havadurum

Belediyelerin kapatılma girişimine tepki...

Hükümet yerel yönetimlerle ilgili çıkardığı kanunu uygulamaya geçiyor. Yeni düzenlemeye göre Çanakkale’de tam 11 belediyenin kapısına kilit vurulacak olması tepkilere yol açtı.

1164
Toplamda 32 belediyesi bulunan Çanakkale’de, bundan sonra 21 belediye hizmet verecek. 2013 yerel seçimleri sonrası belde belediyelerinin kapanacak olması CHP’li Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan’ın tepkisine neden olurken, kapanacak olan beldelerin belediye başkanları ise söz konusu uygulamanın hayata geçirilmemesi için Ankara’da bazı temaslarda bulunuyor. CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, belediyelerin kapatılmasıyla birlikte demokrasiye darbe vurulacağını ifade ederken, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ise; halkın hiç göremeyeceği, yanında olamayacağı ve dertlerini anlatamayacağı bir sistemin geliştirilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Nüfusu 2 binin altında olduğu için kapatılmak istenen bazı beldelerin belediye başkanları ise, halkın iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini ve bir referandum yapılarak kapatılma olayının halka sorulmasını istediler.
 
 
Soydan; “Belediyeleri yok etmek, demokrasiye darbe vurmaktır”
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, AKP’nin ele geçiremediği belediyeleri kapatarak demokrasiye darbe vuracağını belirterek; “Belediyeler demokrasinin temelidir. Bir ülkede belediyecilik ne kadar yaygın olursa, o ülkede demokrasi o kadar üst düzeyde olur. Avrupa ülkelerinde nüfusu çok az olan yerler bile belediyedir. AKP’nin burada farklı bir anlayışı var. Türkiye’yi Osmanlı dönemine doğru döndürme niyetlerinin olduğu açıkça ortadadır. Belediyeleri yok etmek demek, demokrasiye darbe vurmak demektir. AKP’nin kendi hakimiyetini sürdürebilmesi için alamadığı ve ele geçirmediği belediyeleri kapatarak, muhalefet partilerinin gücünü azaltmaya çalışmaktadır. Bunlar doğru değildir. Türkiye’nin yüzü AKP hükümetine kadar hep batıya dönük olmuştur ama AKP’den sonra ne yazık ki Türkiye’nin yüzü geriye dönmüştür. Belediyelerin kapatılması da bunun bir göstergesidir. Bunu arzu etmiyoruz ve kabullenemiyoruz. Ama CHP iktidara geldiğinde kapatılan bütün belediyeleri tekrar açacaktır” dedi.
 
 
Sarıbaş; “Belde belediyelerin kapatılmasına karşıyız”
Çanakkale’de 11 adet belde belediyenin kapatılarak köy haline dönüştürülmek istendiğini kaydeden CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, belde belediyelerin kapatılmasına CHP olarak karşı olduklarını ifade ederek şu şekilde konuştu: “Yıllardır kentleşmiş belediyelerimizin kapatılması, insanların kendi kendini yönetmesini ve kendi kendini tabana yayılması ile yerinden yönetimi yok ediyor. Halkın hiç göremeyeceği, yanında olamayacağı ve dertlerini anlatamayacağı bir sistem gelişiyor. Balıkesir’i örnek alırsak, kilometre olarak 5 saatte gidilecek bir dağ köyünün yatırımını büyükşehir belediyesi yapmaya çalışacak. Köylerin, Orman Kanunu ve Mera Kanunu’ndan faydalanması gibi ve köylerin vergilendirilmesi gündeme gelecek. Yani oradaki insanlar da katılım parası verecek. Köylülerin arazileri de büyük bir ihtimalle farklı konutlara açılarak da tarım arazileri ile meraların yok olması anlamına gelecek. Bu anlamda köydeki insanlarda daha güç durumda kalacak. Halkın kendi kendini yönetmesine söz veren AKP hükümeti, tamamen yerinden yönetimleri yok ederek tepeden yönetme bir başkanlık sistemini oturtmaya çalışıyor. CHP olarak büyük şehire karşı değiliz. Ancak 50 kilometre daire çapı içerisinde bir büyük şehire evet diyoruz. Bunun dışında belde belediyelerin kaldırılmasına kesinlikle karşıyız.”
 
 
Özkurnaz; “Halkın iradesine saygısızlıktır”
Belde belediyelerin kapatılması ile ilgili konuyu takip etmek üzere Ankara’ya giden Erenköy Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz ise, halkın iradesine saygısızlık olarak nitelendirdiği bu uygulamaya tepki göstererek şu şekilde konuştu: “Henüz net bir şey yok. Ama bu tür girişimleri doğru bulmuyoruz. Dünyanın en saçma konusu bu. Vatandaşa hizmet götüren belediyeleri yok etmek için bir yasa çıkartılıyor. Bu olayı çok yanlış buluyorum. Bu halkın iradesine saygısızlıktır. Kanun ve yasa ile sen yoksun demek, demokrasiye aykırı bir harekettir. Bu, demokrasiyi yok saymak gibi bir şey. Herşey de olduğu gibi ben yaptım oldu anlayışı halkı hiçe saymaktan başka bir şey değildir.”
 
 
Erte; “Referandum yapın ve halka sorun”
Merkeze bağlı Kumkale Beldesi Belediye Başkanı Süleyman Erte, belde belediyelerin kapatılması ile ilgili referandum yapılarak halka sorulması gerektiğini ifade ederek; “Halkın isteği ile kurulmuş bir belediyenin siyasi iktidar tarafından kapatılması uygun değil. Biz karşı da olsak, elimizden bir şey gelmiyor. Çünkü yapmak istediklerini yapıyorlar. Onun için mücadele etmek de anlamsız. Beldemizin nüfusu 2 binin altında. Girişimde bulunulması gereken bir şey var ise bulunacağız. Ancak kapanacak herhalde öyle görünüyor. Bu belediyeleri kapatıyorsun. Madem bunu halk kurdu niye halka sormuyorsun. Referandum yaparak niye kapatmıyorsun? Burada halkın da görüşü alınmalı diye düşünüyorum” dedi.
 
Kapatılacak olan beldeler
Çanakkale’de nüfusu 2 binin altında olduğu için kapatılmak istenen beldeler şu şekilde: Merkeze bağlı Erenköy (İntepe), Kumkale. Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar. Ezine ilçesine bağlı Mahmudiye. Gelibolu’ya bağlı Bolayır. Biga’ya bağlı Balıklıçeşme, Kozçeşme, Yeniçiftlik. Yenice’ye bağlı Hamdibey, Akçakoyun ve Pazarköy.”
Paylaş