havadurum

Belediye bir ilke imza attı

Jeoloji ve Jeofizik Mühendisleri Odaları ile Çanakkale Belediyesi arasında zemin etütleriyle ilgili iş birliği protokolü imzalandı. Birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale’de yapıların sağlıklı ve depreme dayanıklı olması için harekete geçen belediye, Jeoloji ve Jeofizik Mühendisleri Odaları ile imzaladığı iş birliği protokolüyle bir ilke imza attı.

676
Çanakkale Belediyesi’nde gerçekleşen işbirliği protokolü gereği oda onaysız zemin etüt raporlarını değerlendirmeye almayacak olan belediye, bağlı olduğu sınırlar içerisinde 1972 ve 1978 yıllarında yapılmış mevcut yerleşimler için zemin etüt raporlarını da bugünün teknolojisiyle bu yıl içinde yeniden yaptıracak. Kentteki binalar için yapılacak olan zemin etüt raporlarının sonuçları ise Jeoloji ve Jeofizik odaları ile paylaşılacak.
 
Oda onaysız raporlar değerlendirmeye alınmayacak
İmza töreninde konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Belediyemiz, oda onaysız raporları değerlendirmeye almayacaktır. Bu protokol jeoloji ve jeofizik odalarıyla Çanakkale ilindeki belediyeler arasında imzalanan ilk işbirliği protokolü olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca belediye sınırlarımız içinde 1972 ve 1978 yıllarında yapılmış mevcut yerleşim amaçlı binaların  zemin etüt raporları da bugünün teknolojisiyle bu yıl içinde belediyemizce yeniden yaptırılacaktır” dedi.
 
 
 
 
Birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale’de yapıların sağlıklı ve depreme dayanıklı olması için harekete geçen belediye, Jeoloji ve Jeofizik Mühendisleri Odaları ile imzaladığı iş birliği protokolüyle bir ilke imza attı. Çanakkale Belediyesi’nde gerçekleşen işbirliği protokolü gereği oda onaysız zemin etüt raporlarını değerlendirmeye almayacak olan belediye, bağlı olduğu sınırlar içerisinde 1972 ve 1978 yıllarında yapılmış mevcut yerleşim amaçlı zemin etüt raporlarını da bugünün teknolojisiyle bu yıl içinde yeniden yaptıracak. Kentteki binalar için yapılacak olan zemin etüt raporlarının sonuçları ise Jeoloji ve Jeofizik odaları ile paylaşılacak.
 
Oda onaysız raporlar değerlendirmeye alınmayacak
Jeoloji ve Jeofizik Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcileri Selçuk Başaran ile Turgay Acartürk’ün katıldığı protokol imza töreninde konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, belediyenin sınırları içerisinde yapılan zemin etütleri ile ilgili odalar ile imzalanan iş birliği protokolü nedeniyle Çanakkale’de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.  İmzalanan protokol gereği belediye olarak, oda onaysız raporları değerlendirmeye almayacaklarını belirten Başkan Gökhan; “Çanakkale Belediye sınırları içerisinde yapılan zemin etüt çalışmaları hakkında işbirliği protokolü imzalıyoruz. Odalar tarafından yapılan tüm kontrollerde raporlardaki belgelerin tam olmasının yanı sıra raporların doğrulukları konusunda da değerlendirilerek belediyeye sunulması sağlanacaktır. Belediyemiz, oda onaysız raporları değerlendirmeye almayacaktır. Öncelikle raporların doğrulukları ve mesleki denetimi odalarca daha detaylı kontrol edilmiş olacaktır. Gerekli görüldüğünde raporların zemindeki uygulamalara ne şekilde yansıdığı ve yapılan inşaatlarda bu raporların sonuçlarının nasıl uygulanacağı da belediye ve oda işbirliği ile yerinde kontrol edilecektir” dedi.
 
“Zemin etüt raporları belediyemizce yeniden yaptırılacaktır”
İmzalanan protokol ile Çanakkale’de bir ilke imza attıklarını ifade eden Başkan Gökhan, ayrıca belediye sınırları içerisinde 1972 ve 1978 yıllarında yapılmış mevcut yerleşim amaçlı zemin etüt raporlarının da son teknolojiyle bu yıl içinde yeniden yaptırılacağını kaydetti. Gökhan; “Bu protokol jeoloji ve jeofizik odalarıyla Çanakkale ilindeki belediyeler arasında imzalanan ilk işbirliği protokolü olma özelliğini taşımaktadır. Kentimizde ortalama yılda 400-450 adet ruhsat müracaatı yapılmaktır. Bu ruhsat müracaatlarında zemin etüt raporu değerlendirilmeden ve projelerin bu raporlara uygunluğu kontrol edilmeden verilmemektedir. Ayrıca belediye sınırlarımız içinde 1972 ve 1978 yıllarında yapılmış mevcut yerleşim amaçlı zemin etüt raporları da bugünün teknolojisiyle bu yıl içinde belediyemizce yeniden yaptırılacaktır. Bu yapılacak etütlerin sonuçları da odalar ile paylaşılacaktır. Böylelikle hem oda hem de belediye zemin etüt raporlarının kontrolünü daha doğru ve kolay olarak yapılabilecektir” diye konuştu.
 
“Çanakkale kazanacak”
Protokolün önemine değinen Jeoloji ve Jeofizik Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcileri Selçuk Başaran ile Turgay Acartürk ise, protokolün birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale açısında önemli olduğunu ifade ederek; “Protokol çok önemli. Sayın başkanımız bu konuyu gündeme getirmekle Çanakkale’ye büyük bir iyilik yapmış oldu.  Yönetmeliklerle bu işleri elimizden geldiğince yapıyorduk. Protokol, belediye tarafından denetlenebilmemiz açısından iyi oldu. Çanakkale’de bu bir ilktir. Bu işin ilk temeli zemindir. Zemin ne kadar iyi olursa üst yapısı da o kadar iyi oluyor. Daha sağlıklı binalar yapılacak. Çanakkale için hayırlı olsun” dediler. Yapılan konuşmanın ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile oda temsilcileri, işbirliği protokolünü imzaladı.
 
“Daha önceki zemin etütlerinde sorun yok”
Daha sora Başkan Gökhan, konu ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun ‘Çanakkale’de geçmiş yıllarda yapılan inşaatların zemin etütlerinde sorun var mı?’ şeklinde sorusuna ise Başkan Gökhan şu yanıtı verdi: “Şu anda bir sorun olduğunu söylememiz söz konusu olamaz. Çünkü Çanakkale’de zaten zemin etütleri yapılıyor. Burada, jeoloji ve jeofizik mühendisleriyle inşaat sahipleri ve belediye arasında bir diyalog eksikliği vardı. Bu protokol ile diyalog eksikliği sona erdi. Çanakkale’de genel zeminin durumunu ortaya çıkaracağız. Çanakkale’de yapılacak inşaatların zemin konularıyla ile ilgili herhangi bir tartışma ortamı kalmayacak. Bu konuda ortaya atılan spekülatif sözler ortadan kalkacak. Etüt raporları somut, belgeli ve odalarından da onayından geçmiş olacak. Bir nevi vatandaşın da güvenini sağlamış olacağız.”
Paylaş