, çok fahiş fiyata satılan ürünlerle ilgili Ticaret Bakanlığı’nı Ticaret İl Müdürlüklerini arayıp bunları şikayet edebilirler. Çünkü bu normal satıcının esnafın kar marjının yükselmesi ve ayakta durması ile ilgili değil, bu piyasa koşullarını fırsat bilerek olumsuz bir şekilde kullanmaktır. Bunu da çok önemsiyoruz.  Tüketicileri ilgilendiren diğer bir konuda dünyadaki akaryakıt fiyatları çok hızlı düşmesine rağmen, doğalgazın bile fiyatlarının düşmesine rağmen ülkemizde hızlı bir şekilde yükseliyor.  Akaryakıt fiyatlarının aşağı düşmesini bekliyoruz. Bunu hükümete sesli bir şekilde iletmek istiyoruz. Çünkü dünyadaki akaryakıt fiyatları kamu oyununda takip ettiği gibi epeyce düştü. Bunların hızlı bir şekilde tüketicilere yansıtılmasını istiyoruz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş