Bebekleri pişikten koruyan 5 önlem

Yaz aylarında havaların iyice ısınması ile birlikte bebeklerde pişik ve isilik sorunlarında artış gözlemlenebiliyor. Konuyla ilgili Uz. Dr. Nazlı Ahmadova, pişik ve isilik ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi verdi.

316
Bebeklerin bez bölgesinde pembe ya da hafif kırmızı döküntülerle kendini gösteren pişik, cildin havasız veya ıslak kalması nedeniyle ortaya çıkıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Nazlı Ahmadova, pişik ve isilik ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler konulara dair, "Bebeğinizin bez bölgesindeki kızarıklığa dikkat" dedi. Ahmadova, sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Pişik, derinin sağlıklı ve esnek yapısının bozulup iltihaplanmasıyla ortaya çıkan döküntü ve kızarıklık anlamına gelmektedir. Bebeklerde idrar kaçırma ile ilgili olabilmektedir. Bebeğin bez bölgesinde kızarıklık veya daha ağır bulgularda açık yaralar ortaya çıkabilmektedir. Hafif pişik sorunlarında döküntüler 3-4 günde kendiliğinde düzelirken, sorun daha uzun sürerse tedavi edilmesi gerekmektedir."

5 önlem
Uz. Dr. Ahmadova'dan öneriler ise şu şekilde; "Havalandırma; Petrolatum, çinko oksit veya lanolin içerikli bariyer krem kullanımı; Su ve pamuk veya tek kullanımlık su emdirilmiş mendil ile bez bölgesinin temizlenmesi; Kullanılan bezin özelliğine ve bez değişim sıklığına dikkat edilmesi; Ailelerin bez dermatiti oluşumunun önlenmesi ve tedavisi konusunda bilgi edinmesi; bez bölgesinin açık bırakılarak kuruması pişiği geçirebilir. Bebeğin pişik bölgesinin düzelmesi için ıslak beşlerin eskisinden sık değiştirilmesi gerekmektedir. Bez değiştirildiği sırada bebeğin altını temizlemek için sadece ılık su kullanılması önerilmektedir. Deriyi fazla tahriş etmemek için ıslak veya kuru mendil kullanılmamalıdır. Bez değişimi sırasında temizleme veya yıkamanın ardından bölge açık bırakılarak kendi kendine kuruması sağlanmalıdır. Kuruduktan sonra deriye, kalın bir tabaka oluşturacak şekilde koruyucu kremler kullanılabilir."
(Damla Şener Okdaş)
Paylaş