havadurum

Bataklık tehlike saçıyor

860

Kepez`de Cumhuriyet Mahallesi Abide Sokak`ta bulunan boş arazi çöp ve lağım kuyularıyla dolu. Mahalle sakinleri günlerdir topraktan lağım çıkmasından şikayetçi. Kimi mahalle sakinin arabasının aksanı fareler tarafından kemirilirken kimi mahalle sakinlerinin banyo ve mutfakta bulunan musluklarından da çıyan gibi zararlı böcekler çıkıyor. Sinek ve kokudan durulmayan sitelerde yaşayan vatandaşlar, isyan noktasına geldi. İlaçlamaların yok etmediği sinekler nedeniyle, her markete gittiklerinde böcek ilacı aldıklarını dile getiren Müfide Kaplan, "Herkes lodosta bu çöp kokusunu hissediyor. Mesire yerlerinde piknik yapanların pislikleri buraya dökülüyor. Lağımın üstünde tamamen sinek dolu. Çocuklar erik ve kayısı toplamaya gidiyorlar. İçine düşseler, çıkmaları mümkün değil" dedi. Ada Kent Kepez Konutları Site Yönetimi Başkanı Zafer Arslan ise site sakinlerinin sürekli mesaj attıklarını dile getirerek, "Siteye 5 dakikadan az bir mesafede, hanelere bu kadar yakın, tarlalara bu kadar yakın bir yerde; çöp ve lağımı kimse kabul etmez. Siteyi düzenli ilaçlamamıza rağmen böcek ve farelerden kurtulamıyoruz" diye tepki gösterdi.

"Piknik alanınki pislikleri getiriyorlar"
Cumhuriyet Mahallesi Ada Kent Kepez Konutları`nda yaşayan Müfide Kaplan, 2 yılı aşkın süredir çöp atılan alanda lağımın patlaması sonucu kokunun ve zararlı haşerelerin arttığını vurguladı. Kaplan süreci, "Bataklığı kurutmadıkları sürece, çözüm yok. Şuan ki çöp alanı, 2 sene önce çevriliydi ve sadece kağıt ve çöp toplanıyordu. Geçen sene tamamen çöp toplanmaya başlandı. Kepez Belediyesi`ne ait aracın şoförüyle görüştüm, `Abla bana buraya dök dediler` dedi. Arabayı takip ettim. Mesire yerlerinde piknik yapanların pislikleri buraya dökülüyor. Koltuk atılacak mesela, buraya atılıyor. Meyve sebze kasaları ve sebzelerin atıkları da buraya atılmaya başlandı" dedi.
"Çocuklar lağıma düşse, çıkamazlar"
Yıllardır süren çöp sorununa lağımında eklendiğini dile getiren Kaplan, "Bisikletimle gezerken inanılmaz bir koku hissettim. Kokunun geldiği tarafa yöneldim. Çöplerden geldiğini düşündüm. Yaklaştıkça ağır bir lağım kokusu aldım. Lağımın üstünde tamamen sinek vardı. Çöplerde atıldığı için, lağım pet şişelerle kaplıydı. Lağımın dibi gözükmüyor. Çocuklar erik ve kayısı toplamaya gidiyorlar. İçine düşseler, çıkmaları mümkün değil. Lağım dışında iki tane de kuyu var. Bir tanesinin üzeri betonla kapatılmış ama diğerinin üstü açık. Belediyenin kanalizasyon işleri müdürlüğünden birileri, o kuyuyu çekmek için geldi. Ama topraktaki lağımı çekmedi" dedi.
"Kablolar, fareler tarafından kemirilmiş"
Lağım bataklığı olan alanın çevresinde tarlası olan çiftçilerin de sinek ve haşerelerden şikayetçi olduğunu belirten mahalle sakini Kaplan, "Topraktan çıkan lağımın yan tarafı tarla. Oradan çıkan mahsul pazarda satılıyor. İnsan gübresi oluyor. Hayvan gübresi kullanılmıyor, insan gübresi kullanılıyor. Bir komşum, arabasını muayeneye götürdüğünde hasarlı olduğu ortaya çıktı. Kablo aksanı fareler tarafından kemirilmiş" sözlerine yer verdi.
"Lağımında üstünü göstermelik kapatmışlar"
Kaplan, lağımı fark ettikten sonra kurumlara başvurduğunu dile getirerek, "İlk olarak Kepez Belediyesi`ne başvurdum. Yazı İşleri ve Temizlik İşleri müdürü, `Salı günü alacağız` dediler. iki Salı geçti bir cevap alamadık. Geçtiğimiz Cuma günü, yoğun olduklarını, kayısı ve halk kafe işleriyle ilgilendiklerini söylediler. Başka yere çöpleri götüreceklerini söylediler. Bu görüşmenin ardından TÜRÇEV`e, CİMER`e, Çanakkale Valiliğine başvurdum. Cumartesi günü sabah çöpler hala vardı. Belediye gelip almış olmalı. Lağımında üstünü göstermelik kapatmışlar. Ama yine çöp getirecekler. Lağım hala orada. Açık lağım kuyusu hala orada duruyor. Tehlike devam ediyor" dedi.
"Çocuklarımıza, temiz bir çevre ve kent bırakabilecek miyiz?"
Kalabalık bir mahallede oturduklarını ifade eden Kaplan, "Ada Kent Sitesi 100 hane, Trion Efes 75 hane, Parfinsos Sitesi 150 hane, Panorama Konutları 100-150 hane. Sahil Güvenlik Lojmanları burada. Herkes lodosta bu çöp kokusunu hissediyor. Çocuklarımıza ne bırakacağız? Biz temiz çevreyi gördük. Çocuklarımıza, temiz bir çevre ve kent bırakabilecek miyiz" diye sordu.
Arslan, "Çöpün kokusu 2-3 kat artmaya başladı"
Ada Kent Kepez Konutları Site Yönetimi Başkanı Zafer Arslan, site sakinlerinin sürekli mesaj attığını ifade ederek, "Kutu ve kartonla başlayan olay, evsel çöpe evirildi. Çöpün kokusu 2-3 kat artmaya başladı. Lağımla birlikte daha çok hissedildi. Özellikle lodos olduğu zaman, sitemizde otururken lağım kokusundan başka bir şey alamıyoruz. Site yönetimi olarak profesyonel ilaçlama şirketi ile anlaştık. Site sakinlerinin parasıyla yaptığımız ilaçlama yeterli oluyordu. Ama artık bu lağım ve pislikle beraber, ilaçlamayı aylık da yapsak kakalak, çıyan çıkmaya başladı. Site sakinleri, mesaj atıyor. Evin musluğundan çıyan geliyor" dedi. 
"Çözüm bulunması gerekiyor"
"Arıtma Tesisi kapasitesi arttırılmadan önce, lağım ve atık suları fazla geldiği için, yanından geçen dereye basılıyordu. Bunu belediye yetkilileri de söylüyordu. Kapasite arttırılmış. Ama bize yakın olan, çöp alanındaki iki kuyuda; bir tıkanıklık, bir problem var. Sürekli müdahale yapılıyor, müdahale çözüm olmuyor" ifadelerine yer veren Arslan, çocuklar için endişelendiklerini dile getirerek, "Çocuklarımızın, insanlarımızın daha rahat yaşayabilmesi için çözüm bulunması gerekiyor. Kepez git gide büyüyor. Daha iyi çözüm bulmaları gerekiyor. İnsanlar burayı, sevdikleri ve lüks olduğu için tercih ediyor. Pandemiyi zaten yeni atlattık. Virüsün daha farklı bakterilerin, insanlara zarar vermesi çok daha muhtemel" ifadelerine yer verdi.
"Trilyonluk daireler lağıma bakıyor"
Site Yönetim Başkanı Arslan, "Trilyonluk daireler lağıma bakıyor. Buraya insanlar lüks olduğu için geliyor. Bu kadar para, bu kadar vergi verip, bu kokuya maruz kalıyoruz. Yeni gelecek haneler için alt yapı sistemi iyice elden geçirilmeli. Katı atık, su vergisi ödüyoruz. Belediyeye vergi ödüyoruz. İstanbul`da olmayan vergiler ödüyoruz" diye tepkisini dile getirdi.
"Pislik karıştığı için temiz su kuyusunu iptal ettik"
Arslan son olarak şu sözlere yer verdi, "Siteye 5 dakikadan az bir mesafede, hanelere bu kadar yakın, tarlalara bu kadar yakın bir yerde çöp ve lağımı kimse kabul etmez. Arıtma tesisinin çalışmasının yanı sıra ünitelerinin de çalışması lazım. Çalışmamasın nedeni olarak, bu kokuya maruz kalıyoruz. Topraktan lağım çıkmasına, kuyunun açık olmasına maruz kalıyoruz. Sitemizin havuzları için kuyu açmıştık. Kuyudan gelen suyun pis olduğunu fark ettik ve sistemi durdurduk. Anladığımız kadarıyla pislik ya da lağım karışmış. Pislik karıştığı için kuyuyu iptal ettik. Lağımların sonucu olması muhtemel. Sadece bize değil cebimize de yansıyor."
(Damla Yeltekin)
Paylaş