havadurum

Belediye aldı, gençler sahip çıktı

Çanakkale Belediyesi`nin 15 Ocak tarihinde Çanakkale halkına armağan ettiği eski Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası`na ait deniz kenarındaki alana kent gençliği sahip çıktı. Belediye Başkanı ülgür Gökhan gençlere teşekkür ederken, “Burası Çanakkale halkının hakkıdır, malıdır. Biz de birileri gibi bu alanı yandaşa peşkeş çekmeyeceğiz” dedi.

1347
 
Çanakkale Belediyesi başta olmak üzere bir çok sivil toplum kuruluşu ve gençlik örgütlenmesinin desteklediği Fabrikale projesi kapsamında kentte iki gün boyunca çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinliklerin açılışı ise eski Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası`nda gerçekleştirildi. Çanakkale Belediyesi tarafından “Bu alan Çanakkale Halkına aittir” diyerek kent halkına armağan ettiği alana sahip çcıkan gençler, alandaki duvarlara grafiti çalışması yaparak renklendirdiler. Grafiti çalışmalarına ortak olan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, burada yaptığı konuşmasında alanın Çanakkale halkına gelmesi sürecini anlattı. “Biliyorsunuz bu alan yaklaşık 12 bin metrekarelik bir alan, burası eski Tekel Şarap Fabrikası`nın alanı” diyen Gökhan, “Çanakkale`nin Truva Kanyağı adı altında bir kanyağı vardı ve çok meşhur bir kanyaktı. Dünyaca tanınan bir kanyaktı. Ama maalesef bu üretimi devlet bıraktı ve özelleştirme yapıldı. Sonra burayı alan firma bir müddet çalıştırdı. Buranın yöre köylüsüne de ekonomik bir katkısı vardı. Burası kıra bir süre sonra alan firma tarafından kapatıldı. Üretim bitti, istihdam bitti, herşey bitti. Sonra ne oldu? Özelleştirmeden doğan hatalar sonucu burası atıl bir hale geldi” ifadelerini kullandı.
 
 
“Aslında tamamını almamız lazımdı”
“Türkiye`de özelleştirme olmadığını hep söylüyorum” diyen Başkan Gökhan, “Türkiye`de yapılan kamu mallarının çıkar gruplarına peşkeş çekilmesidir. Bunun Türkçesi budur. Neden? Çünkü toprak mülkiyeti ile beraber verdiklerdi için buraları işletmiyorlar, belediyenin kapasına dayanıp buradan rant sağlamaya çalışıyorlar. Bu noktada kapımıza geldiklerinde burada olan üretim ve istihdamın kalmadığını söyledik. Onlar da buraya çarşı yapacaklarını söylediler. `Tamam` dedik, neticede bir istihdam söz konusu ama bazı şartlarımız vardı. Burada çalışan işçilerin çocuklarının istihdam edilmesi noktasında, hatta buraya üzüm veren köylülerin çocuklarının istihdam edilmesi gibi konularda şartlarımızı koyduk. Bu şartlarda halen geçerlidir. Sonuç itibariyle `buradaki 12 bin küsur metre karelik alanı da Çanakkale halkına hibe edeceksiniz` dedik. Biraz ağır değil mi? Az bile, aslında tamamını almamız lazımdı. Sen para vermiş olabilirsin, ben sana verdiğin parayı vereyim çek git. `Tamam` dediler ve ruhsat alma aşamasında buranın hibesini aldık, şuanda sizler elinizi kolunuzu sallaya sallaya buraya girebiliyorsunuz”şeklinde konuştu.
 
 
“Yandaşa peşkeş çekmeyeceğiz”
“Burası sizin malınız” diyen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Biz yandaşlarımıza peşkeş çekmedik, hiçbir kamu malını bu şekilde değerlendirmedik. Şimdi ne olacak? Burada iki tane bina var, bir de bacamız var. Bunlar endüstriyel kültürel miras olarak muhafaza edilecek. Bu binaların içinde de kültürel etkinlikler için düzenlemeler yapılacak. Sinema, tiyatro ve sergi salonları oluşturulacak. Endüstriyel miras olamayan binaları da yıkıp, halka açarak sosyal yaşam alanı haline getireceğiz. Burası yandaşlara peşkeş çekilmeyecek, yine 50 kuruşa çay içilecek. Biz özgürlükleri kısıtlayanların yanında olamayız. Biz ufacık kuştan bile korkanların yanında olamayız” dedi. Başkan Gökhan, alana sahip çıkarak sosyal bir etkinlik düzenleyen gençlere de teşekkür etti.
 
Paylaş