Tartışılan seçim süreçleri, 17-25 Aralık “Tarihi rüşvet, yolsuzluk ve kara para aklama” iddiaları, Soma, Şırnak ve Zonguldak`taki madenci katliamları, son olarak geçtiğimiz günlerde meydana gelen asansör faciasının ardından yaşanan işçi katliamlarını hatırlatan TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, tepki gösterdi. İşçi ölümlerinde Avrupa birincisi(!) olan Türkiye`de, AKP hükümetinin, işçi sağlığı, iş güvenliği ve iş barışı konularında güven vermediği gibi, birçok olayla gündeme geldiğini ifade eden Berkit, tüm bu olayların ardından yaşanan gelişmelerin dünyada yaşanabilecek evrensel gelişmeler olmadığını, aksine dünyadaki birçok hükümetin bu yaşananların faturasını istifa ederek ödediğini hatırlattı.
Kimler istifa etti?
TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, “Aslında vereceğim örnekler çok uzak örnekler değil” diyen Berkit, “2006`da İsveç`te Ulaştırma Bakanı Maria Borelius, evinde çalıştırdığı dadıyı resmi kurumlara bildirmediği için istifa etmiş, aynı yıl Kültür Bakanı Cecila Stego Chilo, televizyon bandrolünü ödemediğini itiraf ederek görevinden istifa eden, İsveç’in ikinci bakanı olmuş. 2008`de Japon Tarım Bakanı Ota, küflü pirinçlerin satılmasından dolayı sorumluluk hissettiğini belirterek istifa etmiş, 2008`de hırsızlık suçlaması ile Polonya`da gözaltına alınan Rumen vatandaşı açlık grevinde ölünce, Romen Dışişleri Bakanı, `kişinin hayatı benim görevimden daha değerlidir` diyerek istifa etmiş. 2009`da Almanya’nın Kuzey Ren Westfalya eyaletinde Ulaştırma Bakanı Oliver Wittke, aşırı hızdan trafik cezası yiyince, polisi sürdürmüyor, aksine görevinden istifa ediyor. 2011`de Mısır`ın ünlü televizyon sunucusu Süha El Nakkaş, çalıştığı devlet televizyonu sokaktaki binlerce insana rağmen, ‘Kahire sokakları sakin’ haberini verince, istifa etmiş, 1995`te Kobe Belediye Başkanı Kobe`deki büyük depremden sonra şehre üç gün su veremeyince, ‘afettir’ demeyip, intihar etmiş, 2009`da yolsuzluk iddiası üzerine Güney Kore eski Cumhurbaşkanı Roh Moo-hy bir mektup bırakarak intihar etti” ifadelerini kullandı.
“Bir de bize bakalım”
“Her toplum için insan yaşamı ve hayatı kutsaldır. Her toplumda o ülkeyi yönetenler, yanı sorumluluk ile yurttaşlarının hayatlarını kolaylaştırmak için çalışırlar” diyen Berkit, “Bunlar birer örnektir. Elbette ki özellikle intihar vakalarını gündeme getirerek, hata yapan intihar etsin demiyoruz, ancak kendi hayatlarını, yurttaşlarının hayatları ile eşit teraziye koyan, siyaset ahlakı ve anlayışı gereği, yurttaşlarına yönelik kusurlu hizmeti sonucu istifa eden devlet yetkililerinin de olduğunu görüyoruz. Daha bir kaç ay önce, hükümetin kusurlu hizmeti nedeni ile 301 canımızı yitirdik. Önceden önlem alınamaz mıydı? Elbette alınabilirdi. Hükümet bu ölümleri önleyemez mi? Tabi ki önleyebilir. Bu ölümler ve yaşanan olaylar göstermektedir ki hükümetin hizmeti kusurludur. Ve bizler Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları ve tüketicileri olarak ayıplı ve kusurlu hizmet almak istemiyoruz. Bu da bizim en doğal hakkımız” ifadelerini kullandı.