havadurum

Bayramda sofranızda ekşi mayalı ekmeğe yer açın

462
Bayram sofraları denildiğinde akıllara bol çeşit, lezzet dolu yemekler, tatlılar gelse de aslında böyle sofralar sağlığın, özellikle de sindirim sistemi için sorunlara neden olabiliyor. Beyaz undan yapılan pide ve ekmeklerin yerine ekşi mayalı ekmeği öneren Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, ekşi mayanın sayısız faydasına dikkat çekiyor.
 
Bayram süresince ve sonrasında yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun olacak şekilde günde üç ana öğün tüketmek, özellikle kahvaltı öğününü atlamamak gerektiğini belirten Prof. Dr. Yücecan, Akdeniz tipi beslenmeyi öneriyor. Prof. Dr. Yücecan, Akdeniz tipi beslenmeye dair; "Her gün en az 5 porsiyon çeşitli renklerde sebze ve meyve tüketilmeli. 1-2 porsiyon tam tahıl yenilmesi, ekmeklerde tam tahıllı ekmek ve/veya ekşi mayalı ekmeğin tercih edilmesi de önem taşıyor. Sofrada tercihen az yağlı olmak üzere her gün 2 porsiyon süt ve ürünlerine, ayrıca 1-2 porsiyon sert kabuklu yemişlere yer açılmalı. Haftada 4 porsiyon yumurta, en az 2 porsiyon kuru baklagiller ve en az 2 porsiyon balık ve deniz ürünleri ile 2 porsiyon beyaz et (tavuk, hindi) yenmesi, kırmızı etlerin haftada en fazla 2 porsiyon, işlenmiş etlerin ise en fazla 1 porsiyon tüketilmesi öneriliyor. Tuz yerine daha fazla baharat, soğan ve sarımsak kullanılıyor. Akdeniz tipi beslenmede mevsime uygun ürün tüketmek, yerel ve doğa dostu ürünleri tercih etmek de son derece önemli." şeklinde konuştu.
 
Ekşi mayalı ekmek tüketmek neden önemli?
Bayramı sağlıkla geçirmenin yolu temelde sağlıklı beslenmeden geçiyor. Sofrada beyaz ekmek yerine ekşi mayalı ekmeğe yer vermeyi öneren Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, ekşi mayalı ekmeğin faydalarına dikkat çekiyor. Raf ömrü beyaz ekmeğe göre daha uzun olan ekşi mayalı ekmeğin verdiği tokluk hissi ve sindirilebilirliğinin daha yüksek olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yücecan; "Ekşi maya fermantasyonu polifenoller, biyoaktif peptidler, biyojenik aminler gibi biyoaktif besin bileşenlerinin oluşumunu sağlar. Bu bileşenlerin ve kalsiyum, çinko, bakır, demir, magnezyum, manganez gibi mikrobesin öğelerinin biyoyararlılıkları (vücut tarafından kullanım oranları) ve biyoerişebilirlikleri artar. Ayrıca ekşi maya fermantasyonunda mikrobiyal metabolizma sonucu oluşan bileşenler; yüksek kolesterolü düşürücü, kardiyopati, otoimmün hastalıklar, inflamatuar bağırsak hastalıkları (IBS), kolit, diyabet gibi bazı hastalık risklerini azaltıcı potansiyel bir etki gösterebilir." dedi.
(Dilan Kaynak) 
Paylaş