havadurum

Bayramiç zeytinyağı da tescillendi

465
Çanakkale üretimde adından sıklıkla söz ettirmeye devam ediyor. Çanakkale`nin Coğrafi işaret Tescili alan yeni ürünü Bayramiç`in zeytinyağı oldu. Bayramiç Ziraat Odası`nın girişimleri, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nın destekleriyle 05 Mayıs 2021 günü Türk Patent Enstitüsü`nün 2022/124 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yayınlanarak 05.05.2022 tarihinde tescil edildi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, "İlimiz coğrafyasında üretilen birçok tarım ürünü, katma değeri yüksek ürün olma potansiyeli barındırmaktadır. Çanakkale`de üretilen zeytinyağımız da ulusal ve uluslararası alanlarda markalaşmaya en uygun tarım ürünleri arasında yer alıyor. Bayramiç Ziraat Odamızın girişimleri ve Odamızın destekleriyle İlimizin 8. Coğrafi İşaretli Ürünü olan Bayramiç Zeytinyağı bugün itibariyle tescil edildi. Bizlere düşen bundan sonra Çanakkale`de üretilen zeytinyağının uluslararası bir marka olması için çalışmalar yaparak girişimlerde bulunmaktır. Bayramiç Zeytinyağı tescil çalışmalarında başta Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Pehlivan, "Geçmişi Cumhuriyet tarihine dayanıyor"
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan; konuya ilişkin yaptığı açıklamada; "Bayramiç Zeytinyağı Coğrafi İşaret Tescili İlçemize hayırlı olsun. Çanakkalemizin 9`uncu Bayramiç`imizin 4`üncü Coğrafi İşaretli ürünü üreticilerimize ilçemize bereketli kazançlar getirir inşallah. Rabbim çalışmalarımızın karşılığını almayı bizlere nasip etti. Bazı kişi ve kurumlar itiraz etse de Bayramiç Zeytinyağı tanınabilir değil dese de Bayramiç Zeytinyağı tanına bilirliğini bu tescille ispatladı. Geçmişi Cumhuriyet tarihine dayanan bir coğrafi işaretli bir zeytinyağıdır" ifadelerine yer verdi
Üzen, "Ülkemize hayırlı olsun"
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Üzen, "İlimiz tarımsal ürünlerini haksız rekabetten korumak ve özgünlüğünü tescilleyerek tarımsal ürünlerimize ayırt edici nitelikler kazandırmak adına Bayramiç Ziraat Odası Başkanlığımızca başvurusu yapılan Bayramiç Zeytinyağının bugün coğrafi işaret tescili alındığını memnuniyetle öğrendik. Kültür mirasımıza sahip çıkan Bayramiç Ziraat Odası Başkanımız Sayın İsmail Pehlivan`ı ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bayramiç`imize, Çanakkalemize, ülkemize hayırlı olsun" sözlerine yer verdi.
"Çanakkale lokomotif şehirlerinden biridir"
Üzen tarım ve hayvancılıkta Çanakkale`nin önemine değinerek, "Çanakkalemiz; 115 farklı ürünün üretildiği, bu ürünlerden 47 tanesinin de üretim miktarı bakımından ülke üretiminde ilk on sırada yer aldığı, Türkiye Tarım ve Hayvancılığının lokomotif şehirlerinden biridir. Çanakkalemizde, markalaşma niteliğine sahip pek çok değerimiz bulunuyor. Bayramiç Zeytinyağımızın tescillenmesi ile ilimizde coğrafi İşaretli ürünlerimizin sayısı 9`a yükselmiştir" ifadelerine yer verdi.
"Destek olmaya devam edeceğiz"
Coğrafi işaret tescillerinin önemine değinen Başkan Üzen, "Coğrafi işaret tescili sayesinde hem üreticilerimiz kazanacak hem de tüketicilerimiz doğru ürünle buluşacaktır. Bu yüzden ilimizde yürütülmekte olan coğrafi işaret tescil alma çalışmalarını çok önemsiyoruz. Bu bağlamda bölgemizle özdeşleşen ürünlerin coğrafi işaretli ürünler listesine girmesi, pazarın genişlemesi, güçlendirilmesi ve istihdamın artırılması için Çanakkale Ticaret Borsası olarak her zaman, destek olmaya devam edeceğiz" dedi.
(Nevin Yüksel) 
Paylaş