Bayramdere Barajı da tehdit altında!
Tümad Madencilik de bir süre önce bölgede faaliyete geçmiş, siyanürlü altın ve gümüş çıkaran şirketlere kamuoyu büyük tepki göstermişti. Bölgenin meyve ambarı deposu olan ve kiraz, şeftali, elma, armut v.s gibi tüm meyvelerin yetiştiği ve Bayramdere Barajı’ndan beslenen bu alan bölgenin 2. altın işletmesinin faaliyete geçmesi ve baraja çok yakınlığı ile tarımsal alanlarımız büyük tehlike altına girecek.
Lapseki ve Çardak bölgesinin içme ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılamak amacıyla yapımı gerçekleştirilen Bayramdere Barajı ve bölge için adeta tehlike çanları çalarken, bölge halkı 2. bir altın madeni işletmesinin açılması ve ayrıca baraja olan yakınlığının içme sularını ve tarımsal arazilerini tehdit ettiğini belirtiyorlar.
Kirazı ve şeftalisiyle ünlü olan bu bölgede 2. bir açık alan siyanürlü altın işletme ocağının açılmasının bölge tarımının ölüm fermanı olacağını belirten yöre halkı tarımsal sulama alanlarına sahip çıkacaklarını belirterek “Devlet bu işe el koymalı. Adım başı siyanürlü altın madeni işletmeciliğine son verilmeli” dediler.
ESAN’ın siyanürle altın madeni işletmek istediği sahanın içerisinde bulunan Çanakkale, Lapseki ve Çardak ilçeleri için hayati öneme sahip Bayramdere Barajı’nın da yer aldığı alanda açılması planlanan yeni maden işletmesinin yer altı ve ana su damarlarına neşter vurarak, zaten su sıkıntısı çeken Şahin ve Kocabaşlar köylerinin susuzluğa mahkum edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Bölgenin deprem fay hattında bulunuyor olması ise diğer bir tehlike olarak dikkat çekerken, bölgede olası bir depremde veya fay hattındaki en ufak bir çatlakta siyanürün suya veya doğaya karışması durumunda bölgedeki yaşam için felaket çanlarının çalması anlamına geliyor.
(Eren Aşnaz)