Bereketli(!) toprakların diyarı Çanakkale

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü`nden alınan “Çanakkale İli Maden Haritası” “Bereketli(!) toprakların diyarı Çanakkale” yorumunun yapılmasına neden oldu. Öyle ki bazı eksiklikleri olduğu ileri sürülen haritanın mevcut durumu bile Çanakkale`nin ne ile karşı karşıya olduğunu gösterdi. Zararlı-zararsız maden çalışmasının ayrımı yapılmadan oluşturulan harita, kentin özellikle Anadolu yakasının mevcut durumunu kısmen de olsa gözler önüne seriyor.

1154
Ürküttü!
Söz konusu haritada kentin neredeyse tamamı-nın maden çalışmaları altında olduğu görü-lürken, harita altın yataklarının, arama ve işletme faaliyetlerinin tam olarak görülme-diği ileri sürüldü. Feldspattan gümüşe, bakır ve çinkodan altına, mermerden, kuvars ve kaoline kadar çok sayıda maden çalışmasını gösteren harita görenleri ürküttü.
 
Ya madenlerden sonrası?
En zararsızından siyanürlüsüne kadar, arama, çıkarma ve işleme çalışmaları kapsamında doğanın dengesinin bozulacağı, bazı maden-lerde doğaya bırakılacak çeşitli kimyasallarla hayvan ve bitki çeşitliliğinin yok olacağı, dolaylı ya da direkt olarak insan sağlığını olumsuz etkileyeceği her fırsatta dile getire-len Çanakkale`nin, maden haritası ile son durumu sizlerle paylaşıyoruz.
 
“İnsanlaşma mücadelesi”
Çanakkale`de Çevre Platformu başta olmak üzere, siyasi partilerden duyarlı sivil toplum kuruluşlarına ve doğadan yana vatandaşlara kadar herkes, Kazdağları başta olmak üzere, bölgede yürütülen kirli metalik madenciliğe karşı mücadelenin her şeyden önce insanlık ve insanlaşma mücadelesi olarak görülmesi gerektiğini ifade ediyor.
 
“Kazdağları ‘enkaz’ dağları olmasın”
26-27 Nisan tarihlerinde Karabiga ve Bayramiç`te gerçekleştirilecek “Kazdağları Doğa Buluş-ması” büyük önem taşıyor. Sivil toplum kuru-luşlarının organize ettiği buluşma ile ilgili açıklamada bulunan Çağdaş Yaşamı Destek-leme Derneği Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş, “Kazdağları gibi ormanıy-la, bereketli ovalarıyla, endemik türleriyle, oksijeni ile ekolojik, tarihsel, kültürel, toplum-sal mirasıyla Türkiye’nin kesintisiz en geniş doğal yaşam alanı olan yöre, son yıllarda metalik madencilik ve termik santraller projeleri ile enkaz dağlarına dönüştürülmek istenmektedir” dedi.
Paylaş