"Belediye başkanlığı CHP’nindir!"

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki konuşması sırasında söylediği "Kürt milliyetçiliğini bana `ilericilik` ve `bağımsızcılık` diye yutturamazsınız. Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz." sözleri birçok tartışmanın da ateşleyicisi olmuştu. Böylelikle, Güler’in sözlerinin ardından CHP içindeki ‘ulusalcılık’ tartışması küçük bir aranın ardından tekrar başladı. “Yenilenen CHP”, “Yeni CHP” ve “Değişim” gibi CHP’nin yeniden kimliklendirildiği bir süreçte İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in açıklamaları CHP içindeki eskimeyen ‘Ulusalcılık’ tartışmalarına neden oldu.

1062
İşte Çanakkale OLAY, böylesi bir sürecin ardından “CHP Milliyetçi bir parti mi?”, “CHP’nin Ulusalcılığa bakış açısı nedir?”, “Parti içindeki ulusalcılık tartışmaları 2014 seçimlerini ne derecede etkiler? Ya da etkiler mi? sorularına bağlı olarak kentteki CHP’nin önde gelen isimlerinin görüşlerini alıyor…
 
“Güler’in sözleri AKP ve BDP tarafından çarpıtıldı”
CHP’de il başkanlığı ve İl Genel Meclis üyeliği gibi görevlerde bulunan Avukat Erhan Tez, Güler’in sözlerini değerlendirdi. Güler’in başarılı bir bilim insanı olduğunu hatırlatan Tez, söylenen sözlerin AKP ve BDP tarafından çarpıtıldığını ifade etti. Tez, “CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler’in Türkiye Büyük Millet Meclisindeki konuşmasında söylediği sözler anlayabilmeyi bırakın, açıkça AKP ve BDP tarafından çarpıtılmıştır. Birgül Ayman bir profesördür ve sözlerinin nereye kadar gideceğini bilebilecek kadar kültürlü, eğitimli, bilgili ve deneyimli bir hocadır. 2013 Türkiye’sinde ‘Türküm!’ demeyi bile ırkçılıkla bağdaştırabilen bazı ‘demagoglar’, ‘sözde demokratlar’ Türkiye’yi ümmetçi bir zihniyetle yönetilmesi veya tarihte örneği olan Yugoslavya’nın yaşadığı gibi, bölünmüş, parçalanmış federatif devlet zihniyeti ile yönetmek istemesinden kaynaklanmaktadır. CHP devletimizi kuran Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı olan ‘Atatürkçü Milliyetçi’ ve bu milliyetçiliği ırkçılıktan ayıran ve sınırlandıran ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ kuralına inanır. Bu kural gereği; CHP yurtta tüm insanların çağdaş, mutlu ve huzurlu, kardeşçe ve birlikte yaşamasını öngörür” dedi.
 
“CHP’yi tartışıyoruz ama ya AKP ve BDP?”
Tez, açıklamasında “Sol bir parti olarak CHP’nin en çok eleştiri aldığı konulardan biri ulusalcılık ise; yukarıda tarifini ve sınırlarını çizdiğim Atatürk Milliyetçiliğinin, ulusalcılığından onur duyarız. Atatürk ne demişti: ‘... Bir gün iktidara sahip olanlar...’ demişti. CHP’yi ırkçılıkla suçlayan AKP Suriye’ye saldırıyor! Ya BDP? Kürdistan için kanlı terörle kucaklaşıyor” dedi.
 
“Güler’in açıklamaları CHP’yi başarılı kılabilir”
“Türkiye’ de siyasi konjonktür hızla değişiyor. Yerel seçimlere bir yıldan fazla bir zaman var” diyen Tez, 2014 seçimlerine de dikkat çekti. Tez, “Anavatan Partisi nerede, silindi gitti! Tarihsel geçmişi olmayan siyasi partiler, geçici bir süre için parlar ve söner. AKP yokuştan aşağıya inmeye başladı. Sağda bölünmelerin olacağına inanıyorum. Yerel seçimlerin kaderini Belediye Başkan adayları belirler. Onun için Sayın Ayman’ın açıklamaları belki de CHP’yi yerel seçimlerde başarılı da kılabilir. Onun için siyasetin sert bir şekilde dalgalandığı ülkemizde gerçekleri göreceğiz. Ancak Çanakkale için yerel seçimlerin sonucunu söyleyebilirim. Belediye Başkanlığını CHP alır” şeklinde konuştu.
 
“CHP biat ve ümmet partisi değildir”
“CHP Sosyal demokrat bir partidir” diyerek konuşmasına devam eden Tez, CHP’nin biat kültürünü içinde barındırmayan, ümmetçi değil demokratik bir işleyişe sahip olduğunu ifade etti. Tez, “Tabii ki Cumhuriyet Halk partisinde görüş farkları olağandır. Bu görüş ayrılıkları olmazsa partiler parti olamaz. Esas olan partinin program ve tüzüğünün hayata geçirilmesidir. CHP değişime ve yenileşmeye inanan bir siyasi partidir. Bu nedenle her değişimi ve yeniliği görüşür, tartışır, gerektiğinde parti meclisini, Merkez Yönetim Kurulunu ve hatta Genel Başkanını eleştiri yağmuruna tutabilir. Bu CHP’ de kavga değil, bu CHP içindeki parti içi demokrasinin işlemesindendir. CHP’ de tekseslilik yoktur, çokseslilik vardır. Kapı kulluğu yoktur. CHP biat partisi, ümmet partisi değildir. AKP gibi genel başkanın iki dudağının arasından çıkan söz kanun değildir. Bu tür partilerde genel başkan gitti mi her şey biter. ANAP örneğindeki gibi, Özal gitti, ANAP bitti” dedi.
 
“Kararsız oylar seçimi etkileyecek”
Cumhuriyet Halk Partisi’nin çok partili sistemde erdemli bir parti olduğunu dile getiren Tez, seçim sürecinde kararsızların oylarının siyasi konjonktürü etkileyecek kadar önemli olduğunu ifade etti. Tez, sözlerini şöyle tamamladı; “CHP Cumhuriyeti kuran köklü bir parti olarak iktidarda iken ülkemizi demokrasiye taşıyan, sonra da iktidarı Demokrat Parti’ye teslim eden erdemli bir partidir. Yerel seçimlerde başarı grafiğini yükselteceğine inanıyorum. Yerel seçimlerden sonra Cumhurbaşkanlığı seçimleri gelecek. Bu seçim ülkenin dönüşümünü sağlayan bir seçim olacak. CHP’si, MHP’si, BDP’si gibi siyasi partiler yükselişe geçerken AKP inişe geçerek, iktidarı kaybedebilir. Ülkemizde şuan %40’lara varan kararsız oy yoğunluğunu ve gelecekteki süreçte konjonktürün genel seçimleri büyük ölçüde etkileyeceği kanaatindeyim.”
 
Haber: Seçkin Sağlam
Paylaş