BAÜ ve ÇOMÜ işbirliği...

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sosyoloji Bölümlerinde görev yapan öğretim üyeleri Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “TR22 Güney Marmara Bölgesi Sosyal Yapı Araştırması” adlı proje kapsamında işbirliği yapmak üzere protokol imzaladı.

417
Balıkesir ve Çanakkale illerinin sosyal, ekonomik ve kültürel yapısını sorun ve potansiyeller bağlamında kapsamlı bir şekilde mercek altına almak, konuya ilişkin daha detaylı projelere bilimsel altyapı oluşturmak amacıyla hazırlanan projenin yürütücülüğü Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Kadir Canatan tarafından yapılırken; araştırmanın Çanakkale ayağında ÇOMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Şeref Uluocak, Yrd. Doç.Dr. Ünal Bilir ve Yrd.Doç.Dr. Gökhan Gökulu paydaş statüsünde araştırmacı olarak görev alacak.
 
Araştırma kapsamında Güney Marmara Bölgesi’nin mevcut nüfusu cinsiyet, yaş, engelliler, dezavantajlı gruplar, doğurganlık, ölüm hızları, intihar gibi parametreler üzerinden incelenirken; bölgedeki sağlık, sosyal hizmetler, spor, işgücü piyasası, tüketim, yoksulluk, gelir dağılımı ile konut ve suç durumu da detaylı olarak mercek altına alınacak. Bölge insanının geçim kaynakları, gelir ve harcama düzeyleri, yoksulluk durumu ve ekonomik yapının sektörel dağılımı gibi başlıklar da proje kapsamında ele alınan konular arasında yer alırken; araştırmadan elde edilen bulguların bölgenin sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik sorunlarının tespiti ile potansiyellerin analizi bağlamında kullanılacağı ve 2014-2018 döneminde beklenen olası gelişmelere ışık tutacağı belirtildi.
 
İmzalanan işbirliği protokolüne ilişkin bir açıklama yapan ÇOMÜ Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şeref Uluocak; “Proje, nüfus yoğunluğunun daha fazla olması nedeniyle Balıkesir Üniversitesi tarafından geliştirildi ve paydaş olarak bizden araştırmanın Çanakkale ayağında destek istendi. Biz de bulgularıyla bölgedeki toplumsal sorun ve potansiyallerin daha iyi araştırılmasına olanak sağlayacak bu sosyal yapı araştırmasına üç öğretim üyemizle destek veriyoruz” dedi. Bölüm olarak saha çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade eden Uluocak; “Bölümümüzde geçtiğimiz yıl farklı arkadaşlar tarafından kadına şiddet, yeni anayasadan beklentiler, engelliler, kent ve üniversite öğrencilerinin karşılıklı algısı, halkın kent sorunlarına bakışı gibi konularda yüz yüze görüşme tekniği ile saha araştırmaları yapıldı ve öğrencilerimiz bu araştırmalara aktif şekilde katıldı” diye konuştu.
 
Balıkesir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyeleri ile gerçekleştirilen söz konusu araştırmanın bölgedeki bilimsel işbirliğine de katkı yapacağını ifade eden Yrd. Doç.Dr. Ünal Bilir ise “Bölgenin sorun ve potansiyellerini etraflıca tartışabilmek için paydaş ve perspektif zenginliğine sahip, interdisipliner nitelikli projelere ihtiyaç var. Bu bağlamda bölge üniversitelerinde görevli bilim insanları arasındaki işbirliğinin yaygınlaştırılması gerekli” şeklinde konuştu.
 
Güney Marmara Bölgesi Sosyal Yapı Araştırması’na ÇOMÜ Sosyoloji Bölümünden katkı sağlayacak bir başka öğretim üyesi olan Yrd.Doç.Dr. Gökhan Gökulu ise “Çanakkale sosyal bilimler alanında yapılacak özgün araştırmalar için potansiyel zenginliğine sahip bir bölge. Ancak çoğu konuyu tek bir akademisyenin araştırması oldukça zor. Bu tür konuları Güney Marmara Bölgesi Sosyal Yapı Araştırması’nda olduğu geniş katılımlı ekiplerle yürütmek bizi hızlı ve doğru sonuçlara götürecektir” şeklinde konuştu.
Paylaş