"Beldemizi dünyaya tanıtacağız"

812

 Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, bu yıl  ‘Umut’ teması ile Türkiye’den ve dünyadan onlarca yazar, sanatçı, belediye başkanı, bilim insanının katılacağı Uluslararası Kongre ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Kongre programının netleştiğini ifade eden Mutan, Kongre açılışının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile yapılacağını söyledi. Daha önce yapılan ve yapımı devam eden çalışmaların Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile temel atma ve açılış törenlerinin yapılacağını dile getiren Mutan, dünyadan birçok akademisyeninde Çanakkale’de umudu arayacağını söyledi. Bu yıl ikincisi düzenlenecek sempozyumun çok daha geniş kapsamlı yapılacağını belirten Mutan;  “Geçen yıl ÇOMÜ’nün AR-GE’sindeki bir yapılanma ile ortaklaşarak “Güzeli” aradık. Bilimde, sanatta, kültürde aradık. Bu arayış,  ‘Bilim, Kültür ve Sanatta Güzeli Aradık’ şeklinde yabancı baskısı ile birlikte arşiv kitabına dönüştü. Geçen yıl sempozyumumuzu beldemizin tanıtımı noktasında, Orta Avrupa’dan Türkiye Cumhuriyetlerine kadar akademisyenlerin, bilim insanlarının, sanatçıların, kültür insanlarının olduğu bir toplantı ile bitirmiştik. Beldemizin tanıtımı noktasında olumlu bir adımdı.  Bize ve katılımcılara keyif verince ikinci yıl da yapalım dedik. Geçen yıl onur konuğumuz CHP’nin Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Onur Bilge Kula hocamızdı. Hatta kendisi, ‘çok keyifli oldu. ‘Bunu devam ettirebilir miyiz?’ Dedi. Daha sonra temasının ‘Umut’ olduğu 2’inci Uluslararası Kongremizin 19-21 Nisan tarihleri arasında gerçekleşmesi üzerine karar aldık. Bu Kongremizi de yine Bilim Başkanı Prof. Dr. Onur Bilge Kula’nın çizdiği bir eksen ile düzenliyoruz” dedi.

  
“Açılış, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile yapılacak”
Üç gün sürecek Kongre’nin açılışının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yapılacağını söyleyen Mutan; “Umut konulu Kongremiz 3 gün sürecek. 19 Nisan Perşembe günü saat 9.30-10 gibi düzenlenecek açılış süreci ile başlayacak. İlk oturum yapılacak ve ‘Yerel Yönetimlerde Umudu’ arayacağız. Genel Başkanımız uygun görürse ufak bir yürüyüş turu yapacağız. Öğleden sonra saat 14.00 gibi temel atma ve açılış törenlerimiz olacak. Şu ana kadar açılışını ve temel atma törenlerini yapmadığımız parklar ve binalar var. Hepsinin toplu olarak temel atma ve açılış törenlerini yapacağız. Şehidimiz Kıvanç Kaşıkçı adını vermiş olduğumuz kapalı pazar yerimizin üst katında bir tören düşünüyoruz.  Genel Başkanımız ağırlayacağız ve kendileri gidecekler. Biz Kongremize devam edeceğiz” dedi.

“Çanakkale’mizi ve beldemizi tanıtacağız” 
Program konukları ile ilgili bilgilendirmede bulunan Mutan; “Tunç Soyer SODEP’’in kurucu başkanı ve Seferihisar Belediye Başkanı. Türkiye’nin ilk yavaş kentinin belediye başkanı. Ataol Behramoğlu gelecek. Kendisi üç gün kadar kalacak. Yalçın Bayer, Arif Keskiner, Enver Aysever.. .gibi birçok isim var. Zülfü Livaneli gelecek. Şarkı söylemeye değil, düşünce boyutu olarak konuşmacı olarak geliyor. Üç gün böyle olacak. Aynı zamanda 120’ye yakın başvurunun olduğu bir Kongre. İngiltere’den bir fakülte dekanımız gelecek. Kendisi Türk. Kültür, bilim ve sanat insanlarımız ile birlikte olacağız. Çanakkale’mizi tanıtacağız, beldemizi tanıtacağız. Bu konu ile ilgili en son geçen hafta Cuma günü program netleşti” dedi.
 
“Troia ile alakalı bir süreci götüreceğiz”
Basın toplantısında ayrıca, 10 Günlük bir Seramik Çalıştayı’nın düzenleneceğini belirten Mutan, Çalıştay sonunda eserlerin Kepez’de kalarak sergileneceğini dile getirerek; “8 sanatçı ile 10 günlük bir Çalıştay olacak. Bunlardan 3 tanesi ÇOMÜ’de yapılacak. Kepez Mitolojik önemi ile alakalı bir hikayenin yerleşimi.  Böyle bir Seramik Çalıştayı yapılacak. Sanatçılar burada seramik yapacaklar ve onları buraya, bu topraklara bırakacaklar. Elimizden geldiğince sergileyeceğiz.  Uluslararası bir organizasyona imza atacağız. Sonuç itibari ile Çanakkale’mizin tanıtımı, Çanakkale’deki değerlerin tanıtımı olacak. Bu yıl biliyorsunuz aynı zamanda Troia Yılı. Biz de Kepez olarak Troia’nın tanıtımına katkı sunmaya çalışacağız” dedi.        (Eren Aşnaz)
Paylaş