Belediyede baskı iddiası yalanlandı

DİSK Genel-İş Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan, bazı yerel gazetelerde Çanakkale Belediyesi`nde işçilere siyasi olarak baskı yapıldığı yönündeki iddiaları yalanladı. Uslan, yanlı haber yapan basın kuruluşlarına “Hepsinden önemlisi çalışan emekçilerin emeğine saygıya davet ediyoruz” diyerek seslendi.

723
Devrimci İşçci Sendikaları Konfederasyonu`na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası Şube Başkanı Erdinç Uslan, bazı basın kuruluşlarında yer alan haberleri yalanlayarak tepki gösterdi. Uslan, “Sendikalar, her türlü siyasi görüşün, inancın ve etnik kökenin bir arada emek mücadelesi verdiği ve hedefinde emekçinin haklarının korunması olan özgür ve demokratik yapılardır. Sendikal mücadelenin geçmişine bakıldığında da hiçbir ideolojinin egemen olamadığı bu yapıların çalışan emekçilerin örgütlü hak mücadelesinde neleri başardığını görmek mümkündür. Emekçilerin haklarının en iyi şekilde korunması ve saldırılara karşı omuz omuza vererek demokratik çerçeve içerisinde hukuka saygılı her türlü mücadele ise sendikaların görevidir. Sendikalara üye olmak, emekçilerin bağımsız iradesidir. Hiç kimse Çalışan emekçilerin üzerinden siyaset yapma hakkına sahip değildir. Ancak Hükümetlerin geliştirdiği dışa bağımlı ekonomi politikaların temel sonucu olarak çoğu zaman emekçilerin haklarını gasp etmeye yönelik uygulamalar karşısında sessiz kalanların meydanlarda sesini duyurmaya çalışan emekçileri yok sayanların, hor görenlerin kendi siyasetleri uğruna işlerine geldiğinde hak savunuculuğu yapmaları da manidardır. Şüphesiz ki sendikal anlayışla siyaset arasında bağlar kurulabilir. Demokrasilerin olmazsa olmaz yapıları içerisinde fikir birliktelikleri ve saldırılara karşı beraber hareket etme mekanizmaları geliştirilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki sendikalar herhangi bir siyasi oluşumun temsilcisi değildirler” dedi.
 
“Siyasi baskı kurulabilmesi imkansızdır”
“Günümüz Türkiye’sinde yerel yönetimlerde örgütlü sendikaların üye profillerine bakıldığında, CHP’lisi, AKP’lisi, MHP’lisi, BDP’lisi,TKP’lisi; Alevisi, Sünnisi, Hıristiyanı Yahudisi; Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Boşnak`ı, Çerkez’i bir arada tek bir amaç için mücadele etmektedir: Ekmek” diyen Uslan, “Giderek zorlaşan yaşam şartları altında ekmeğini emeğiyle kazanan bu insanların üzerinde siyasilerin baskı kurabilmesi imkansızdır. Tarihsel süreçler göstermiştir ki bu tip baskılara kalkışıldığında hep ters tepmiş ve emekçi iradesi kendi örgütsel yapısıyla bu baskılara gereken cevabı vermiştir. Ve bu gerçeği siyaset yapan gerçek siyasetçiler çok iyi bilmektedir. Sendikamız üyesi çalışanlar, göreve geldiğimiz 2 yılda çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve haklarını kazanılması adına bugüne kadar olmadığı kadar çok söz sahibi olmuş ve hak kazanımı elde etmiştir. Yapılan Toplu İş Sözleşmelerinde %25 civarında ücret artışlarıyla Devletin memuruna ve kamu işçilerine verdiği zamların üzerinde rekor kazanımlar elde edilmiştir. Bugün Sendikamızın örgütlü olduğu Umurbey Belediyesinde günlük yevmiye 60 TL, Evreşe Belediyesinde 55 TL, Bozcaada Belediyesinde 60 TL, Kepez Belediyesinde 60 TL ye yükseltilmiş Çanakkale Belediyesinde ise 29 TL den 42-46 TL ye gelen ücret artışı 2011 yılında yapılmıştır. Çanakkale Belediyesi ile 2013 Kasımında yeni sözleşme görüşmelerinin olacağını da bilgi olarak sizlerle paylaşmakta sakınca görmüyoruz. Bu sebepledir ki son günlerde yerel basında yer alan bazı ifadeler dikkate alındığında örgütlü yapımız içerisindeki bazı belediyelerde çalışan emekçilerin bazı baskılara maruz kaldığı gibi yanlı olduğuna inandığımız bir takım haberler yapılmakta ve emekçi arkadaşlarımız üzerinden bir takım siyasetler üretilmeye çalışıldığı görülmektedir. Örgütlü olduğumuz Çanakkale Belediyesi’nde, Kepez Belediyesi’nde, Umurbey Belediyesi’nde, Evreşe Belediyesinde ve Bozcaada Belediyesi’nde bu şekilde bir baskının olması söz konusu olmadığı gibi bu yorumları yapanları gerçekleri görmeye, sendikacılığın değerlerine ve hepsinden önemlisi çalışan emekçilerin emeğine saygıya davet ediyoruz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki seçimden seçime hatırlanan emekçiler siyaseti de siyasetçiyi de herkesten çok iyi bilmekte emeğe saygısı olanları ve hakkını savunanları da çok iyi tanımaktadırlar” şeklinde konuştu.
Paylaş