Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, seçim öncesi en önemli vaatlerinden biri olan ‘üretim kooperatiflerini’ hayata geçirmek için beraberindeki heyetle birlikte düzenlediği, İzmir üretici kooperatifler inceleme gezisi dün sona erdi. 2 gün süren inceleme gezisinde, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan eşi Hale Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar ve İrfan Mutluay, Belediye Meclis Üyeleri Fatma Kaynaş ve Birten Sarıbaş, Çanakkale Belediyesi Strateji Geliştirme Birim Yöneticisi Hale Evrim Akman, Çanakkale Belediyesi Tohum Sandığı Personeli İbrahim Battal, Çanakkale Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Ali Rıza Berkit ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Onur Sinan Türkmen yer aldı. Başkan Gökhan geziyle ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı açıklamada; “Yeni dönemde ilk hedefimiz kooperatifleşerek `üretime, istihdama, kalkınmaya…` yönelik projeler hayata geçirmek olacak" ifadelerini kullanırken, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar ve İrfan Mutluay ise; "İzmir’de gördüğümüz örnekleri, Çanakkale’de gerçekleştirmek adına elimizden geleni yapacağız" açıklamalarında bulunmuşlardı. İnceleme gezisi heyetinde yer alan TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, kooperatiflerle ilgili görüşlerini ve kooperatiflerin tüketicilere olumlu etkilerini gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıkladı. Gezide birçok üretim kooperatifini gezdiklerini belirten Berkit; “Üretimin olmadığı yerde tüketicilerin işi çok zor. Biz TÜKODER olmamıza rağmen, üretimi destekleyecek, üretime destek olacak projelere toplumsal anlamda destek olmaya hazırız” dedi. Gözlemlerini aktaran Berkit; “İnsanların kendi özel çabaları ile bu çalışmaların olduğunu, tarıma dayalı sanayinin kesinlikle olması gerektiğini, süt üreticilerinin entegre tesisi kurarak, tereyağı, peynir üretildiğini, meyvecilikte meyve suyu, fabrikası ve meyve kurutma fabrikalarının olması gerektiğini gözlemledik” dedi. Bölgemizde de bunu yaygınlaşması gerektiğini belirten Berkit; “Üreticilerin ekonomik seviyelerinin yükselteceğini ve köyden kente göçün çok azalacağına inanıyoruz. Köyde kalınca da üretim yapılacağını ve insanların refah seviyesinin yükseleceğini biliyoruz” dedi.
“Ülke kalkınmasına çok büyük fayda sağlandığını gördük”
İnceleme gezisi heyeti içerisinde yer alan Berkit, İzmir üretici kooperatifleri ile ilgili; “Pazartesi ve Salı günleri İzmir’de yapılan gezide üretimle ilgili olarak üretici kooperatifleri dolaşıldı. Çok özel kooperatiflere gidildi ve gerçekten çok başarılılar. Aynı kooperatifin içinde hem çiçekçilik, hem süt üreticiliğini destekleyen, fidancılığın ve birkaç çeşit birden kooperatifin olduğunu gözlemledik. Bir başka köyde tohumla ilgili çalışmaları gözlemledik. Olaya tüketiciler açısından bakacak olursak hep söylediğimiz gibi; ‘üretimin olmadığı yerde tüketicilerin işi çok zor’. Biz, TÜKODER olmamıza rağmen, üretimi destekleyecek, üretime destek olacak projelere toplumsal anlamda destek olmaya hazırız. Orada planlı, programlı üretim yapıldığını ve bunların ülke kalkınmasına çok büyük katkılar sunduğunu gözlemledik. Üretilen farklı malların başka ülkelere de ihracat yapıldığını ve tarımda da ihracatın olabileceğini gözlemledik. İnsanların kendi özel çabaları ile bu çalışmaların olduğunu, tarıma dayalı sanayinin kesinlikle olması gerektiğini, süt üreticilerinin entegre tesisi kurarak, tereyağı, peynir üretildiğini, meyvecilikte meyve suyu, fabrikası ve meyve kurutma fabrikalarının olması gerektiğini gözlemledik. Gerçekten de o bölgede mandalina ve portakal kurutma tesislerinin olduğunu, bunun çok maliyetli olmadığını gördük” dedi.
“Üretimle köyden kente göçün azalacağına inanıyoruz”
Kooperatiflerin yaygınlaşması ile ekonomik seviyenin artarak, köyden kente göçün önüne geçilebileceğini ifade eden Berkit; “Bölgemizde de, bunun çok yaygınlaşması gerektiğini, yaygınlaşırken de üreticilerin ekonomik seviyelerinin yükselteceğini ve köyden kente göçün çok azalacağına inanıyoruz. Köyde kalınca da üretim yapılacağını ve insanların refah seviyesinin yükseleceğini biliyoruz. Hükümetinde bu konuda köyde yaşayan ve üretime katkıda bulunan gençlerin ödenmesi gereken primlerinin yarısının veya bir kısmının devlet tarafından ödenmesi gerektiğine inanıyoruz. İşsizlik fonunda bir sürü para var. Başka yerlere kullanacaklarına üretime katkı sunacak yerlere harcama yapmalarını öneriyoruz. İzmir, Türkiye için ciddi bir model. Yeni Belediye Başkanı ile yapılan görüşmelerde de İzmir ve ilçelerindeki üretim kooperatiflerini toplayıp, neler beklediklerini, birlikte yeni projeler yapılması gerektiğini planlayacaklarını öğrendik. Bu planlama içerisinde, ‘biliyorsunuz üretimdeki en büyük sorunlardan bir tanesi üretip pazarlayamamak’ İstanbul, Ankara ve diğer büyükşehirler ile irtibata geçip, oralarda da bir pazarlama zincirinin kurulması gerektiği, tüketici ayağının örgütleneceği önerisi söz konusuydu” dedi.
“İyi şeyler yapılacağını görüyoruz”
Berkit; “Önümüzdeki günlerde yerel yönetimler aracılığı ile merkezi hükümet herhangi bir sorun çıkartmaz ise hem üretim, hem de tüketim ayağında pazarlama zinciri kurularak iyi şeyler yapılacağına inanıyorum” dedi.
(Eren Aşnaz)